Kedves szakértő!

Azzal a kérdéssel fordulunk Önhöz, hogy a családi házunkat szeretnénk valami úton-módon megvenni vagy kiváltani, mivel jelzálog van az ingatlanon! Ez az egyik gond, a másik már árverezik is. Mi sajnos nem tudjuk egy összegbe megvenni, mert sajnos bár listásak vagyunk.

Hallottuk arról, hogy az állam megveszi az ingatlant és annak kell fizetni mint albérlő. Nem tudjuk, hova honnan induljunk el! Jelenleg is albérlők vagyunk, de ez nem az az ingatlan.

Maradok tisztelettel és várom válaszát.
Köszönettel.
Brigi

Kedves Brigi!

A Nemzeti Eszközkezelő programja keretében valóban van lehetőség az Ön által említett lakásvásárlásra, melynek során a Magyar Állam megvásárolja az adott ingatlant, Önök pedig, mint hiteladósok lemondanak az ingatlan tulajdonjogáról, de bérlőként - havi bérleti díj fejében - a lakásban maradhatnak. Az Eszközkezelő azonban csak akkor vásárolhatja meg az ingatlant, ha ehhez a hitelnyújtó bank is hozzájárul.

Ahhoz, hogy az Eszközkezelő megvásárolhassa az ingatlant, többféle - ingatlanra, jelzáloghitelre, illetve szociális rászorultságra, lakáshasználatra vonatkozó feltételeknek kell teljesülni. Jelzáloghitelre vonatkozó ilyen feltétel, hogy 2013. január elsején a lakáshitel tartozás legalább 180 napja késedelmes volt, magát a lakáshitel szerződést pedig 2009. december 30. előtt kötötték.

A szociális rászorultság azt jelenti, hogy a hitelfelvevő vagy a vele egy háztartásban élő hozzátartozója ápolási díjban, nyugdíjban, rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásban részesül vagy legalább egy, családi pótlékra jogosító gyermeket nevel és rendszeres szociális segélyben, vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásban vagy lakásfenntartási támogatásban részesül vagy közfoglalkoztatási jogviszonyban áll vagy a háztartásban nevelt gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

Fontos, hogy az adós állandó lakcíme 2011. szeptember 28-tól folyamatosan az adott, megvételre felajánlott ingatlan legyen és ezen kívül ne legyen másik ingatlanon használati joga.

Annak megállapításában, hogy az Eszközkezelő megvásárolhatja-e az Önök ingatlanát, vagy sem, nem vagyunk illetékesek. Ez ügyben elsőként a lakáshitelt folyósító hitelintézethez fordulhatnak, ahol előzetesen tájékoztatják Önöket a hitelszerződésre és ingatlanra vonatkozó feltételek teljesüléséről. A következő lépésben a jegyzőtől illetve a Magyar Államkincstártól kell beszerezni a szükséges igazolásokat, melyekről szintén tájékoztatást kapnak a bankfiókban és azokat 30 napon belül be kell vinni a hitelt nyújtó bankhoz. A hitelintézetnél szándéknyilatkozat aláírásával kezdeményezhetik azt, hogy a programba kerüljenek.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

11 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az lenne a kérdésem, hogy az ingatlanunk tartozását egy faktor cég megvásárolta és most végrehajtás alatt is vagyunk.
Még így is eladható az eszközkezelőnek?

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy az eszközkezelőtől béreljük az ingatlanunkat 30 évig, viszont a nevemre visszakerült az ingatlan és már bekerültek a hitel bejegyzések és a kérdésem, hogy árverezhető-e az ingatlan eszközkezelő alatt?

Nekünk a lakáson személyi hitel miatt van jelzálog kb 1 éve. Sajnos alacsony jövedelmünk miatt nem tudjuk fizetni. Szerettük volna eladni a lakást, de mivel terhelt, így nem tudjuk. Ma szóltak, hogy árverezni akarják. Meg lehet-e oldani, hogy ne árverezzék el vagy el lehet-e adni terhelten csok-ra?
Válaszát várva tisztelettel.
Margó

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődöm, hogy végrehajtás alatt álló ingatlant CSOK támogatással és saját tőkével meg lehet-e vásárolni?
Köszönöm.
Junina

Tisztelt Hitelnet!
Ausztriában Volksbanknál felvett hitelem végrehajtás alatt van. A magyar Nemzeti Eszközkezelő megvásárolhatja-e a házamat? Van-e az Eszközkezelő és a Bank között megállapodási szerződés az ingatlan megvásárlására?