Mint azt korábbi cikkünkben megírtuk, néhány pénzintézetnél már elérhetők a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékek. Most azt mutatjuk meg, hogy valóban fogyasztóbarát-e az ilyen hitel, és ha igen, mitől.

[fblike]

Fogyasztóbarát kontra normál kondíciójú lakáshitelek

A fogyasztóbarát és a normál kondíciójú lakáshitelek tekintetében a vizsgált szegmens a használt lakáshitelek piaca. Az összehasonlítás alapjául választott banknál használt lakás vásárlása esetén a fogyasztóbarát és a normál piaci kamatozású lakáshitelek egyaránt elérhetők. A kétfajta hitelkonstrukciót a törlesztő részletek és az egyéb általános jellemezők alapján állítottuk szembe egymással, 7 millió forint hitelösszeget, 20 éves futamidőre, 5 éves kamatperiódussal vizsgálva.

A pénzintézetnél kamatkedvezmény nélkül és – az előírt feltételek vállalása esetén – kamatkedvezménnyel is igényelhetjük mindkét hiteltípust.

I. Fogyasztóbarát és normál lakáshitel kamatkedvezmény nélkül

Megfelelő jövedelem- és ingatlanfedezettség esetén anélkül, hogy bármely összegű havi jóváírást vállalnánk, sztenderd kamattal vehetjük igénybe mind a fogyasztóbarát, mind a normál piaci lakáshitelt. Ez a fogyasztóbarát konstrukciónál 5,32% (THM: 5,80%), normál konstrukciónál 6,24% (THM: 6,76%) kamatszintet jelent.

Kamatkedvezmény érvényesítése nélkül 7M Ft hitelösszeg után 20 éves futamidő esetén havi 47.744 Ft a törlesztési kötelezettség az első 5 évben fogyasztóbarát lakáshitel igénybevételekor. Normál lakáshitel esetén ugyanakkor 51.491 Ft a havonta fizetendő törlesztő részlet. Így fogyasztóbarát lakáshitellel az első 5 évben 2.864.640 Ft-ot, míg normál lakáshitel esetén 3.089.460 Ft-ot, 20 éves távlatban pedig – változatlan kamattal számolva – fogyasztóbarát konstrukcióban 11.458.560 Ft-ot, normál konstrukcióban 12.357.840 Ft-ot fizetünk meg. A havi 3.747 Ft különbség 5 év alatt 224.820 Ft, míg a teljes futamidő alatt 899.280 Ft különbséget eredményez a fogyasztóbarát termék javára.

II. Fogyasztóbarát és normál lakáshitel kamatkedvezménnyel/A

Havi 150.000 Ft összegű rendszeres jóváírás vállalásával kamatkedvezmény érvényesíthető mindkét termékkategóriában. Míg fogyasztóbarát kölcsön esetén a 0,7 százalékpont a kedvezmény, addig normál konstrukciónál 1,5 százalékpont, ami növelhető további 0,25 százalékponttal (összesen 1,75), ha nem közvetlenül a bankfiókban, hanem Kiemelt Partner (C&I Hitelnet) által nyújtjuk be kölcsönigénylésünket. Az így elérhető kamatszint fogyasztóbarát termék esetén 4,62% (THM: 5,05%), míg normál lakáshitelnél 4,49% (THM: 4,87%).

Kamatkedvezménnyel - havi 150.000 Ft jóváírás vállalása mellett - 7M Ft hitelösszeg után 20 éves futamidő esetén fogyasztóbarát konstrukcióban havi 44.993 Ft-ot törlesztünk, míg normál kölcsön igénybevételével 44.492 Ft/hó (!), vagyis alacsonyabb a törlesztési kötelezettségünk!

III. Fogyasztóbarát és normál lakáshitel kamatkedvezménnyel/B

Fogyasztóbarát konstrukcióban az előző pontban leírtakon túl további kamatkedvezmény nem érvényesíthető. Normál lakáshitel esetén további 0,25 százalékpontos (összesen 2,00) kamatkedvezmény érhető el, amennyiben az ügyfél Prémium számlacsomagra* jogosult vagy Prémium Gold szolgáltatást* vesz igénybe. Fogyasztóbarát konstrukciónál tehát marad az előző pontban is érvényes kamatszint: 4,62% (THM: 5,05%), míg 2%-os kamatkedvezmény esetén a normál lakáskölcsön kamata: 4,24% (THM: 4,59%)

Prémium számlacsomag, illetve Prémium Gold szolgáltatás igénybevétele esetén a normál lakáshitel törlesztő részlete alacsonyabb (43.537 Ft/hó), mint a fogyasztóbarát konstrukcióé 44.993 Ft/hó).

*A Prémium számlacsomag és a Prémium Gold szolgáltatás igénybevételének feltételeiről Szakértőink készséggel adnak teljes körű tájékoztatást!

Az összehasonlításból jól látszik, hogy míg vállalási kötelezettség nélkül lényegesen kedvezőbb a fogyasztóbarát lakáshitel törlesztő részlete, úgy banki kötelezettségvállalás teljesítésével egyre kisebb lesz a két termék havi törlesztése közötti különbség.

Miért járhatunk mégis jobban a Fogyasztóbarát Lakáshitellel?

A fogyasztóbarát lakáskölcsön – árazásán túl - számos paramétere az MNB által szabályozott, így további előnyökkel jár a normál konstrukcióban igényelhető lakáshitelhez képest:

  • Maximalizált a hitelbírálati idő: az értékbecslés elkészültét követően legfeljebb 15 munkanap.
  • A folyósítási határidő a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 munkanap.
  • A folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75%-a, legfeljebb 150.000 Ft. Normál konstrukcióban ez 1%, maximum 200.000 Ft.
  • A fogyasztóbarát kölcsön előtörlesztési díja nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át, illetve az LTP-ből történő betörlesztés díjmentes! Nem így a normál lakáshitel termék esetén, ahol ez a díj 1,5-2% is lehet, hiteltípustól függően.
  • Kamatperiódus fordulókor – előzetes bejelentés alapján – díjmentes kamatperiódus váltásra van lehetőség.

Fogyasztóbarát lakáshitelek személyre szabottan!

Ha Ön is érintett, elsőként ismerje meg a fogyasztóbarát és a normál lakáshitelek aktuális törlesztő részletét online Lakáshitel kalkulátorunk  segítségével,

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése