Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesülete elnöke úgy látja, a rövidebb BAR lista növelni fogja a hitel-visszafizetési hajlandóságot.

Egy decemberi törvénymódosítás nyomán öt évről egy évre rövidül az az időszak, amíg a nemfizető adósokat nyilvántartják a Központi Hitelinformációs Rendszerben. Az eddigi szabályok szerint ugyanis azoknak az adatait, akik 90 napnál hosszabb ideig nem rendezték a minimálbérnél magasabb adósságukat, öt évig kellett megőrizni az után, hogy adósságukat rendezték. A jelenlegi szabályok szerint ezeknek az embereknek az adatait már gy év után véglegesen törölni kell a nyilvántartásból. A rövidebb idejű nyilvántartás szabálya továbbra sem vonatkozik azokra, akik nem rendezték tartozásukat, hanem azt leírták, vagy más visszaélés (például bankkártyával, vagy hamis adatokkal való visszaélés) miatt kerültek a Központi Hitelinformációs Rendszerbe.

A Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesülete szerint szükség volt erre a rendeletre. A hiteltörlesztési hajlandóság sokat romlott amiatt, hogy meghosszabbította a kormány a kilakoltatási moratóriumot. Véleményük szerint szükség volt erre a rendeletre, melynek hatása szerintük épp ellenkező irányú, azaz növeli a hitel visszafizetéséhez kapcsolódó fizetési morált.

Megítélésük szerint a bankok ezzel a rendelkezéssel már nem kerültek nehezebb helyzetbe, hiszen az eddigi változások miatt már eleve nehezedett a hitelhez jutás és így csökkent a kihelyezés. Azoknak a neve ezen túl is korlátlan ideig szerepel a BAR listán, akik nem rendezték tartozásukat. Tapasztalat szerint azoknak, akik később a tartozást rendezték, nem kockázatosabb az újabb hitel kihelyezése, mint más ügyfelek esetében. Így a Bar lista a jelenlegi formájában is elegendő biztosítékot nyújt a bankoknak a biztonságos hitelkihelyezéshez.

A rendelkezés hatására szerintük még inkább megéri azoknak is a hitel visszafizetését valamilyen módon megoldani, akik eddig ezt nem tették, mivel hiába rendezték hitelüket ugyan úgy nem kaptak később újabb hitelt, mintha nem rendezték volna azt.

Az új szabályok alapján azonban, ha az átmeneti nehézségeket leküzdve az adós rendezi a tartozását, úgy egy év múlva újra hitelhez juthat. Ráadásul már bizonyosan jobban átgondolva folyamodik hitelhez, hiszen az előző tapasztalatai alapján már megfontoltabban jár el ilyen ügyekben, mint addig. Így az adósság rendezésével nem lesz „örökre megbélyegezve”, mint az eddigi rendszerben, hanem tiszta lappal, tapasztalatokkal gazdagodva indulhat újra.

Azok ugyanis, akik kiegyenlítették tartozásukat, bizonyították, hogy fizetési hajlandóságuk megfelelő, legfeljebb átmeneti problémával küzdöttek, aminek megoldása után a hitelt rendben visszafizették. Így az ő adataik további öt évre történő megőrzése indokolatlan.

A Bankszövetség viszont épp ellenkezőleg látja a helyzetet. Szerintük ugyanis azzal megnő a hitelkihelyezés kockázata,ha a bankok kevesebb információhoz jutnak a nemfizető adósokról. Ez a megnövekedett kockázat megjelenik majd a hitelekben, mint kockázati felár. Ezt pedig a rendesen fizető adósok fogják megfizetni, ami számukra hátrányt jelent.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

KÉRDÉSEM 2011 APR,BAN LESZ 5 ÉVE HOGY A BÁRLISTÁN VAGYOK,HONNAN TUDHATOM MEG HOGY 2011 MÁRCIUSÁBAN LETÖRÖLTEK E??ELÖRE IS KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT!FARKASNÉ!!

Ha egy adós 2010 augusztusában rendezte tartozását,
amely miatt BAR-listára került,az az egyén 2011-ben
kaphat-e bármilyen megnevezésű hitelt???
Köszönöm válaszát::.