Üdvözlöm.

A kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőségem saját lakás vásárlására az alábbi feltételekkel belátható időn belül.
25 éves vagyok, feleségemmel és gyermekemmel élek a szüleimnél. Feleségem gyesen van, én pedig dolgozom. 120.000 bruttó bért keresek, a feleségem 37.850 Ft gyest kap ez év novemberéig, aztán dolgozni fog nettó 60-70 Ft-ért.

Hiteltartozásunk nincs illetve nekem van az OTP banknál egy "A" hitelem 141.000 Ft, illetve egy vásárlói kártya 240.000 Ft, amit minden hónapban rendszeresen fizetünk, elmaradásunk sosem volt.

Szeretnénk saját házat venni Edelény környékén 2.500.000 – 4.500.000 forint között. Jelzáloghitelre gondoltunk, ami a megvásárolandó házat terhelné.

Üdvözlettel.
Richárd

Kedves Richárd!

Használt lakás vásárlására jelzáloghitelt nyújtanak a pénzintézetek, aminek fedezete a megvásárolni kívánt ingatlan. Mivel azonban az ingatlan teljes értéke nem vehető fel hitelként, ezért önerőre is szükség van. Az önerőt elsősorban a készpénz jelenti. Ha nem rendelkeznek megtakarított összeggel, akkor plusz ingatlanfedezet bevonásával – megfelelő összegű jövedelmek esetén – akár a teljes vételár is felvehető. A plusz fedezetnek nem kell az Önök tulajdonában lenni, szülői ingatlan is bevonható. Ilyen esetben mindkét ingatlanra bejegyzik a hitelnyújtó bank jelzálogjogát, mely a plusz fedezetről a futamidő lejárata előtt is töröltethető, ha a fennálló tartozás már akkor összegűre csökkent, hogy azt a vásárolt ház is elbírja.

Használt lakásra egy összegű, vissza nem térítendő támogatást (szocpol, félszocpol) az állam jelenleg nem nyújt, így ezzel nem lehet kalkulálni.

Az is lényeges, hogy a bankok meghatározzák a fedezetül elfogadható ingatlanok minimális értékét. Ahhoz, hogy fedezetként bevonható legyen egy ingatlan, értékének el kell érni legalább a 4,5-5 millió forintot. Kisebb értékű – 2,5 millió forintos – házat is vásárolhatnak, de ez esetben arra nem vehető fel hitel, mindenképpen másik ingatlant kell bevonni fedezetként.

Az A-hitel és a problémamentesen törlesztett vásárolói kártya nem jelent akadályt a hitelfelvételnél. A hitelkártya tartozást a bankok hitelbírálat során figyelembe veszik a kiadásoknál, ami csökkentheti a lakáshitel törlesztésére fordítható szabad jövedelmet.

Jövedelemként a bankok a legalább 3 hónapos, nem próbaidős munkaviszonyból származó, minimálbér összegét elérő keresetet veszik figyelembe. A gyes is elfogadható kiegészítő jövedelemként.

Személyre szóló, díjmentes hitelajánlatunkhoz kérjük, töltsék ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat! További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése