Mint ismeretes a pénzügyi válság hatására a pénzintézetek sorra megszüntették a svájci frank alapon nyújtott hiteleket. Az elmúlt időszakban újabb bank döntött a frankhitelek felfüggesztése mellett.

A válság következtében egyre gyakoribb árfolyam ingadozások miatt 2008. október 13-án az MKB Bank elsőként szüntette meg a svájci frank alapú hiteleit, majd ezt követően a pénzintézetek többsége hasonlóan cselekedett. Egy héttel az MKB ez irányú intézkedése után a Raiffeisen Bank is a frankhitelek megszüntetése mellett döntött.

2008. november 17-én csatlakozott a svájci frank alapú kölcsönöket felfüggesztő bankok közé a K&H is, holott egy hónappal korábban még azt nyilatkozták, hogy nem áll szándékukban korlátozni a CHF hiteleket. A K&H 2009. június 17-én megszüntette az euró alapon történő hitelezést is, ám ez év február közepétől ismét nyújtanak euró hitelt.

Az OTP Bank 2009 tavaszán szüntette meg a svájci frank alapú hitelek folyósítását, bár előtte is meglehetősen magas kamatszint mellett kínálták e kölcsönöket, így gyakorlatilag az ügyfelek nem is nyújtottak be CHF hitelkérelmeket. Az OTP Bankot követte a CIB Bank, majd az Erste Bank is.

2009 nyarán még az FHB és az Allianz Bank is nyújtott frankhitelt, de hamarosan ők is megszüntették e hitelkonstrukciókat. A Budapest Bank 2009 augusztusáig, az UniCredit Bank pedig 2009 őszéig tartotta fenn a svájci frank alapú hiteleket.

A frankhitelek felfüggesztésének sorát az AXA Bank zárta, ugyanis 2010. június 1-től nem értékesítenek svájci frank alapú hiteleket.

Mára csupán két pénzintézet, az Aegon Magyarország Hitel Zrt. és a UCB Ingatlanhitel Zrt. kínál CHF alapú jelzáloghiteleket.

Az Aegon Hitel Zrt. arról számolt be, hogy 2010-ben az euró alapú kölcsönök száma emelkedett, a forint alapú hitelek száma minimálisan nőtt, azonban a CFH hitelek száma nagymértékben csökkent. 2010 első öt hónapjában a lakáskölcsönök állományát 59 százalékban a CHF, 40 százalékban az euró, és 1 százalékban a forint alapú konstrukciók alkották, majd a svájci frank alapú hitelek aránya csökkent, az euró és forinthitelek aránya pedig emelkedett.

Az UCB Ingatlanhitel Zrt-nél a jelenlegi hitelállománynak több mint a 90 százalékát a frankhitelek alkotják. Az euró alapú finanszírozást csupán 2010. februártól vezették be, továbbá szándékukban áll a forinthitelek bevezetése is.

A CHF hitelek jogszabályi feltételei is jelentősen szigorodtak. Márciustól a CHF kölcsönök hitel/fedezeti aránya 45 százalékra csökkent, júniustól pedig az ügyfelek a bankok által megállapított hitelezhetőségi limitnek csupán a 60 százalékát fordíthatják hiteltörlesztésre CFH konstrukció esetén.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

7 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Köszönöm a válaszát.

Jó napot kívánok.Azt szeretném kérdezni,hogy tavaly vett fel a bátyám 3m személyi hitelt.(svájci frank)alapút.Pár hónap után megemelték a részletet olyan szinten,hogy nehéz lett a törlesztés.Aztán nagy nehezen kifizettük de sajnos az lett a vége,hogy felmondták a hitelt.Azóta tiltják a fizetéséből nem is keveset.Ma kaptunk egy levelet a közjegyzőtől,hogy amennyiben nem rendezzük a 4 millió Ft tartozást 8 napon belül jön a végrehajtó.Azt szeretném kérdezni ha van jövedelme és nem is kevés és tudják belőle tiltani,akkor miért jön a végrehajtó?Már voltunk bent a bankban próbáltuk elintézni de sajnos nem tudtuk.Ott azt mondták amíg van fizetése addig tudják tiltani nem gond.Akkor most miért?Mi kifizetnénk ha lenne rá mód egy hosszabb futam idejű hitelre mert ez csak 7 év lett volna.Köszönöm előre is a válaszát.

szeretnnem megtudni, van-e lehetoseg arra, hogy a mar felvett CHF alapu kolcsonomet a tovabbiakban nem forintban, hanem CHF-ben fizessem torlesszem ezutan. Ha igen akkor hogyan tudom elinditani az egeszet es milyen koltsegekkel jarna? kulfoldon dolgozom es a bevetelem at kell valtanom forintra, majd azt CHF-re. ez dupla koltseggel jar. hogyan lehetne ezt kikuszobolni?

Szeretném megkérdezni, hogy kettő éve van jelzáloghitelünk svájci frank alapon. 30000 Ft-tal kezdtünk és most 45000 ft-ra emelkedett. Szeretném megkérdezni, hogy mi várható ezután? A Raiffaisen banknál van a hitelünk, és hat havonta változnak az összegek. Nem lehet, hogy havonta változhasson? válaszát várom. tisztelettel.