Végleg eltűntek a svájci frank alapú hitelek?

Mint ismeretes a pénzügyi válság hatására a pénzintézetek sorra megszüntették a svájci frank alapon nyújtott hiteleket. Az elmúlt időszakban újabb bank döntött a frankhitelek felfüggesztése mellett.

A válság következtében egyre gyakoribb árfolyam ingadozások miatt 2008. október 13-án az MKB Bank elsőként szüntette meg a svájci frank alapú hiteleit, majd ezt követően a pénzintézetek többsége hasonlóan cselekedett. Egy héttel az MKB ez irányú intézkedése után a Raiffeisen Bank is a frankhitelek megszüntetése mellett döntött.

2008. november 17-én csatlakozott a svájci frank alapú kölcsönöket felfüggesztő bankok közé a K&H is, holott egy hónappal korábban még azt nyilatkozták, hogy nem áll szándékukban korlátozni a CHF hiteleket. A K&H 2009. június 17-én megszüntette az euró alapon történő hitelezést is, ám ez év február közepétől ismét nyújtanak euró hitelt.

Az OTP Bank 2009 tavaszán szüntette meg a svájci frank alapú hitelek folyósítását, bár előtte is meglehetősen magas kamatszint mellett kínálták e kölcsönöket, így gyakorlatilag az ügyfelek nem is nyújtottak be CHF hitelkérelmeket. Az OTP Bankot követte a CIB Bank, majd az Erste Bank is.

2009 nyarán még az FHB és az Allianz Bank is nyújtott frankhitelt, de hamarosan ők is megszüntették e hitelkonstrukciókat. A Budapest Bank 2009 augusztusáig, az UniCredit Bank pedig 2009 őszéig tartotta fenn a svájci frank alapú hiteleket.

A frankhitelek felfüggesztésének sorát az AXA Bank zárta, ugyanis 2010. június 1-től nem értékesítenek svájci frank alapú hiteleket.

Mára csupán két pénzintézet, az Aegon Magyarország Hitel Zrt. és a UCB Ingatlanhitel Zrt. kínál CHF alapú jelzáloghiteleket.

Az Aegon Hitel Zrt. arról számolt be, hogy 2010-ben az euró alapú kölcsönök száma emelkedett, a forint alapú hitelek száma minimálisan nőtt, azonban a CFH hitelek száma nagymértékben csökkent. 2010 első öt hónapjában a lakáskölcsönök állományát 59 százalékban a CHF, 40 százalékban az euró, és 1 százalékban a forint alapú konstrukciók alkották, majd a svájci frank alapú hitelek aránya csökkent, az euró és forinthitelek aránya pedig emelkedett.

Az UCB Ingatlanhitel Zrt-nél a jelenlegi hitelállománynak több mint a 90 százalékát a frankhitelek alkotják. Az euró alapú finanszírozást csupán 2010. februártól vezették be, továbbá szándékukban áll a forinthitelek bevezetése is.

A CHF hitelek jogszabályi feltételei is jelentősen szigorodtak. Márciustól a CHF kölcsönök hitel/fedezeti aránya 45 százalékra csökkent, júniustól pedig az ügyfelek a bankok által megállapított hitelezhetőségi limitnek csupán a 60 százalékát fordíthatják hiteltörlesztésre CFH konstrukció esetén.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
7 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Köszönöm a válaszát.

Jó napot kívánok.Azt szeretném kérdezni,hogy tavaly vett fel a bátyám 3m személyi hitelt.(svájci frank)alapút.Pár hónap után megemelték a részletet olyan szinten,hogy nehéz lett a törlesztés.Aztán nagy nehezen kifizettük de sajnos az lett a vége,hogy felmondták a hitelt.Azóta tiltják a fizetéséből nem is keveset.Ma kaptunk egy levelet a közjegyzőtől,hogy amennyiben nem rendezzük a 4 millió Ft tartozást 8 napon belül jön a végrehajtó.Azt szeretném kérdezni ha van jövedelme és nem is kevés és tudják belőle tiltani,akkor miért jön a végrehajtó?Már voltunk bent a bankban próbáltuk elintézni de sajnos nem tudtuk.Ott azt mondták amíg van fizetése addig tudják tiltani nem gond.Akkor most… Továbbiak »

szeretnnem megtudni, van-e lehetoseg arra, hogy a mar felvett CHF alapu kolcsonomet a tovabbiakban nem forintban, hanem CHF-ben fizessem torlesszem ezutan. Ha igen akkor hogyan tudom elinditani az egeszet es milyen koltsegekkel jarna? kulfoldon dolgozom es a bevetelem at kell valtanom forintra, majd azt CHF-re. ez dupla koltseggel jar. hogyan lehetne ezt kikuszobolni?

Szeretném megkérdezni, hogy kettő éve van jelzáloghitelünk svájci frank alapon. 30000 Ft-tal kezdtünk és most 45000 ft-ra emelkedett. Szeretném megkérdezni, hogy mi várható ezután? A Raiffaisen banknál van a hitelünk, és hat havonta változnak az összegek. Nem lehet, hogy havonta változhasson? válaszát várom. tisztelettel.


7
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x