Ma tartja kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, amelyen akár történelmi mélypontot, vagyis 5,75 százalékot is elérhet a jegybanki alapkamat mértéke, ha a tanács – a várakozásoknak megfelelően – ismét 25 bázispontos csökkentés mellett dönt.

Az infláció jelenlegi mértéke nem befolyásolja a pénzügyi mozgásteret, ugyan az előző havi 6,4 százalékos inflációs adat Simor András jegybankelnök szerint is kedvezőtlennek mondható, ám kiemelte, hogy a pénzügyi politika számára fontos időtáv alatt az infláció mértéke így is az inflációs cél alá kerülhet.

Utoljára a január 25-ei kamatdöntő ülésen került sor az alapkamat 25 bázisponttal történő mérséklésére, így érte el a 6 százalékos mértéket. A jegybankelnök akkor hangsúlyozta, hogy a további kamatmérséklést befolyásolja hazánk kockázati megítélése. Továbbá kifejtette azt is, hogy az elmúlt év utolsó hónapjában a Monetáris Tanács azért lassította a kamatcsökkentés ütemét 50-ről 25 bázispontra, mert az ország kockázati felára megemelkedett, valamint a befektetői étvágy gyengülését tapasztalták. A múlt hónapban sem változott jelentősen a helyzet.

A 25 elemző megkérdezése alapján készült felmérés szerint 21 szakértő további 25 bázispontos kamatmérséklést vár a mai napon, a többi négy megkérdezett véleménye szerint nem változik a jegybanki alapkamat mértéke.

A vélekedések szerint a kereskedelmi bankok hitelezésének bővítését ugyancsak alacsonyabb kamat mellett lehetne elérni, ami elősegítené a gazdasági növekedést is a 2009-es 6,3 százalékos GDP visszaesés után.

A tanács 2010. júliusban 100 bázispontos mérsékléssel kezdte meg kamatcsökkentő időszakát, majd az ezt követő hónapokban 50 bázispontos mérséklés figyelhető meg egészen az év utolsó hónapjáig, amikor is 25 bázisponttal csökkent az irányadó ráta, csak úgy, mint ez év januárjában.
A jegybank mostani Inflációs Jelentéséből az is ki fog derülni, hogy milyenek a jegybanki alapkamat csökkentésének további esélyei. A megkérdezett szakértők maximum még egy 25 bázispontos csökkentést látnak reálisnak, melynek eredményeképpen idén és 2011. év végén is 5,5 százalékos jegybanki alapkamat várható.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése