Újraházasodás esetén ismét igényelhető a babaváró hitel?

Tisztelt Szakértő!

Egy éve vettük fel a babaváró hitelt. Gyermekünk még nincs. Ha most úgy döntünk, hogy visszatörlesztjük a felvett 10.000.000 Ft-ot és az 5 év alatt mégsem születik meg a gyermek, akkor az 5. évfordulókor kell vissza fizetni a kamatot? Mire lehet számítani ebben az esetben?

Ha az egyik fél a hitel folyósításától számított 5 éven belül – a rendelet feltételinek megfelelő személlyel – újraházasodik, akkor a teljesítésre nyitva álló 5 év újrakezdődik, és ha ez idő alatt gyermeke születik, újra kamatmentes lesz a hitel.

Amíg a válás tart, illetve az új házasságig tartó idő alatt, a hitel hogy alakul? Válás esetén a hitel törlesztése közös a volt házastárssal? Ha a volt férj és a feleség is újraházasodik, kinél marad a felvett összeg? Aki lemond a babaváróról a váláskor újra igényelheti, ha ő is 5 éven belül újraházasodik?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Melinda

Kedves Melinda!

Ha a babaváró hitelt legalább 50%-ben előtörlesztik úgy, hogy még nem született gyermek, akkor az kapott kamattámogatás egy összegben visszafizetendő. A kamattámogatás visszafizetendő összegéről a hitelintézet az előtörlesztést követő hónap 15. napjáig tájékoztatást küld a támogatott személyeknek.

Amennyiben utóbb, a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül megszületik a gyermek, és ezt a várandósság 12. hetének betöltését, illetve a gyermek születését követő 60 napon belül igazolják a kincstár felé, továbbá rendelkeznek magyarországi lakcímmel, a kincstár a visszafizetett kamattámogatást egy összegben megtéríti a részükre.

Válás esetén a bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő törlesztési esedékesség napjától a kamattámogatás megszűnik a hitelre. A megelőző időszakban igénybe vett kamattámogatás összegét egy összegben szintén vissza kell fizetni. A hitelintézet tájékoztatást ad az ezt követően a hitelfelvevők által fizetendő törlesztőrészlet módosult összegéről.

Ha a támogatott személy a házasságának felbontását követően, a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül a rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő újabb házasságot köt, és házastársa is megfelel az előírt feltételeknek, a gyermek születésére rendelkezésre álló 5 éves időtartam számítása újrakezdődik. Az ezen időtartamon belül teljesített gyermek esetén érvényesíthető a kamattámogatás és a törlesztés szüneteltetése, valamint a gyermekvállalási támogatás, valamennyi feltétel fennállása esetén.

Azt, hogy melyikük rendelkezhet a felvett összeggel és ki törleszti tovább a babaváró hitelt válás esetén, az Önök közötti megállapodáson múlik. Újraházasodás esetén még egyszer a kölcsön már nem igényelhető.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A babaváró hitelről további részletek ITT érhetők el.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x