Tisztelt Hitelszakértő!

Kérdésem a következő lenne. Devizahitelem van egy ingatlanon, amelynek 100%-ban tulajdonosa vagyok. A hitelemet (miután 100 ezer forintra felment a törlesztő) felmondták és átadták a behajtó cégnek. Ha megtudnék egyezni a behajtó céggel, hogy egy összegben kifizetek nekik kb. 6-7 millió forintot, érdemes-e abban gondolkodnom, hogy létezik esetleg olyan hitel, amelyet hozzátartózóm, 20 éves fiam venne fel és tőlem megvásárolná az ingatlant, melynek összegét a behajtó cég részére meg tudnánk fizetni. Fiam 20 éves, 2013. december óta van folyamatos bejelentett munkahelye 4 órában, de kérésünkre, ha ez feltétel, akkor bejelentik 8 órában minimálbérre.

Válaszukat köszönöm!
Tisztelettel: Erika

Kedves Erika!

Elvileg megoldható lehet az, hogy fia megvásárolja Öntől a szóban forgó lakást, melynek vételárát hitelből finanszírozza. Közeli hozzátartozótól történő lakásvásárláshoz piaci kamatozású lakáshitelt nyújtanak a bankok, forint alapon. A hitelfelvételhez azonban egyéb feltételeknek is meg kell felelni.

Egyrészt fontos, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan kellő fedezetet nyújtson a szükséges hitelösszegre. A lakás teljes értéke ugyanis nem vehető fel hitelként. A fedezetül bevont ingatlannak maximum a 80%-a finanszírozható, de ez a mérték - attól függően, hogy az ingatlan hol található és mekkora jövedelemmel rendelkezik az igénylő - a gyakorlatban kisebb, 50-70% körüli is lehet. Meghatározó tehát, hogy a felvenni kívánt 6-7 millió forinthoz képest mennyit ér az ingatlan.

A másik lényeges tényező a jövedelemfedezettség. Hiteligényléshez az adósnak legalább a 8 órás minimálbér összegét elérő jövedelemmel kell rendelkeznie. Ha fia hivatalosan igazolható munkabére a 4 órás minimálbér, akkor az nem elég a hitelhez. A jövedelemvizsgálat elvégzése után és a további részletek ismeretében tudjuk megmondani, hogy a 8 órás minimálbérrel megkaphatja-e fia a 6-7 millió forintot, illetve ha nem, akkor maximum mekkora összegű kölcsönhöz juthat.

Ami még lényeges, hiába jelentik be a munkahelyén 8 órásra, a hitelbírálat során legalább az utolsó három havi átlagot veszik figyelembe a bankok. A bejelentést követően tehát legalább ennyi időt kellene várni, míg benyújtható lenne a hitelkérelem. Kérdés, hogy a behajtó cég hajlandó-e még hónapokat várni.

Ha szeretnének kérni egy előzetes kalkulációt, kérjük, küldje el online ajánlatkérését!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése