Üdv!

Dóra vagyok, 28 éves, férjemmel egy 3 éves kislányunk van. 2011-ben vásároltunk egy kertes házat hitelre, de most szeretnénk eladni és venni egy nagyobbat. A házunkat jelenleg áruljuk, a vételár a jelenleg rajta levő jelzálog összege (2,7 millió) plusz 1 millió Ft. Most úgy néz ki, hogy találtunk egy házat, ami pont megfelelne minden tekintetben, csak sajnos elméletileg addig nem tudjuk megvenni, míg a miénk el nem kel, és félünk, hogy esetleg eladják mire mi oda kerülünk, hogy meg tudnánk venni. Az "új" ház vételára 6,490 millió Ft, de ebből picikét szeretnénk lefaragni, ha esetleg odakerülnénk.

Megvásárláshoz szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot 2 gyermekre (mivel tervezünk még egy babát), de a bankunk szerint ahhoz még szükség lenne a jelenlegi házunk eladásából befolyt önerőre, mert hitelt csak úgy kapunk (mivel CSOK hitelt csak az ingatlan forgalmi értékének 80 százalékának a 75 százalékát adják). Férjemnek 250 ezer Ft körüli nettó havi jövedelme van, 15 éve dolgozik a munkahelyén, nekem 95 ezer. Lakáshitelünk mellett még van egy 1,5 millió Ft-os személyi kölcsönünk havi 40 ezres törlesztővel és egy 400 ezer Ft-os hitelkártyánk, arra havi 20 ezret fizetünk és 257 ezer folyószámla hitelkeret.

Kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőségünk bármilyen módon megvásárolni a kívánt ingatlant akkor, ha a jelenlegi otthonunk még nem kelt el? Akár CSOK-kal, akár anélkül, lízing, hitel bármilyen megoldás érdekel. Ha CSOK-kal, ott úgy tudom, kizáró ok, hogy már van ingatlan a nevünkön, de ez is megoldható, mert családon belül el tudjuk ajándékozni, ennek már utánajártunk.

Válaszukat előre is köszönöm!
Szép napot!
Dóra

Kedves Dóra!

A hitelfelvételhez egyrészt megfelelő jövedelemfedezettség, másrészt megfelelő ingatlanfedezettség szükséges. A fedezetül szolgáló ingatlannak törvényi előírás alapján ugyan akár a 80%-a is felvehető hitelként, a gyakorlatban ez a finanszírozási arány – az ingatlan területi elhelyezkedéstől és az igénylők jövedelmi helyzetétől függően – jellemzően kisebb, ezért önerő nélkül valószínűleg nem lenne lehetőség a lakásvásárlásra.

Önerő hiányában megoldás lehet plusz ingatlanfedezet bevonása. A meglévő lakásunk – terheltsége miatt – sajnos nem lenne megfelelő fedezet. Másik, megfelelő kiegészítő ingatlanfedezet bevonása esetén a teljes vételár akkor vehető fel hitelként, ha megfelelnek a jövedelmi elvárásoknak. Ennek megállapításához előzetes hitelbírálatot elvégzése szükséges, melyet Szakértőink díjmentes megtesznek, ha kitöltik online adatlapunkat vagy felkeresik a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát. A jövedelemvizsgálat során az összes meglévő törlesztési kötelezettségüket figyelembe kell venni.

Amennyiben 50-50%-ban tulajdonosai meglévő házuknak, az nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot, ám ha eladásra kerül az ingatlan, akkor a bankok vizsgálják, hogy az eladási ár – csökkentve a lakáshitel végtörlesztésére fizetett összeggel – továbbforgatásra került-e a vásárolandó ház vételárába.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése