Tisztelt Hitelnet!

6 éve felvettünk a férjemmel egy deviza alapú lakáshitelt! Azóta is rendesen fizettük, de most válni akarok. Nem tudom, hogy ez ilyenkor mit jelent!?

A ház már nem kéne, szeretnénk tőle megszabadulni. Hogyan lehetséges ez, ha mindketten ezt szeretnénk? Valaki átvállalhatja vagy el kell adni olyannak, aki rendezi a tartozást? Kibújni semmi esetre se szeretnénk a fizetési kötelezettség alól, de : szeretnénk külön menni! Hogy működik ez ebben az esetben??

Köszönettel: Lívia

Kedves Lívia!

A lakás értékesítésekor a hitel átvállalására nincs lehetőség. Jelzáloghitellel terhelt ingatlan eladásakor az a gyakorlat, hogy a vevő által átadott saját erőből vagy  az általa felvett lakásvásárlási kölcsönből történik az ingatlant terhelő hitel kiváltása.

Amennyiben olyan vevőt találnak, aki készpénzért vásárolja meg a lakásukat, akkor az adásvételi szerződésben Önöknek vállalniuk kell, hogy az összegből visszafizetik a kölcsönt és bemutatják a jelzálogjog törlésére vonatkozó engedélyt.

Ha a vevő is hitelt vesz fel a vételár kiegyenlítéséhez, akkor – az Önök által kért hivatalos banki igazolás alapján – a vevő hitelfolyósítója átutalja a tartozás összegét az Önök bankjának. Miután a bank kiállította a hitel megszűnéséről szóló igazolást, illetve törlési kérelmet, s ezt eljuttatták az illetékes földhivatalhoz, akkor a vevő bankja a vételár fennmaradó részét utalja Önöknek.

Tehát ahhoz, hogy “megszabaduljanak” a lakáshiteltől, először vevőt kell találniuk az ingatlanra.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

18 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Arra szeretnék választ kapni, hogy egykori párommal vettünk egy lakást, Ő mint adós, Én mint adóstárs vagyunk a hitelben! Már 5 éve nem vagyunk együtt, ő azóta megnősült!
Hogyan tudok kiszállni a hitelből? A bank azt mondja, hogy nem enged ki mint adóstársat, amit nem igazán értek! Én is szeretnék saját lakást, de attól félek, hogy ez nagy akadálya lesz! Valamilyen megoldás csak kell, hogy legyen!
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: Judit

Tisztelt Hitelnet!
Édesanyám és édesapám elváltak és mindkettejük nevén van a ház és a hitel is. Édesanyám szeretné, ha édesapám átvállalná a hitelt és nem szeretné a nevén tudni a házat sem.
Érdeklődnék, hogy lehetséges-e az átvállalás, és ez milyen papírmunkával és mi egyébbel történik?
Köszönöm mielőbbi válaszukat.

Tisztelt Hitelnet,
Férjem előző házasságának bontópere nem terjedt ki a hitellel terhelt ingatlan megosztására, mivel akkor a volt feleség nem állt munkaviszonyban. Azóta új élettársi kapcsolata lett, melyből született egy gyermek, fenti ingatlanban élnek. Szóbeli megállapodás történt, hogy a hitel törlesztését ő vállalja, mivel ott élnek, de a férjem szeretné az 50%-os tulajdonjogáért cserébe a nevéről a hitelt levetetni. Mivel a volt feleség jelenleg sem rendelkezik beszámítható keresettel, a hitel átvállalása jelenleg sem lehetséges.
A kérdésem az lenne, hogy van-e mód arra, hogy a férjem kivonja magát a hitelből? Folyamatosan felszólítások érkeznek a banktól a törlesztés elmaradása miatt, és félő, hogy a férjemtől fogják behajtani a hitelt (férjem az adós, a volt feleség egyetemleges adóstárs). Pillanatnyilag a hitel majdnem duplája a ház értékének. A hitel lejárata 2032. Továbbá érdeklődnék arról is, hogy esetleges végrehajtás során a mi házasságunkban keletkezett közös vagyonra rátehetik-e a kezüket?
Segítségüket előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Krisztina

