Tisztelt Szakértő!

Egy éve vettük fel a babaváró hitelt. Gyermekünk még nincs. Ha most úgy döntünk, hogy visszatörlesztjük a felvett 10.000.000 Ft-ot és az 5 év alatt mégsem születik meg a gyermek, akkor az 5. évfordulókor kell vissza fizetni a kamatot? Mire lehet számítani ebben az esetben?

Ha az egyik fél a hitel folyósításától számított 5 éven belül - a rendelet feltételinek megfelelő személlyel - újraházasodik, akkor a teljesítésre nyitva álló 5 év újrakezdődik, és ha ez idő alatt gyermeke születik, újra kamatmentes lesz a hitel.

Amíg a válás tart, illetve az új házasságig tartó idő alatt, a hitel hogy alakul? Válás esetén a hitel törlesztése közös a volt házastárssal? Ha a volt férj és a feleség is újraházasodik, kinél marad a felvett összeg? Aki lemond a babaváróról a váláskor újra igényelheti, ha ő is 5 éven belül újraházasodik?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Melinda

Kedves Melinda!

Ha a babaváró hitelt legalább 50%-ben előtörlesztik úgy, hogy még nem született gyermek, akkor az kapott kamattámogatás egy összegben visszafizetendő. A kamattámogatás visszafizetendő összegéről a hitelintézet az előtörlesztést követő hónap 15. napjáig tájékoztatást küld a támogatott személyeknek.

Amennyiben utóbb, a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül megszületik a gyermek, és ezt a várandósság 12. hetének betöltését, illetve a gyermek születését követő 60 napon belül igazolják a kincstár felé, továbbá rendelkeznek magyarországi lakcímmel, a kincstár a visszafizetett kamattámogatást egy összegben megtéríti a részükre.

Válás esetén a bírósági ítélet jogerőre emelkedését követő törlesztési esedékesség napjától a kamattámogatás megszűnik a hitelre. A megelőző időszakban igénybe vett kamattámogatás összegét egy összegben szintén vissza kell fizetni. A hitelintézet tájékoztatást ad az ezt követően a hitelfelvevők által fizetendő törlesztőrészlet módosult összegéről.

Ha a támogatott személy a házasságának felbontását követően, a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül a rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelő újabb házasságot köt, és házastársa is megfelel az előírt feltételeknek, a gyermek születésére rendelkezésre álló 5 éves időtartam számítása újrakezdődik. Az ezen időtartamon belül teljesített gyermek esetén érvényesíthető a kamattámogatás és a törlesztés szüneteltetése, valamint a gyermekvállalási támogatás, valamennyi feltétel fennállása esetén.

Azt, hogy melyikük rendelkezhet a felvett összeggel és ki törleszti tovább a babaváró hitelt válás esetén, az Önök közötti megállapodáson múlik. Újraházasodás esetén még egyszer a kölcsön már nem igényelhető.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A babaváró hitelről további részletek ITT érhetők el.





Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Szakértő!
2019-ben felvettük a babaváró hitelt. 2020 májusában megszületett a gyermekünk, azonban ez év májusában elváltunk, a törlesztés pedig most novembertől indul újra. Amennyiben egyikőnk újra házasodik, tudom hogy újraindul a kamatmentes időszak, de újabb gyermekvállalási kötelezettsége is keletkezik? Tehát ha az új házasságban nem születik gyermek x éven belül, ismét kamatos hitellé válik, és a kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni?

Üdvözlöm!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy párom vett fel a feleségével babaváró hitelt. Született is utána egy gyermekük, de az élet nem úgy alakult számukra, hogy együtt maradnak. Ő pedig most válna. Szóval a kérdés az lenne, ha mi újra házasodnánk miután ő elvált, akkor a hitel miatt mire lehetne számítani és milyen lehetőségek és feltételek vannak? (Gondolok például arra, hogy a hitel után született gyermeket neki kellene-e-nevelni feltételek alapján, hogy a kamatmentességgel illetve a többi kedvezménnyel élhessen?)
Köszönöm előre is a segítséget!
További szép napot!

