Jó estét kívánok!

22 éves kismama vagyok, most házasodtunk össze a párommal. Nemsokára születni fog a gyermekünk. A szüleim házát szeretném felújítani, ami hamarosan a nevemre lesz íratva.

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen állami támogatást tudok igénybe venni, ami vissza nem térítendő vagy más állami támogatás alapú hitelt, ami kedvezményes?

Válaszukat előre köszönöm.
Andrea

Kedves Andrea!

Vissza nem térítendő állami támogatás, vagyis szocpol felújítási célra nem igényelhető, így gyermekek után járó támogatást ez esetben sajnos nem tudnak igénybe venni. 2 gyermek megléte vagy vállalása esetén akkor lehetnének jogosultak szocpolra, ha teljesen új házat építenének vagy újépítésű lakóingatlant vásárolnának.

Ami a hitellel történő finanszírozást illeti, felújításhoz piaci kamatozású lakáshitel igényelhető. Lényeges kérdés azonban, hogy konkrétan milyen felújítási munkálatokat szeretnének elvégezni. Ha olyan munkálatokról lenne szó, melyek korszerűsítésnek minősülnek, akkor elérhetők lehetnek az állami kamattámogatással nyújtott lakáshitelek is.

Korszerűsítésnek számít például a tetőcsere, a külső nyílászárók energiatakarékos cseréje, a fűtéskorszerűsítés, a szigetelési munkálatok, stb. Korszerűsítés esetén kétféle támogatott hitel is létezik a bankpiacon. Az egyiket 5, a másikat 20 éves kamattámogatással nyújtják a bankok. Mindkét esetben feltétel, hogy a célingatlanban a támogatott személy vagy személyek legalább 50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezzenek a hitelkérelem benyújtásának időpontjában. A korszerűsítési munkálatokról költségvetést kell összeállítani. A hitelintézet által elfogadott költségvetés 70%-áról számlát kell benyújtani.

Korszerűsítési hitelcél esetén nagyobb hitelösszeghez lehet jutni, mint felújításra igényelt kölcsönnél. Míg felújítás esetén a bankok a fedezetül felajánlott ingatlan aktuális értékét veszik alapul a maximálisan felvehető hitelösszeg meghatározásánál, addig korszerűsítés esetén a munkálatok elvégzését követő, magasabb ingatlanértékből indulnak ki.

Ha festetni, parkettázni, stb. szeretnének, akkor felújítási hitel igénylésére van lehetőségük. Ez tehát kamattámogatással nem vehető igénybe. A felújítási hiteleket szintén forint alapon, de piaci kamatozással nyújtják a pénzintézetek. Az aktuális törlesztő részletek vonatkozásában lakáshitel kalkulátorunk jelenthet iránymutatást. A megfelelő hitelcél kiválasztásával a piaci és kamattámogatott kölcsönök havi törlesztése egyaránt kalkulálható.

Amennyiben az általános tájékozódáson túlmenően további információhoz szeretne jutni vagy konkrét hitelajánlatot kapni, kérjük jelezze irodánk felé, online adatlapunkat kitöltve.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése