Válás esetén hogyan lehet megszabadulni a lakáshiteltől?

Tisztelt Hitelnet!

6 éve felvettünk a férjemmel egy deviza alapú lakáshitelt! Azóta is rendesen fizettük, de most válni akarok. Nem tudom, hogy ez ilyenkor mit jelent!?

A ház már nem kéne, szeretnénk tőle megszabadulni. Hogyan lehetséges ez, ha mindketten ezt szeretnénk? Valaki átvállalhatja vagy el kell adni olyannak, aki rendezi a tartozást? Kibújni semmi esetre se szeretnénk a fizetési kötelezettség alól, de : szeretnénk külön menni! Hogy működik ez ebben az esetben??

Köszönettel: Lívia

Kedves Lívia!

A lakás értékesítésekor a hitel átvállalására nincs lehetőség. Jelzáloghitellel terhelt ingatlan eladásakor az a gyakorlat, hogy a vevő által átadott saját erőből vagy  az általa felvett lakásvásárlási kölcsönből történik az ingatlant terhelő hitel kiváltása.

Amennyiben olyan vevőt találnak, aki készpénzért vásárolja meg a lakásukat, akkor az adásvételi szerződésben Önöknek vállalniuk kell, hogy az összegből visszafizetik a kölcsönt és bemutatják a jelzálogjog törlésére vonatkozó engedélyt.

Ha a vevő is hitelt vesz fel a vételár kiegyenlítéséhez, akkor – az Önök által kért hivatalos banki igazolás alapján – a vevő hitelfolyósítója átutalja a tartozás összegét az Önök bankjának. Miután a bank kiállította a hitel megszűnéséről szóló igazolást, illetve törlési kérelmet, s ezt eljuttatták az illetékes földhivatalhoz, akkor a vevő bankja a vételár fennmaradó részét utalja Önöknek.

Tehát ahhoz, hogy “megszabaduljanak” a lakáshiteltől, először vevőt kell találniuk az ingatlanra.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Arra szeretnék választ kapni, hogy egykori párommal vettünk egy lakást, Ő mint adós, Én mint adóstárs vagyunk a hitelben! Már 5 éve nem vagyunk együtt, ő azóta megnősült!
Hogyan tudok kiszállni a hitelből? A bank azt mondja, hogy nem enged ki mint adóstársat, amit nem igazán értek! Én is szeretnék saját lakást, de attól félek, hogy ez nagy akadálya lesz! Valamilyen megoldás csak kell, hogy legyen!
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: Judit

Kedves Judit!
Megoldás lehetne Ön helyett másik adóstárs bevonása a hitelbe.

Tisztelt Hitelnet!
Édesanyám és édesapám elváltak és mindkettejük nevén van a ház és a hitel is. Édesanyám szeretné, ha édesapám átvállalná a hitelt és nem szeretné a nevén tudni a házat sem.
Érdeklődnék, hogy lehetséges-e az átvállalás, és ez milyen papírmunkával és mi egyébbel történik?
Köszönöm mielőbbi válaszukat.

Kedves Boglárka!
Vagyonközösséget megszüntető szerződéssel lekerülhet édesanyja nevéről a ház. A hitelnyújtó bank tud tájékoztatást adni arról, hogy a hitelből történő kilépés lehetséges-e, illetve milyen feltételekkel. Amennyiben édesapja jövedelme is elegendő a hiteltörlesztéshez, akkor a bank kiengedheti édesanyját a kötelemből. Ha nem, akkor ez csak megfelelő jövedelemmel rendelkező adóstárs bevonásával lehetőséges. Javasoljuk az ügyben az érintett bank felkeresését!

Tisztelt Hitelnet, Férjem előző házasságának bontópere nem terjedt ki a hitellel terhelt ingatlan megosztására, mivel akkor a volt feleség nem állt munkaviszonyban. Azóta új élettársi kapcsolata lett, melyből született egy gyermek, fenti ingatlanban élnek. Szóbeli megállapodás történt, hogy a hitel törlesztését ő vállalja, mivel ott élnek, de a férjem szeretné az 50%-os tulajdonjogáért cserébe a nevéről a hitelt levetetni. Mivel a volt feleség jelenleg sem rendelkezik beszámítható keresettel, a hitel átvállalása jelenleg sem lehetséges. A kérdésem az lenne, hogy van-e mód arra, hogy a férjem kivonja magát a hitelből? Folyamatosan felszólítások érkeznek a banktól a törlesztés elmaradása miatt, és félő,… Továbbiak »

Kedves Krisztina!
Férjét esetleg akkor tudná kiengedni a bank a hitelből, ha helyette másik, megfelelő jövedelemmel rendelkező fél kerülne bevonása. Arról, hogy másik személy milyen feltételekkel vállalhatja át az adós szerepét, az érintett hitelintézet tud pontos tájékoztatást adni az ügylet részleteinek ismeretében.
Az esetleges végrehajtás kérdésében jogi szakértő megkeresését javasoljuk, irodánk ebben nem illetékes.

