Jó napot!

A kérdésem a következő lenne: a párom és én szeretnénk lakást vásárolni. Mind a ketten 25 év alattiak vagyunk! Minimálbért kapunk, viszont édesanyám és az élettársa is velünk laknának!

Használt vagy új építésű ingatlant érdemes inkább keresnünk?! Melyikre kapunk könnyebben hitelt?
Illetve van-e valami lehetőség önerő nélküli lakásvásárlásra?

Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelettel.
Nikolett

Kedves Nikolett!

Használt és új építésű ingatlan vásárlása esetén egyaránt szükség van önerőre. A vonatkozó jogszabály mindkét esetben 80%-os maximális finanszírozási arányt engedélyez, de mivel az új lakás drágább a használtnál, ezért arányaiban magasabb összegű önerő szükséges az új lakás vételárának kiegyenlítéséhez.

Ugyanakkor új lakás vásárlása esetén a meglévő gyermekek után járó szocpol önerőként vehető figyelembe. De ha még nincs gyermekük, még ha házasként jogosultak is lennének a vállalt gyermekek utáni szocpolra, az a gyermekek megszületéséig megelőlegező kölcsönnek minősülne, így a terhelhetőségbe beleszámítana, tehát nem javítaná a magasabb hitelhez jutási esélyeket.

A maximálisan nyújtható hitel összegét a bankok az ingatlan értéke és területi elhelyezkedése, valamint az igénylők jövedelmi helyzete alapján határozzák meg. Fizetőképességet javító adóstárs bevonásával a kölcsönösszeg egy bizonyos szintig növelhető, de a vásárolandó ingatlan forgalmi értékének 80%-át egyik esetben sem haladhatja meg. Gyakorlati tapasztalatok alapján a pénzintézetek által jóváhagyott lakásvásárlási hitelek összege nem éri el a jogszabály által megengedett 80%-ot, tehát az esetek többségében 20% saját erő nem elegendő.

A kellő önerő hiányában plusz ingatlanfedezet bevonásával érhető el akár a teljes vételár. Fedezetként elsősorban lakóingatlant fogadnak el a bankok, de szóba jöhet hétvégi ház, nyaraló, üdülő, esetleg építési telek is. A plusz fedezet bármely személy tulajdonában lehet, aki hozzájárul a jelzálogbejegyzéshez és részt vesz a hitelügyletben.

Ha kitöltik online ajánlatkérő nyomtatványunkat, akkor Szakértőink készséggel készítenek Önöknek előzetes kalkulációt arról, hogy várhatóan mekkora összegű lakásvásárlási hitel felvételére lehetnek jogosultak és mennyi önerővel kell rendelkezniük plusz ingatlan bevonása nélkül.

Az új és használt lakás vásárlására igényelhető hitelek törlesztő részletét online lakáshitel kalkulátorunk segítségével otthonról is könnyen és gyorsan kiszámolhatják!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

28 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Lakást szeretnénk vásárolni a vőlegényemmel. A lakás ára 19.500.000 Ft. Párom és én is Ausztriában dolgozunk jelenleg. A lakást kizárólag hitel felvételével tudnánk megvásárolni, viszont önerő hiányában. Esetleg lenne bármiféle megoldás erre az esetre? Tudna nekem ebben segíteni?
Köszönöm előre is.

T. Szakértő!
40 m2 alapterületű használt lakást vásárolnék önerő nélkül. A lakás ára 12 000 000 Ft + a házon lévő közüzemi tartozások + vétel egyéb költségek.
Kérem megoldási javaslatukat.
Lívia

