A jegybank bejelentése szerint jövő év elejétől bevezetésre kerülnek a hitelnyújtásra vonatkozó új előírások. Három ponton várható korlátozás:

  1. Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató
  2. A hitelfedezeti arányok módosulása
  3. Jövedelemigazolás

Az új szabályozás, mely várhatóan jövő hónapban kerül kihirdetésre a Magyar Közlönyben, az MNB szerint nem korlátozza jelentősen a lakossági hitelfelvételt, ellenben megfelelő eszköz lehet a túlzott eladósodás megakadályozására.

 Mire terjednek ki az új előírások?

 Az új szabályozás, mely 2015. január elsejétől lesz érvényben, az új hitelfelvételeket érinti, de nem hagyhatók figyelmen kívül az adós korábban felvett kölcsönei sem. A szabályozás 3 eleme a következő:

1. Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM): A felvenni kívánt hitel törlesztő részlete nem lehet magasabb az adós hivatalosan igazolható jövedelmének 50%-ánál 400.000 Ft alatti, illetőleg 60%-ánál 400.000 Ft-ot meghaladó havi kereset esetén. A deviza alapú kölcsönökre lényegesen szigorúbb előírások vonatkoznak: euró alapú finanszírozás esetén 25%, illetve 30%, egyéb deviza esetén 10%, illetve 15% a két felső limit. Az adóstársak jövedelme összevonható és a korlátozás is az összevont jövedelmekre vonatkozik. A jövedelemarányos mutatót miden új, 200.000 Ft-nál magasabb összegű hitelfelvételre alkalmazni kell.

2. Hitelfedezeti mutató (HFM): jelzálog alapú hitelek felvételénél a kölcsön összege nem haladhatja meg a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének 80%-át, gépjármű-finanszírozás esetén a 75%-ot. A deviza alapú hitelekre e mutató esetén is szigorúbb szabályok vonatkoznak: euró alapú kölcsönöknél 50%, illetve 45%, egyéb deviza alapú hiteleknél 35%, illetve 30% a maximális finanszírozási arány. Lízingkonstrukcióknál az előzőeknél 5%-kal magasabb arányú finanszírozás lesz érvényben.

3. A háztartás jövedelmeként csak az igazolt, hivatalos nettó jövedelem vehető figyelembe, mint például munkabér, nyugdíj, családtámogatási juttatások, stb.

Melyek a jelenleg érvényben lévő szabályok?

1. Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató: e tekintetben nincsen egységes előírás, a vonatkozó kormányrendelet szerint a pénzintézeteknek belső szabályzatuk szerint kell vizsgálniuk a hitelképességet, úgynevezett hitelezhetőségi limit meghatározásával. A hitelezhetőségi limitet a háztartás igazolt jövedelme és meglévő hiteltartozásainak figyelembevételével kell meghatározniuk.

2. Hitelfedezeti mutató: forint alapú jelzáloghitel igénylésénél a hitelösszeg nem lehet több az ingatlanfedezet értékbecslő által megállapított piaci értékének 80%-ánál. Építkezés esetén a várható jövőbeni értéket kell alapul venni.

3. Jövedelemigazolás: alkalmazottak esetén munkáltatói igazolás, vállalkozók esetén NAV jövedelemigazolás benyújtása szükséges. Az alkalmazotti munkabért 3-6 havi bankszámla kivonattal vagy szintén NAV jövedelemigazolással kell alátámasztani.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. Cím!
Érdeklődésem tárgya egy építési hitel. Egy kereső van a családban és egy gyermek. 10m Ft hitelt szeretnék 240 hónapra.
Jövedelmem nettó 115e (saját vállalkozásból) + családi pótlék 12,7e + gyermektartásdíj (ennek összege minimum 30e Ft-ban van rögzítve, de átlag 45e érkezik).
Igényelhetek-e Önök szerint ilyen hitelt? Úgy számolom a törlesztő 60-62e Ft lenne havonta.
Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelt Szakértő!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam Önökre. Hiánypótló a neten egy ilyen igazán teljes körű tájékoztatási szolgáltatás.
Segítsenek, kérem, mert nem tudom értelmezni teljesen a jogszabályt:
Házaspárként építési hitelt szeretnénk felvenni. A jogszabály szerint a nettó jövedelem 50%-a lehet a maximális törlesztő részlet, és a minimálbér alatti kereset nem számít.
Egyikünknek rendes fizetése van, másikunk meg 4 órás minimálbére, vagyis csak fél minimálbér érkezik a számlára. Ilyen esetben ebbe a törlesztő részlet maximális mértékébe beleszámít-e a félminimálbéres kereset, vagy sem?
Válaszukat előre is köszönöm, Róbert

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az opcióban szereplő lakáshitel felvehető üdülő ingatlan illetőleg nyaraló vásárlásra?
Ha a banki utalt jövedelmem picit 400.000 Ft felett van kb. 1,5-2,0 millió Ft önerővel felvehetek-e 5 millió Ft hitelt?
Ehhez szükséges jelzálog? Mi vehető figyelembe csak másik ingatlan, vagy a megvételre kerülő (került) nyaraló is megterhelhető?
Még egy pici kérdés.
A futamidő lejárta előtt módosítható a szerződés (pl. előbbi teljes törlesztés).
Köszönöm szépen segítőszándékú válaszát.

Tisztelt Uram/Hölgyem!
Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy milyen feltételekkel vehetek fel jelzáloghitelt vagy akár személyi kölcsönt, hogyha a fizetésem nem érkezik bankszámlára és sajnos csak 60.000 Ft nettó a bejelentett jövedelmem?
BAR listán nem szerepelek, saját tulajdonú lakással rendelkezem, a jelenlegi munkahelyemen 15 éve dolgozom, 45 éves vagyok.
Előre is köszönöm válaszukat.

Üdvözlöm!
Abban szeretném kérni a segítséget, mennyi esély van a hitelt megkapni?
Az ingatlan ára 8,5 millió és az önerőm pedig 4,5 millió és 4 millió hitelre lenne szükségem. 20 éves futamidőre gondoltam. A bejelentésem pedig nettó 77.240 Ft, de saját cégembe vagyok bejelentve a cég 0-ás, nincs tartozásom és 2 éve működik!
Válaszát előre is köszönöm!