Tisztelt Szakértő!

Végtörlesztettem egy korábban ingatlanvásárlásra felvett hitelt. A végtörlesztés napja előtt két nappal emelte le a bank a számlámról az éves kezelési költséget, ami mindig a fennálló tőketartozás 2%-a, "előre fizetve", egy összegben. Mivel a költség nevében is benne van, hogy "éves" kezelési költség, és a bank mindössze további 2 napig kezelte a hitelt, a végtörlesztés ügyintézésekor rákérdeztem, hogy az összeg időarányos része visszajár-e a végtörlesztést követően, mire azt a választ kaptam, hogy nem, de hogy miért nem, arra egyszerűen nem kaptam választ...

Tüzetesen átböngésztem a bank által a szerződéskötésemkor alkalmazott kondíciós listát, de nem tartalmaz semmi iránymutatást az enyémhez hasonló esetre. Nyilván a banknak - velem szemben - már az is eleve kedvezőbb, hogy nem az adott (vagy előző) havi, egyre csökkenő tőketartozás alapján számít fel kezelési költséget, de azt végképp igazságtalan túlzásnak érzem, ha egy egész évi kezelési költséget számít fel egy két nappal később lezárult hitel után....
Lehetséges, hogy ez így jogszerű?

Természetesen először a bankhoz fordulok egy formanyomtatványon benyújtott panasszal, de szeretnék tájékozódni, hogy egy várható vita esetén milyen lehetőségem van, - ha van egyáltalán -, az éves kezelési költség időarányos részének visszaszerzésére.

Válaszát előre is köszönöm!
Gabriella

Kedves Gabriella!

Amennyiben a felvett hitelhez kapcsolódó éves kezelési költség megfizetésének esedékessége - a megkötött kölcsönszerződés szerint - a végtörlesztés időpontját megelőző napok valamelyike, akkor véleményünk szerint a bank jogszerűen emelte le ezt a díjat. Ebben az esetben nem valószínű, hogy van lehetőség e díj időarányos részének visszaszerzésére. Elsőként szintén a bankkal való egyeztetést javasoljuk. Vita esetén panaszával az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához fordulhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2002, 2007-es tartozást fizetek. Van-e lehetőség a kamatok elengedésére? 67 ezerből lett 270 ezer stb. Kisebb tartozásból egymillió lett.