A kormány úgy döntött, hogy várhatóan újra engedélyezni fogják az euró alapú jelzáloghitelt Magyarországon. Ennek kapcsán szakemberek úgy nyilatkoztak, hogy várhatóan nem lesz erre a fajta hitelre túl nagy kereslet. Az emberek ugyanis a válság miatt félnek a devizaalapú hitelektől. Pedig az euró alapú hitelek még mindig sokkal kedvezőbbek, mint a forinthitelek.

A Magyar nemzeti Bank adatai szerint az euró alapú lakáshitelek átlagos hitelköltség-mutatója tavaly nyáron 7,54%-os volt. Ezzel szemben egy forinthitel hitelköltség-mutatója ugyan abban a hónapban 9,99% volt.

A 2,45 százalékpontnyi különbség első látásra nem tűnik eget verőnek, ám pont a lakáshiteleknél, ahol komolyabb hitelösszegek vannak, egy ekkora különbség már jelentős lehet. Ha egy átlagosnak tekinthető, 10 milliós lakáshitelen vizsgáljuk a különbséget, akkor azt láthatjuk, hogy ennél az összegnél már évente 245 000 forinttal lehet a kamat kisebb. Ez azt is jelenti, hogy a havi törlesztőrészlet 20 000 forinttal lehet kevesebb euró alapú hitel esetén, mint forint alapú hitelnél.

Magyarországon nem túl elterjedt az euró alapú hitel. Abban az időben, mikor még nálunk is mindenféle hitel elérhető volt, a hitelfelvevők elsősorban a frank alapú hiteleket keresték, hiszen ennek kamatai még az euró alapú hitel kamatainál is kedvezőbbek. Euró alapú kölcsönök csak rövid ideig terjedtek. Nagyjából 2008 őszén a magyar bankok már nem tudtak frankhoz jutni, így euróban adták a devizahitelt azoknak, akik az olcsóbb hiteleket keresték. Ez viszont csak rövid ideig tartott, hiszen 2010 közepén a kormányzat betiltotta a deviza-alapú hitelezést Magyarországon. Ez alatt a rövid időszak alatt emelkedett az euró alapú lakáshitel állomány pár tízmilliárdos nagyságrendről 500 milliárdos nagyságrendűre.

Ráadásul épp azért, mert az euró alapú hitel a válság kitörése után terjedt el, akik felvették, jórészt ma is kedvező árfolyam mellett tudják azt törleszteni. Azonban a lakosság ellenérzése a deviza alapú hitellel szemben elég nagy, így az euró hitelek újbóli elterjedésének ez mindenképpen gátja lehet.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése