Tisztelt Hitelnet!

Előzmények

Férjemmel az életközösségünk hat hónapja megszűnt, de nem váltunk el. Elköltöztem a közös tulajdonú (fele-fele részben) családi házunkból, ahol ő továbbra is lakik. A vagyonmegosztás úgy történne meg közöttünk, hogy ő kifizetne a közös ingatlantulajdonunkból. Ehhez neki részben szabad felhasználású jelzáloghitel felvételére lenne szüksége. Kb. 15 millió Ft-ra, kb. 10 éves futamidővel. 64 éves, megfelelő nettó jövedelemmel rendelkezik.

Kérdéseim

Melyik banknál lehetne ilyen idősen hitelt felvenni kb. 10 éves futamidőre?
Én (59 év), mint a jelzálogjoggal megterhelendő ingatlan fele részbeni tulajdonosa adóstárs leszek-e? Esetleg be lehetne mutatni egy ügyvéd előtt mindkettőnk által aláírt nyilatkozatot, hogy köztünk az életközösség végérvényesen megszűnt? Vagy a hitelfelvétel után nyilatkozni erről?
Esetleg más adóstársat lenne szükséges bevonni az ügyletbe?

Szíves válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Gabriella

Kedves Gabriella!

Mivel az ingatlannak jelenleg mindketten tulajdonosai, ezért szabad felhasználású hitel felvétele esetén mindkettejüknek szerepelnie kellene a hitelügyletben. A házastársat adóstársként vonják be a bankok a hitelbe. Ez azt jelenti, hogy Ön is ugyanúgy felelne a hitel visszafizetésért, mint az adós. Ha az a cél, hogy az Ön tulajdonrészét kifizesse a férje, nem javasoljuk ezt a megoldást.

Ami bevált gyakorlat ilyen esetben, az a házastárs tulajdonrészének vagyonközösség megszüntető szerződés alapján történő kifizetése. Ebben az esetben van lehetőség lakáscélú hitel felvételére, ami kamatban kedvezőbb a szabad felhasználású jelzáloghitelnél. A vagyonközösség megszüntető szerződés alapján történő kifizetéskor csak a volt párjának kellene szerepelnie a hitelben. Ön nem kerülne bevonásra. Ennek azonban további feltétele a válás. A legtöbb banknál jogerős bírósági határozatot kell benyújtani a válásról. Van azonban olyan pénzügyi partnerünk is, ahol elegendő annak igazolása, hogy a válás folyamatban van.

Megfelelő jövedelemfedezettség esetén van lehetőség 10 éves futamidejű jelzáloghitel felvételére 64 évesen is. Online hitelkalkulátorunkkal előzetesen tájékozódhatnak az elérhető hitelkonstrukciókról és a fizetendő törlesztő részlet összegéről.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Szakértőink készséggel készítenek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót is. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
A férjemmel december 7-én váltunk el! Van egy jelzáloghitelünk. A lakás tulajdoni része 50-50% van. A jelzáloghitel az ő nevén van, én adóstárs vagyok benne. Van mellette egy csok is 2 gyermekre, egy meglévőre és vállaltunk még egyet, persze nem jött össze, mert ő elköltözött. A csok szabályait az ügyvédnő elmagyarázta.
A kérdésem:
A csok kifizetése után a jelzáloghitellel mi lesz? Őt nem engedi ki belőle a bank.
Mire számíthatok?
Kérem segítsen.

Tiszelt szakértők!
Férjemmel bő 1 éve külön élünk, ezt megelőzően eladtuk közös lakásunkat, majd a szétköltözés előtt fele-fele arányban a saját bankszámlánkra utaltuk el az összeget. Azóta a férjem kitalálta, hogy igényt tartana az én felemből is valamennyi pénzre, mert anno az ő szülei adtak nekünk pénzt a lakás megvásárlásához. Kettőnknek adták, nem neki külön. A válást még nem indítottuk el.
Jelenleg saját lakást szeretnék vásárolni magam, és gyermekünk számára. A kérdésem az, hogy ezt hogyan tehetem meg, ha ő vitatja azt, hogy amit én önerőként kifizetnék, abból szerinte neki is járna? Így nem fogja aláírni a szükséges dokumentumokat a hitelfelvételnél.

Köszönettel,
Júlia