Tisztelt Cím! Férjemmel elváltunk, van egy svájci frankkal terhelt ingatlanunk 1/2-1/2 arányban. Férjem nem fizeti a törlesztést. Másik adóstárs belépne a helyére. Forintosították a hitelt. Kérdésem a következő: A hitel most indulna vagy a régi feltételek folytatódnának? Ha új hitelként indul, igénybe vehetjük a két gyermekre a szocpolt? /Használt lakásról van szó és az árfolyamgátba is beléptünk anno/. Szülői ház is kellett fedezetként. 2007-ben vettünk fel 8.500.000.-Ft-ot. Visszafizettünk már 6.000.000.- milliót és bank még követel 12.500.000.- Ft-ot 29 évig. Próbáljunk meg esetleg másik banknál kedvezőbb feltétellel hitelt felvenni vagy egyezkedjünk a jelenlegi banknál? Mit tanácsol részünkre, hogyan lépjünk tovább? Ha… Továbbiak »

Kedves Viktória!
Adóstárs csere esetén ugyanaz a hitel folytatódna tovább. A szocpolt sajnos sem ebben az esetben, sem másik pénzintézetnél történő hitelkiváltás esetén nem tudnák igénybe venni.
Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és az ügylet részleteinek ismeretében Szakértőink utánanéznek az esetleges kedvezőbb hitelkiváltási lehetőségeknek és személyre szóló, díjmentes hitelajánlatban tájékoztatják Önöket.

Tisztelt hitelnet!
Férjemmel egy éve házasodtunk össze. Az előző feleségével van egy házuk közös tulajdonban, ami svájci frank alapú hitellel van terhelve. Válásuk után a volt feleség maradt a házban. Ő fizeti a hitelt. A férjem lemondana az ő részéről a házban annak fejében, hogy a hitel lekerül a nevéről. Férjem az adóstárs az ügyben és sajnos nincs más helyette. A volt feleség nem akar hallani se a ház eladásról, így a mi kezünk teljesen meg van kötve. Szeretnénk mi is ingatlant vásárolni, de így nem tudunk. Ebben az esetben mit tehetnénk?
Válaszát előre is köszönjük!
Üdvözlettel: Erika

Kedves Erika!
A CSOK rendelet kimondja, hogy a meglévő lakástulajdon kizárja a CSOK-ra való jogosultságot, tehát férjének meg kellene válnia a tulajdonrészétől. Amíg ezt a kérdést nem sikerül rendezni a volt feleséggel, addig sajnos nem tudják igénybe venni a támogatást. Az ügyben esetleg jogi szakértő javaslatát kérhetik.

Tisztelt Cím!
Nekem egy olyan kérdésem volna, hogy a volt férjemmel van egy közös tulajdonú házunk, ami jelzáloggal terhelt, de én fizetem a részleteket. Sajnos már Faktoringnál van a hitel, mivel a magas összeget már nem tudtam fizetni.
Az lenne a kérdésem, hogy a volt férjem lemondhat-e a tulajdonjogáról, ha terhelt az ingatlan, mert közben egy másik tartozását is ráterhelték az ingatlanra. Mivel én fizetem továbbra is, nem szeretném ha tovább terhelnék a tartozásaival.
Mit tehetek ez ügyben?
Köszönöm válaszát.

Kedves Ilona!
Ebben a kérdésben irodánk nem illetékes. Jogi szakértő megkeresését javasoljuk az ügyben!

Volt feleségemmel lakáshitelt vettünk fel! A hitel lejárta alatt elváltunk és nem tudom tovább fizetni a törlesztő részlet felét!
Szeretném tudni milyen lehetőségeim vannak!
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Norbi

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megkérdezni, hogy válás esetén milyen lehetőségek vannak jelzálog alapú hitel volt házastársak közötti rendezésére. A közös lakás közös tulajdonban van, rajta svájci frank alapú jelzáloghitel és a továbbiakban nem szeretnék közösen fenntartani. Az lenne a kérdésem, amennyiben a férj lemond a tulajdonjogáról és mindenféle ingatlannal kapcsolatos követeléséről lemond, az ingatlanon lévő adósság fizetését átruházhatja-e volt feleségére? Kiléphet-e az adósságból a tulajdonjogáról való lemondás fejében?
Köszönettel várom válaszát:
Ida

Tisztelt Hitelnet!
Elváltam, de a férjemmel van még egy közös tulajdonú lakásunk, amit 4 millió forint hitel terhel. A férjem szeretne a lakásban maradni, én viszont nem szeretnék már a hitelben sem szerepelni. A részemről lemondanék cserébe, hogy a lakáshitelből kiléphetek. Hova fordulhatunk ez ügyben?
Köszönettel.
Dóra


18
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x