Újra tarolni fog a forinthitel?

Az MNB Monetáris Tanácsa hétfői ülésén a forinthitel és jelzáloglevél piac fejlődését támogató programot hirdetett meg. A program alapján a Magyar Nemzeti Bank megkezdi a forint jelzáloglevek vásárlását a másodlagos, ezt követően pedig az elsődleges piacon is, összességében maximum 100 milliárd forint névértékben.

Az MNB közlemény néhány sora különösen érdekes, ugyanis a Nemzeti Bank 2010-ben további kezdeményezéseket kíván tenni a forint alapú jelzáloghitelezés fejlesztéséért, amik a jelzálog alapú termékeket kívánják átláthatóbbá tenni és a záloglevél kibocsátásra jogosultak körét szélesíteni.

A jegybank tájékoztatása szerint a Magyar Nemzeti Bank ezzel a programmal azt szeretné elérni, hogy a jelzáloglevél piac fejlődésének akadályai elháruljanak, és ez által támogathassa a pénzügyi stabilitást. Ezt forint jelzáloglevelek vásárlásával és a forint jelzáloghitelezés szabályozásával kívánja elősegíteni.

Kedvezőnek nevezhető az a fejlemény, hogy az előző hónapokban folyósított forint és deviza alapú jelzáloghitelek közti kamatkülönbség nagymértékben csökkent, s ennek köszönhetően nőtt a forinthitelek versenyképessége. Ennek jeleként számos pénzintézet jelent meg a bankpiacon új forint alapon igényelhető hitelkonstrukcióval. Ezt a folyamatot a Magyar Nemzeti Bank jelzáloglevél vásárlási programmal kívánja támogatni.

A program első lépéseként az MNB a forint alapon történő finanszírozás feltételeit szeretné javítani mind a pénzintézetek mind az hitelfelvevők számára. Ezért a forint jelzáloglevelek likviditási felárainak mérséklését kívánja ösztönözni. Ennek köszönhetően növekedhet majd a forint alapú jelzáloghitelek kínálata és tovább csökkenhet a forint és devizahitelek kamatkülönbsége.

Így az MNB megkezdi a hazai kibocsátású jelzáloglevelek megvásárlását a másodlagos, majd azután az elődleges piacon is, maximum 100 milliárd forint összegű névértékben. Az elsődleges piacon az MNB a nagyméretű jelzáloglevél sorozatokból kíván vásárolni, amennyiben biztosított fenti jelzáloglevelek folyamatos másodpiaci tőzsdei árjegyzése.

Az MNB megteremti a jelzáloglevél kölcsönzés lehetőségét azon pénzintézetek számára, amelyek vállalják azok másodpiaci árjegyzését. A technikai feltételek teljesítése esetén valamennyi tartalékköteles pénz- és hitelintézet részt vehet a programban. A jelzáloglevél vásárlására vonatkozó program lezárása leghamarabb 2010. december 31-én lehetséges. A jelzáloglevél vásárlás további részleteit tartalmazó tájékoztatót a Magyar Nemzeti Bank e hó végéig jelenteti meg.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x