A hitelüket svájci frank alapon felvevők az elmúlt napokban ismét a törlesztő részletük emelkedése miatt aggódhattak, a svájci frank forinttal szembeni árfolyama ismét féléves mélypont körül volt. A törlesztő részlet emelkedése tehát pont akkor következett be, amikor a téli időszak miatt egyébként is magasabb rezsiköltséggel kell számolni, nem beszélve az üzemanyag árak drágulásáról. Vajon mire készüljenek az elkövetkezendő hónapokban a devizahitellel rendelkezők?

Több mint egy hónappal ezelőtt szakadt át a svájci frank és euró közötti korlát, s ezt követően a svájci frank euróval szembeni lényeges erősödését tapasztalhattuk. Ez természetesen hatással volt a hazai fizetőeszköz frankkal szembeni árfolyamára is. A svájci frank az euróval szembeni 1,51 körüli korlátot azért lépte át, mert a svájci jegybank véleménye megváltozott: már nem kellett ezen árfolyamszintnél a devizapiacot érintő azonnali beavatkozás veszélyétől tartani, mert a válság enyhülése miatt csökkent annak kockázta, hogy az erősnek mondható svájci frank miatt tartós deflációba süllyedne az ország. A svájci frank túlzott erősödése vagy kilengése esetén a jegybank természetesen beavatkozna.

Az elmúlt időszakban a forint-svájci frank árfolyamot azonban nemcsak a fentiek befolyásolták, hanem más tényezők is szerepet játszottak. Az egyik ilyen tényező az volt, hogy hazánk magas állam- és külső eladósodottsága miatt a görögországi adósságválság híre Magyarország számára is negatív hatást fejtett ki. A hazai fizetőeszköznek olyan időszakát is tapasztalhattuk az elmúlt hetekben, amikor a régiós devizákkal szemben alulteljesítővé vált. A forint erősödésére negatívan hat továbbá, hogy a hazai gazdaság 2010-ben várhatóan még recesszióban lesz, az MNB pedig továbbra is csökkenti az alapkamatot. A közelgő parlamenti választások miatt a befektetők is óvatosabbak a hazai fizetőeszköz rövid távú kilátásait illetően. Szintén nem elhanyagolható az a tény, hogy a hazai háztartások a hitelfelvételi korlátozások miatt nettó értelemben devizahitel-törlesztővé váltak.
A forintot erősíti azonban, hogy a kormány tartani tudta a 2009. évi államháztartási hiánycélt, a külkereskedelmi mérleg minden hónapban többletet mutat, továbbá a folyó fizetési mérleg is pozitív. Ugyancsak a forinterősödést szolgálta a nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság, ami azonban az elmúlt egy hétben jelentősen megingott és a forint svájci frankkal szembeni féléves mélypontját okozta. A 185 körüli szintről azonban az elmúlt pár hétben többször is újra erősödött a forint.

A hazai devizahiteleseknek tehát fel kell készülniük arra, hogy havi törlesztő részleteik összege meghaladhatja még az előző hónapok havi törlesztéseinek összegét is. A svájci frankkal és euróval szembeni, jelentős és tartós forinterősödésre egyelőre kisebb eséllyel lehet számítani. Nagyobb a valószínűsége annak, hogy az árfolyamok a jelenlegi árfolyamszintek körül stabilizálódnak, vagy esetleg a forint tovább gyengül. Az egy évvel ezelőttihez hasonló több hétig tartó 200 feletti svájci frank árfolyammal azonban csak rendkívül negatív külpiaci esemény bekövetkeztekor kellene szembesülni több százezer svájci frank alapú hitellel rendelkező háztartásnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretném megtudni, hogy mit jelent a devizahitel esetében az 5 éven tuli árfolyamgarancia. 2007-ben vettem fel másfélmillió forintot svájcifrank alapon, arra is szeretnék választ kapni, hogy érdemes e átváltani most forintalapúra. Válaszát előre is köszönöm