A PSZAF közel százmillió forint bírságot szabott ki kilenc társaságra és magánszemélyre, melyek jogosulatlan pénzügyi szolgáltatást nyújtottak. Szeptembertől a hatóság sokkal határozottabban lép fel az engedély nélküli pénzügyi szolgáltatókkal szemben.

Az elmúlt időszakban a PSZAF tapasztalatai szerint gyakoribbá váltak az ilyen jellegű piaci visszaélések,ás ennek következtében emelkedett a károsultak száma is. Ez mindenképpen a hitelszűke és az egyre csökkenő betéti kamatoknak köszönhető. Az ilyen szolgáltatók (természetesen engedély nélkül) .

Az engedély nélküli hitelezők és betétgyűjtők az elmúlt időszakban jelentősen elszaporodtak a piacon. Az előbbinél a v a piaci hozamot lényegesen meghaladó nyereséggel csábították magukhoz a hiszékeny ügyfeleket, természetesen betéti - és visszafizetési garancia nélkül. Az ilyen garancia nélkül a befektetés teljes elvesztésével kell számolnia. Ezeknek az ügyeskedéseknek az elmúlt időszakban több száz ügyfél és több mint egymilliárd forint esett áldozatul.

Az engedély nélküli hitelnyújtók a bedőlt és felmondott hitelű, munkahellyel nem rendelkező, túlzottan eladósodott emberek helyzetét igyekeznek kihasználni. Ezek a vállalkozások gyors és egyszerű ügyintézést ígérnek, de tevékenységük miatt az kilátástalan helyzetbe került ügyfelek még inkább adósságcsapdába kerülhetnek és minden vagyonukat elveszíthetik.

A gyanús eseteknél a PSZAF kezdeményezheti a bűntetőeljárásokat, a folyamatban résztvevő és segítséget nyújtó ügyvédekkel szemben pedig fegyelmi eljárás indítható, illetve jelentős, akár százmilliós pénzbírságot is kiszabhat. Három magánszemély is felügyeleti bírságot kapott, aki kölcsönt nyújtottak ügyfeleiknek: Holbusz Ákos 20, Csoma Jánosné 5 és Pocsai Jánosné 8 millió forintot.

Külön felhívta a figyelmet a felügyelet a jogszabályok nélkül működő fogyasztói csoportszervezőkre is. A válság következtében az elérhető források beszűkülése, a kilátástalanság egyre inkább erősítik az ilyen csoportokat. Szóban elvileg hihető lehetőséget kínálnak a BAR-listás , elszegényedett, nyugdíjas személyeknek is. Ezek a szerveződések általában tőkehiányosan működnek, és csoporttagok befizetéseire nem nyújtanak megfelelő védelmet, nem beszélve a belépéskori félrevezető tájékoztatásról.

Forrás: penzcentrum.hu

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Azt szeretném tudni, hogy lehet-e jogi segítséget kapni a fogyasztói csoportok bepereléséhez, vagy több ilyen csoportba már belépett emberrel együtt csoportos pert lehet-e, érdemes-e indítani?
Köszönöm!
Gabriella