Tisztelt Hitelnet!

Lányom külön él a férjétől. Jogilag nem váltak el, de ügyvéd előtt megállapodtak a vagyonközösség megszüntetéséről, a vagyonmegosztásról. Megállapodásuk szerint - azonos feltételeknek megfelelően - gondoskodnak három kiskorú gyermekükről.

Lányom most használt lakás vásárlással szeretné megoldani saját és gyerekei lakhatását. Ilyen élethelyzetben kaphat-e Ő támogatott vagy akár piaci hitelt? Lányom dolgozik, önálló keresettel rendelkezik.

Válaszát köszönöm.
Éva

Kedves Éva!

Mivel a lánya és férje között nem áll fenn vagyonközösség, ezért az Ön lánya a vásárolni kívánt lakás vételárának kiegyenlítéséhez a férj bevonása nélkül is igényelhet lakásvásárlási hitelt. Ehhez ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett megállapodást kell mellékelni, melynek a következőket kell tartalmaznia:
- A vásárolni kívánt és a lakáshitel fedezetéül szolgáló ingatlan a lányának a különvagyonát fogja képezni.
- A férj kijelenti, hogy a célingatlanra semmilyen jogcímen nem tart igényt.
- Lánya vállalja, hogy a felvételre kerülő lakáshitel törlesztését a saját vagyonát képező forrásból fizeti.

Fenti nyilatkozattal elkerülhető, hogy a férjet is be kelljen vonni a hitelügyletbe.

Használt lakás vásárlásához támogatott és piaci lakáshitel egyaránt igénybe vehető. Az aktuális lakáshitel törlesztő részleteket honlapunkon összehasonlíthatja!

Az államilag támogatott lakásvásárlási hitel felvételéhez néhány jogszabályi előírásnak meg kell felelni. Ilyen például az, hogy a vásárolandó használt lakás vételára maximum 20 millió forint, a felvehető maximális hitelösszeg pedig 10 millió forint lehet. A jogosultsághoz legalább féléves folyamatos munkaviszony szükséges és az adósnak nem lehet köztartozása. A kamattámogatott lakáshitel felvételére lánya egyedülállóként, életkori megkötés nélkül jogosult lehet. A kamattámogatás mértékét nem befolyásolja az eltartott gyermekek száma. A kamattámogatás a futamidő első 5 évében használható ki.

Az államilag támogatott hitelek mellett érdemes megtekinteni a piaci kamatláb mellett kínált konstrukciókat is. Ezek alapját képező referenciakamat (BUBOR) jelenlegi folyamatos csökkenésének köszönhetően rendkívül kedvező törlesztő részlet érhető el piaci kamatozású lakáshitel felvételével is.

A vásárolni kívánt lakás jellemzőinek és a lánya jövedelmi helyzetének ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatban is tudnak tájékoztatást adni az elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről. Ehhez online adatlapunkat kellene kitölteniük!

További kérdés esetén, illetve a hitelügylet teljes körű díjmentes lebonyolításában a Hitelnet irodái készséggel állnak rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

33 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk nejemmel szabad felhasználású jelzáloghitelt vagy lakáshitelt felvenni, de sajnos egy „jó” rokon miatt KHR listán szerepelek.
Milyen lehetőségeink vannak, amennyiben van vagyonmegosztási szerződés?
És a vagyonmegosztás kizárja-e a CSOK támogatás igénylését?
Önerőnk elég szépen van, de szeretnénk kb. 10 millió hitelt + a 3 gyermekünkre a 10 CSOK-ot.
Esetleg a CSOK miatt a szabad felhasználású működhet a tulajdonrészek miatt?!
Köszönöm válaszukat.