Üdvözlöm!
Érdeklődnék, hogy tudna-e segíteni abban, hogy önerő nélkül szeretnék a párommal lakást venni 28 millió forintért. Az én keresetem külföldről származik, havi nettó 550.000 Ft,3 éves munkaviszonnyal.
Párom 93.000 Ft nettó keresettel rendelkezik Magyarországon, 10 hónapos munkaviszonnyal. 23 millió forint lenne a lakás, de szükségünk lenne 5 millió forintra, hogy befejezhessük a lakást.
30 éves futamidőben gondolkodom.
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Tájékoztatást szeretnék kérni. 1.500.000 Ft hitelre lenne szükségem, ingatlanvásárláshoz. Jövedelmem közmunka nettó 70.000 Ft.
Legyen szíves tájékoztasson, hogyan tudnám ezt a számomra jószágtartásra kiválóan alkalmas telepet megvásárolni, ugyanis ennyiért eladó. Van rajta 10×20 méteres gazdasági épület, ipari áram, kis 16 négyzetméteres lakóházként nyilvántartott épület közművesítve, körbekerítve.
Milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy ilyen összeget kapjak?
Segítségét nagyon szépen köszönöm!

Albérletben lakom, a havi jövedelmem 85.000 + túlóra, az együtt 100.000 Ft. Szeretnék egy olcsóbb lakást vásárolni, de nincs megtakarításom. Havi negyvenezer az albérletem. Ezt az összeget a sajátomba lenne jó bele fizetni. Azt szeretném megtudni, van-e rá valamilyen lehetőség.

Tisztelt Hitelnet!
Forinthitellel terhelt két lakásom helyett szeretnék egy harmadikat venni szintén hitelre.
Milyen megoldások vannak erre?

T. Cím!
Végrehajtás alatt álló ingatlan esetén működik-e az önerő nélküli vásárlás, mivel csak online tudok licitálni és ahhoz a végrehajtói irodában kell befizetnem a becsérték 10%-t?
Például 9.600.000 az becsérték, első körben van még a vh, a pénzintézet jelenleg nem engedi ki kb. 50-60-%-s áron, viszont amikor már második körben lesz, akkor kb. fenti %-s áron tudnám megvásárolni.
Várom válaszukat köszönettel.
N. Jánosné

Kérdésem a következő: 1.000.000 Ft-ot vettem fel novemberben. Használt lakást szeretnék vásárolni, de nincs önerő és ingatlanfedezetem sincs. A vásárolt lakás 7.000.000 Ft lenne. Havi nettó fizetésem 105 ezer. Kaphatnék hitelt? van valami megoldás? A párom fizetése 90 ezer Ft.

Lakást szeretnék, 3 kiskorú gyerekem van. Egyedülállóként gyeden vagyok, önerőm nincs. Milyen lehetőség lenne?

Olyan kérdéssel fordulok önhöz, használt lakást szeretnénk vásárolni, de nincs önerőnk. Kb. 2-3 milliós lakásról lenne szó. Valahogy hozzá tudnák-e jutni olyan hitelhez, amiből vásárolhatnék lakást? Előre is köszönöm.

Tavaly novemberben vettem fel 1 millió Ft-ot. Érdeklődőm, hogy használt lakás vásárlásra kaphatnék-e 6 millió Ft-ot. Nincs önerőm, de nagy szükségem lenne a hitelre. Havi fizetésem 110 ezer, de az élettársam is keres 90 ezer Ft-ot. Hószú távra kérnénk.
Van valamilyen megoldás?
Köszönettel.

Lakást szeretnék vásárolni és az lenne a kérdésem, hogy kevesebb a pénzem mint a ház ára, megkaphatom előre a szocpolt maradéknak?

Kinéztünk párommal egy új építésű ikerházat. Van egy kislányunk és még fiatalok vagyunk, szeretnénk még vállalni egy gyermeket. Mindketten dolgozunk. A kérdésem az, hogy ha az ingatlan vételára 12 millió, önerőt nem tudunk befizetni, tíz milliót tudnánk megigényelni plusz a szocpol – de a fennmaradó összegre, ami még hiányzik, tudnak a bankok valami megoldást kínálni? Létezik, hogy kikerüljük az önerőt? És kezest is kérnek lakáshitelnél?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: Réka

Tisztelt Hitelnet Munkatársai!
A fiam és párja 35 év alatti fiatalok, jelenleg albérletben laknak, szeretnének lakást venni, ám nem rendelkeznek önerővel. Gyermekük nincs, és nem is terveznek. Érdeklődöm, van-e olyan támogatási forma esetükben, ami lakáshitel esetén kiváltja a szükséges önerőt?
Köszönettel: Juli