Jó napot!
Mi a férjemmel vettük igénybe, de nem a teljes összeget, csak 5 milliót. Azt szeretném kérdezni, hogy a másik 5 milliót már nem tudjuk igénybe venni?

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy 1 éve váltam el, most szeretnék új partneremmel újra házasodni. Volt férjemmel igénybe vettük a Babavárót (nem született közös gyermek), ő viszi tovább a hitelt és a belőle vásárolt ingatlant is. Jelenlegi párom soha nem vette igénybe a Babavárót.
Így igénybe vehetjük az ő Bankjánál a Babaváró támogatást?

Üdvözlöm!
2019-ben vettük fel a babavárót. Még abban az évben megszületett az első gyermekünk. Most válunk, de új házasságot fogok kötni.
Kérdésem az, hogyha az új házasságban születik baba, akkor a babaváróval mi történik? Lehet szó akár tartozáselengedésről? Ugyanis az már a második baba lenne a babaváró felvételét követően.
Válaszát köszönöm.

Szép napot!
A babavárót 2018-ben felvettük, született egy kislányunk, most válunk. A babaváró hitel nem került felhasználásra, egy összegben rendelkezésre áll. Én vagyok az adós, a volt párom az adóstárs. A volt párom nem hajlandó közreműködni a végtörlesztésben, nem hajlandó aláírni az erre vonatkozó formanyomtatványt, ezzel akar nehéz helyzetbe hozni.
Kérdésem: mi ilyenkor a teendő?

Jó napot!
A problémám a következő. Lakást akartunk venni a férjemmel, amihez piaci hitelt és babaváró hitelt is igénybe vettünk. A babaváró hitel folyósítása után kevéssel elváltunk, de a volt férjem egyedül megvette a lakást, ezért babavárót is megtartotta, mert anélkül nem tudott volna egyedül felvenni ennyi hitelt. Írtunk egy közjegyzői nyilatkozatot, amiben a férj átvállalja a babaváró hitelt további törlesztését egyedül, amit benyújtottunk a bank felé. Időközben a volt férjem kifizette a felhalmozódott kamatkedvezményt egy összegben, és azóta az emelet hiteldíjat fizeti egyedül. Most pedig én szeretnék egyedül lakást vásárolni és hitelt felvenni, de a bank szerint mivel a babaváró szerződésben benne vagyok adóstársként, ezért már van felvett hitelem és emiatt nem vagyok olyan mértékben hitelképes, amennyit igényelni szeretnék. A volt férjem nem tudja visszafizetni a babavárót jelenleg, és kiváltani sem tudja másik hitellel, mert azt már 3. hitelnek számolja a bank és azt nem kapja meg.
A kérdésem az lenne, hogy mit tegyek annak érdekében, hogy kikerüljek a babaváró hitel szerződésből és mindenféle hátrány nélkül vehessek fel egyedül hitelt?
Köszönöm szépen!

Jó napot!
Az lenne a kérdésem a babavárót én igényeltem és a feleségem a kezes, akkor válás esetén az én számlámról vonják a felvett összeget?
A másik kérdésem pedig az lennem ha újra nősülök és az új feleségem nem felel meg az előírtaknak pl. nem rendelkezik 3 éves munkaviszonnyal, de akkor ugyanúgy visszakapatom a támogatást vagy sem?
Köszönöm.

És ha valamelyikünk újra házasodna és születne egy gyermek abban a házasságban is, akkor a hitel hogy menne tovább? Feleződne? Az adósnak vagy az adóstársnak kellene fizetni tovább? Csak az kapná vissza a kamattámogatást, aki bevállalja az újraházasodást és gyermeket?

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, 2020-ban felvettük a babavárót, született 1 gyermekünk és ha most elválok, de újra házasodok, akkor visszakapom a kamattámogatást vagy kamatostól kell visszafizetnünk?

Üdvözlöm!
Kérdésem annyi lenne, hogy elváltam, a babaváró kölcsönt végtörleszettük. Újra házasodtam, feleségemnek nem volt még babaváró hitele, és még gyermeke sincs, és minden egyéb feltételnek megfelelünk. Felvehetjük a hitelt, vagy amiatt hogy én már egyszer felvettem (de vissza is fizettem) ez már nem lehetséges?