Tisztelt Cím!
Férjemmel elváltunk, van egy svájci frankkal terhelt ingatlanunk 1/2-1/2 arányban. Férjem nem fizeti a törlesztést. Másik adóstárs belépne a helyére. Forintosították a hitelt.
Kérdésem a következő: A hitel most indulna vagy a régi feltételek folytatódnának? Ha új hitelként indul, igénybe vehetjük a két gyermekre a szocpolt? /Használt lakásról van szó és az árfolyamgátba is beléptünk anno/.
Szülői ház is kellett fedezetként. 2007-ben vettünk fel 8.500.000.-Ft-ot. Visszafizettünk már 6.000.000.- milliót és bank még követel 12.500.000.- Ft-ot 29 évig. Próbáljunk meg esetleg másik banknál kedvezőbb feltétellel hitelt felvenni vagy egyezkedjünk a jelenlegi banknál? Mit tanácsol részünkre, hogyan lépjünk tovább? Ha lehetne válaszát email címemre kérném. Válaszát várom.
Tisztelettel: Viktória

Tisztelt hitelnet!
Férjemmel egy éve házasodtunk össze. Az előző feleségével van egy házuk közös tulajdonban, ami svájci frank alapú hitellel van terhelve. Válásuk után a volt feleség maradt a házban. Ő fizeti a hitelt. A férjem lemondana az ő részéről a házban annak fejében, hogy a hitel lekerül a nevéről. Férjem az adóstárs az ügyben és sajnos nincs más helyette. A volt feleség nem akar hallani se a ház eladásról, így a mi kezünk teljesen meg van kötve. Szeretnénk mi is ingatlant vásárolni, de így nem tudunk. Ebben az esetben mit tehetnénk?
Válaszát előre is köszönjük!
Üdvözlettel: Erika

Tisztelt Cím!
Nekem egy olyan kérdésem volna, hogy a volt férjemmel van egy közös tulajdonú házunk, ami jelzáloggal terhelt, de én fizetem a részleteket. Sajnos már Faktoringnál van a hitel, mivel a magas összeget már nem tudtam fizetni.
Az lenne a kérdésem, hogy a volt férjem lemondhat-e a tulajdonjogáról, ha terhelt az ingatlan, mert közben egy másik tartozását is ráterhelték az ingatlanra. Mivel én fizetem továbbra is, nem szeretném ha tovább terhelnék a tartozásaival.
Mit tehetek ez ügyben?
Köszönöm válaszát.

Volt feleségemmel lakáshitelt vettünk fel! A hitel lejárta alatt elváltunk és nem tudom tovább fizetni a törlesztő részlet felét!
Szeretném tudni milyen lehetőségeim vannak!
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Norbi

Tisztelt Szakértő!
Szeretném megkérdezni, hogy válás esetén milyen lehetőségek vannak jelzálog alapú hitel volt házastársak közötti rendezésére. A közös lakás közös tulajdonban van, rajta svájci frank alapú jelzáloghitel és a továbbiakban nem szeretnék közösen fenntartani. Az lenne a kérdésem, amennyiben a férj lemond a tulajdonjogáról és mindenféle ingatlannal kapcsolatos követeléséről lemond, az ingatlanon lévő adósság fizetését átruházhatja-e volt feleségére? Kiléphet-e az adósságból a tulajdonjogáról való lemondás fejében?
Köszönettel várom válaszát:
Ida

Tisztelt Hitelnet!
Elváltam, de a férjemmel van még egy közös tulajdonú lakásunk, amit 4 millió forint hitel terhel. A férjem szeretne a lakásban maradni, én viszont nem szeretnék már a hitelben sem szerepelni. A részemről lemondanék cserébe, hogy a lakáshitelből kiléphetek. Hova fordulhatunk ez ügyben?
Köszönettel.
Dóra