Tisztelt Hitelnet!

Férjemmel egy használt családi ház megvásárlásán gondolkozunk. A házat 22 millió Ft körül lehetne megvásárolni. A ház 12 éves épült, de még néhány dolog még befejezésre vár, pl. emeleti fürdőszoba, lábazat szigetelése, terasz építés, valamint a tető javításra szorul, de egyébként jó állapotban van. Ugyanakkor mi szeretnénk komoly korszerűsítést is végezni rajta, melynek végeredményeként egy passzívház szintű házat kapnánk (ez talán a jelenlegi trendek szempontjából előnyt jelenthet). Ennek a felújításnak/korszerűsítésnek a költsége hozzávetőleg 7-8 millió forint lenne.

Tehát a ház vásárlási értéke 22M + felújítás korszerűsítés 8M, vagyis 30 millió forintunkba kerülne az ingatlan. Jelenlegi lakásunk eladása után kb. 10 millió Ft készpénzhez jutunk, ezen felül van a házra fordítható 4 M Ft megtakarításunk, ez összesen 14 M.

A kérdésem a következő: 16M Ft hitelre lenne szükségünk a ház megvásárlásához illetve korszerűsítéséhez. Hogyan lehetséges ezt felvenni? Ha azt mondjuk a banknak, hogy 16M Ft-ot szeretnénk igényelni, de a ház 22-őt ér, és nekünk van 14 milliónk, akkor figyelembe veszi, hogy a felújításra is pénzre van szükségünk? (a felújítást megterveztetnénk, tételes kiviteli tervvel és árajánlattal). Vagy ebben az esetben azt mondjuk, hogy "van 6M forintunk, kérünk szépen még 16-ot, hogy meglegyen a 22", ezt elkötjük a ház megvételére, és a készpénzünkből álljuk a felújítás költségét?
Hogyan működik ez?

Köszönettel:
Noémi

Kedves Noémi!

A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a készpénzüket félretennék a felújítási, korszerűsítési munkálatok finanszírozására, a szükséges összeget pedig felvennék lakásvásárlási hitel keretében. Ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen, teljesülnie kell az ingatlan- és jövedelemfedezettségnek. Az ingatlanfedezettség azt jelenti, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében a vásárolandó ház forgalmi értékének maximum 80%-a vehető fel hitelként. 22 millió Ft értékű ingatlanra tehát elvileg felvehető 16 millió Ft összegű hitel. Az ingatlanfedezettség tehát teljesül. Ahhoz, hogy a jövedelemfedezettséget vizsgálni tudjuk, ismernünk kell az Önök jövedelmi helyzetét, a havi szinten igazolható nettó jövedelem és a rendszeres kiadások összegét.

A másik lehetőség az volna, hogy vásárláshoz felveszik a vételár kiegyenlítéshez szükséges összeget. Majd miután az ingatlan az Önök nevére kerül – külön hitelkérelem benyújtásával – igénylik a korszerűsítési hitelt. Korszerűsítési munkálatok esetén a bankok a maximálisan nyújtható hitelösszeg megállapításánál nem az ingatlan mostani értékét veszik alapul, hanem a korszerűsítést követő értékéből indulnak ki, ami nagyobb arányú finanszírozást tesz lehetővé.

Mivel a ház értéke meghaladja a 20 millió forintot, ezért a vásárláshoz piaci kamatozású lakáshitelt vehetnek fel az 5 évig támogatott lakáshitellel szemben. Ezekről azt érdemes tudni, hogy jelenleg mindkét hiteltípus közel azonos kamatszint mellett érhető el, s mindkét esetben van lehetőség a törlesztő részlet 5 éven át történő fixálására, sőt piaci lakáshitel esetén akár 10, 15 vagy 20 évre is biztosítható a változatlan havi törlesztés.

Korszerűsítéshez piaci és támogatott hitelt szintén kínálnak a bankok. Kamattámogatás azonban nemcsak 5, hanem akár 20 évre is igénybe vehető. A 20 évig támogatott korszerűsítési hitel esetén azonban jogszabály rögzíti, hogy a kölcsön összege maximum 5 millió Ft lehet. Ez esetben 3 millió Ft-tal több piaci kamatozású lakáshitelt lehetne felvenni és az önerőből 3 millió Ft-ot megtartani a korszerűsítésre.

Fentiek alapján tehát több lehetőség is kínálkozik a jelenleg ismert információk alapján. Azt javasolnánk Önnek, hogy tekintse meg hitelkalkulátorunkat, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatot készítenek Önöknek, melyből többféle, igényeiknek és lehetőségeiknek megfelelő konstrukciót is megismerhetnek és ez alapján választhatják ki az Önök számára optimálisat. Ha ez megtörténik, a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodában vállaljuk a teljes körű díjmentes hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése