Kedves Hitelszakértő/Válaszoló!

A kérdésem az előtörlesztéssel kapcsolatos, pontosabban a végtörlesztés esetében az összes visszafizetendő tartozás mértékére vonatkozik. 2006-ban felvett hitel (240 hónap futamidő, ebből 96 hónap türelmi idő, mely során törlesztés folyt (a szerződés terminológiája alapján), és 144 hónap további futamidő amíg a törlesztő részleteket kell fizetnem). Júniusban lejárt a türelmi időnek nevezett futamidő, és nemrégiben kezdődött el a törlesztő részletek rendezése (ha jól értem, akkor tehát most kezdem el visszafizetni a tőketartozást).

Az elszámolás miatt küldött levél alapján van 9-10M Forint tartozás hátra, amit a lakás eladása miatt szeretnék előtörleszteni (végtörleszteni). A banktól azt a választ kaptam, hogy ennek nincs akadálya de az egész tartozást vissza kell fizetnem, ami jelen állás szerint ugye a fent említett körülbelül 9 és 10 M Forint közötti összeg.

A kérdésem tehát arra irányul, hogy ha én most végtörlesztenék, akkor nem kevesebb tartozásnak kellene fennállnia összességében? Hiszen ha eddig a kamatokat is fizettem vissza, és a jelenlegi tartozásom már maga a tőke (ehhez hozzájön még havi kezelési költség stb), akkor az előre kalkulált kamattartozás nem reális, hiszen 11 évvel korábban lezárnám a törlesztést.

Ilyen esetben valóban helytálló, hogy ki kell fizetnem az egész jelenlegi kalkuláció szerinti tartozást, ezzel fantom futamidőre számított kamat került felszámításra, nem?

Köszönettel, Ádám

Kedves Ádám!

Amikor a pénzintézetek a fennálló tartozásról tájékoztatják az ügyfeleket, az mindig csak a tőketartozást jelenti, vagyis azt a tőkeösszeget, amivel az adós még tartozik. Így véleményünk szerint az elszámoló levélben megadott 9-10 millió forint összegű fennálló tartozás is csak magát a tőketartozást jelöli, kamat és kezelési költség tartozást nem tartalmaz.

Fentiekből következően tehát abban az esetben, ha Ön most végtörleszteni kívánja a kölcsönt, akkor a teljes fennálló tőketartozást kell megfizetni, kamatokat, kezelési költséget nem. Ez azonban valószínűsíthetően az a 9-10 millió forint, amiről a banki kiküldte az elszámolást. Javasoljuk azonban, hogy kérje az érintett bank tájékoztatását, ahol az eddigi befizetések ismeretében minderről pontos információt tudnak adni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

21 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Végtörlesztés után követelhet bármit is a bank? Két éve kifizettünk mindent, most követkelnek rajtunk még perköltséget. Ezt megtehetik?
Köszönettel: Krisztina

Tisztelt hitelszakértő!
Végtörlesztés esetén, ha több pénzt utaltam a kölcsönszámlára, akkor a többletet visszautalják?

Üdv.
Az lenne a kérdésem, ha 5 millió kölcsönt vettem fel, akkor hogyan lett a tőketartozásom 10,5 millió?

Üdv!
84 hónapra felvett személyi kölcsönt hány hónap múlva lehet végtörleszteni?

Szerintem itt az a kérdés, hogy a korábban befizetett kamatok, amiket a teljes futamidőre fizettünk ki, azt visszaszámítják-e a végelszámolásnál. Én is 2006-ban vettem fel 11,9M hitelt és 6 milliós előtörlesztés + 15 évnyi törlesztés után a tőketartozásom összesen 3 millióval csökkent, mert szinte csak a 40 év kamatait fizettem eddig.
A kérdés az, hogyha 15 év után végtörlesztek, akkor nem kellene leszámítani a tőketartozásból azt a kb. 20 évnyi nem jogosan elvett kamatot?

Volt 2 hitelem, egy személyi és egy hitelkártya. A hitelek átkerültek egy önálló végrehajtóhoz. Megállapodtunk, hogy részletben törlesztem. Ez így is volt, végre mindet utaltam és én vártam, hogy a számlák megszűnnek. A benyújtott hitel kamattal egyūtt közel 800.000 Ft volt. MOST a bank átadta egy Enricum Zrt-nek, az pedig most fél milliónál többet kér. Szeretném megkérdezni, hogy ha utaltam rendesen, miért nem szűnik meg a számlám?

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Van egy ingatlanom 11 éve és végtörleszteni szeretnék.
Kérdésem, hogy kérhet-e a Bank többet mint amennyi hitelt felvettem 11 éve. Kolléganőm szerint van egy új törvény, miszerint nem.
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Csilla

Szeretném megkérdezni, ha tavasszal felvettem 2.500.000 Ft-ot 8 évre és most szeretném végtörleszteni, akkor igaz-e ez a mondat: „Amennyiben Ön a végtörlesztés mellett dönt, azaz a teljes tartozást visszafizeti, a hátralévő futamidőre eső kamattartamot és kezelési költséget természetesen nem kell megfizetni, csakis a tőketartozás fizetendő vissza.”
Mennyit kellene visszafizetni?
Köszönettel várom a válaszukat.
Anna

Tisztelt Válaszoló!
5 évre szóló lakáshitelemet 3 év után végtörlesztettem. A 3 év alatt kifizettem a tőke valamivel több mint felét és a kamat 4/5-ét.
Lehet-e esélyem a többlet kamat visszaszerzésére vagy vegyem tudomásul, hogy az előtörlesztéssel irreálisan megemeltem a kamat mértékét?
Köszönettel: Béla

Eladom lakásomat 9 millió forintért, viszont jelenleg kb. 11 millió Ft hitel van rajta (kamatokkal stb). Végtörlesztéskor ki kell fizetni a jövőbeni kamatokat is (a futamidő 2040-ben járna le)? Tehát ugyanazt az összeget kell kifizetni, amit részletekben több tíz év alatt amúgy is kifizetnék?
Köszönöm!