T. Hitelnet,
Házasságban élek közös néven szereplő lakásunkban. Elköltöznék oly módon, hogy a jelenlegi lakás a férjemnél marad, nincsen követelésem felé. Viszont saját részre vennék lakást melyhez hitelre is szükségem lesz.
Saját magam jogán milyen típusú hitelt vehetek fel, tehát hogy abba a férjemet mint adóstársat ne kelljen bevonni.
Köszönettel, Judit

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Az lenne a kérdésem, hogy lakásvásárlásnál én venném fel a hitelt. Lehet-e, hogy a lakás viszont csak a házastársam nevén szerepeljen?
Segítségét előre is köszönöm.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
9 év párkapcsolat utána párommal belevágtunk a lakásvásárlásba. 3 hónapja vettünk fel 6.000.000 Ft-ot. Sajnos a kapcsolatunk annyira megromlott, hogy szeretnénk szétmenni, de jelenleg a hitel az egyetlen, ami összeköt minket. Nem vagyunk házasok.
Felmerült, hogy adjuk el a lakást, de jelenleg belekezdtünk a felújításba, így nem tudnánk annyiért eladni, hogy ne bukjunk rajta.
A lakáshoz szeretnék ragaszkodni, így arra gondoltam, hogy átvállalnám a hitelt és egyedül fizetném tovább. Sajnos jelenleg bruttó 220.000 a keresetem, így nem hinném, hogy a bank engedné.
Esetleg lenne valami megoldás, hogy ne keljen eladni?
Előre is köszönöm!
Üdv.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Házvásárlás előtt állunk, viszont a férjem KHR listás. Házasságunk előtt kötöttünk egy vagyonszerződést, miszerint nincs vagyonközösség köztünk. Ezt közjegyző által hitelesítettük is. Ebben az esetben kaphatok lakáshitelt? Van olyan bank, amelyik így ad lakáshitelt, hogy csak az én nevemre kerüljön a hitel és a ház is?
Előre is köszönöm!
Anita

Tisztelt Hitelnet!
Családi házat szeretnénk venni megyei jogú városban 15 millió Ft értékben. Van 3 millió Ft önerőnk, illetve 2 gyerekünk. Én passzív státusszal szerepelek a KHR listán április óta, férjem aktív.
Kérdéseim: kaphatok-e lakáshitelt úgy, hogy nem a férjem az adóstárs, hanem egy ismerősöm vagy testvérem, akivel egy háztartásban élünk és ő 3 hónapja dolgozik munkaerő-kölcsönző (jokerdiák) által egy cégnél, ahol nettó jövedelme kb. 120.000 forint. Az én jövedelmem nettó 150.000 forint + csalási pótlék.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Enikő

Tisztelt Szakértők,
Arra lennék kíváncsi, hogy a férjem vehet-e fel lakáshitelt nélkülem és megfelelő adóstárs bevonásával, amennyiben a házassági szerződésünkben kikötöttük, hogy nem alkotunk vagyonközösséget?
Ugyanakkor érdekelne, hogy a CSOK támogatásnak feltétele-e a vagyonközösség?
Válaszukat előre is köszönöm.

T. Hitelnet!
1. Élettársammal közös lakásunk tulajdoni aránya 70-30 az ő javára. Megvásárolhatom-e a 20 százalékot tőle a Csok-ból?
2. Ha párom szüleinek nagyobb lakását vennénk meg, nekik a vételár különbözete után adózniuk kellene?

Köszönöm szépen válaszát!

Kedves Hitelnet,
Lehetséges úgy hitelt felvenni, hogy csak én lennék a tulajdonos és az adós is egy személyben, a férjem nem. Házassági vagyonelkülönítési szerződésünk van, mely szabályozza, hogy szerezhetünk egymás nélkül tulajdont.
Köszönöm válaszát!
Tücsök

Tisztelt szakértő!
A feleségemmel közjegyzői bejegyzett vagyonmegosztással külön élünk, de nem váltunk el. Két gyermekünk velem él, és költözne egy most vásárolandó házba. Semmilyen támogatást nem vettünk még igénybe. Jogosult vagyok CSOK igénylésre egyedül? A banki hitelhez megfelelek így egyedül, de az állami támogatáshoz viszont nem tudom.
Előre is köszönöm a válaszát!

T. Cím!
Használt lakást szeretnék vásárolni. A vételár 30 %-a rendelkezésemre áll. A hiányzó részre szeretnék felvenni hitelt. A bruttó keresetem 117 ezer Ft. Hivatalosan nem vagyok elvált, de évek óta külön élek a férjemtől. A hitelt önállóan, a férjem kizárásával szeretném lebonyolítani egy olyan személy bevonásával, aki szintén hivatalosan házas. Az érintett személy nyugdíjjal rendelkezik és vállalkozásából igazolt jövedelemmel.
Van-e arra lehetőség, hogy közösen vegyük fel a hitelt a családi ház megvásárlására, vagy ha erre nincs mód, akkor milyen lehetőség mutatkozik, rövid lejárattal, amivel 2 millió Ft-ot előteremthető, viszonylag elfogadható kamattal. Köszönöm.

Tisztelt cím!
Az alábbi kérdésemre szeretnék választ kapni: jelenleg még házasságban élek, de már áruljuk a férjemmel közös lakásunkat. Eladás után szeretnék hitelt felvenni és egy másik lakást vásárolni egyedül. Kb. 5 millió Ft hitelre lesz szükségem, 10 évre szeretném felvenni. Kaphatok hitelt egyedül házasságban is, adóstárs nélkül? Az eladásból kb. 5-6 millió Ft lesz az enyém.
Válaszukat és segítségüket köszönöm!
Tisztelettel: Erzsébet

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Szeretném megkérdezni, hogy lakáslízing vagy lakáshitel igénybe vétele esetén kötelező-e házastársat is bevonni a hitelbe/lízingbe.
Kérdésem oka, hogy jelenleg házasságban élek, férjemmel azonos lakcímen, viszont szeretnék vásárolni önállóan egy lakást, mely teljes egészében a saját nevemen lenne és a hitelbe sem szeretnék adóstársat, kezest bevonni.
A megvásárolni kívánt lakás vételára 4-5 m Ft lenne, önrész 1-1,5 m Ft, a hitel összege 3-3,5 m Ft. Nettó munkabérem 189.000 Ft/hó, kormánytisztviselői jogviszonyban dolgozom, munkaviszonyom már 16 éve folyamatos. Nettó béremet 85-90 ezer forint/hó már meglévő hiteltörlesztés terheli. Eltartottam nincs.
Köszönöm előre is válaszukat!

Tisztelt Szakértő!
Feleségemmel szeretnénk egy használt házat venni, ami csak az én nevemen lenne, és csak az én nevemre vennénk fel a hitelt. A keresetem nettó 200 000 forint. A ház 11 millió forintba kerülne, ennek a 30%-a lenne az önerő. A fennmaradó 7,7 millió forintot szeretnénk államilag támogatott hitelként felvenni. A kérdésem az lenne, hogy kaphatnék-e ennyi hitelt?
Üdvözlettel, László

Köszönettel vettem korábbi tanácsukat, megoldódott az adóstársi problémám úgy, hogy nem írtam alá a szerződést. Ennek ellenére férjem újra indítja hitelkérelmét (egyedül), de állítólag most is alá kell írnom mint adóstárs, de mivel kötünk egy vagyon-nyilatkozatot, hogy a vásárolni kívánt lakást egyedül ő hozza be a házasságba, így én és a gyermekek is mentesülnek az esetleges fizetési kötelezettségek alól. Ez valóban így van?
Házasságunk megromlott, munkahelyem ebben a hónapban megszűnik, két gyermekem van (egyik közös jelenlegi férjemmel). Jelenlegi albérletünk júni.30-án megszűnik, én gyermekeimmel szüleimhez költözöm, férjem az édesanyjához.
Gondolom, kellően felvázoltam jelenlegi helyzetünket, és ismételten várom jogi tanácsukat.
Köszönettel: Judit

Használt lakás vásárláshoz, ezen belül közös tulajdon megszüntetéséhez keresek hitelt, a lakás 50 %-a már az enyém volt, most a másik felét szeretném megvásárolni a testvéremtől. Ez nem zár-e ki a támogatott lakáshitel felvételéből?