Új lakástámogatás az elmaradással rendelkezőknek: Az EU jóváhagyása is szükséges

A nemrégiben elfogadott lakástámogatásokról szóló kormányrendelet további több ezer devizahiteles számára jelenthet kiutat a jelenlegi helyzetükből. A már megjelent jogszabály hatálybalépéséhez az Európai Bizottság jóváhagyása is szükséges.

A jogszabály értelmében a devizaadósok, akik hitelük törlesztésében 90 napon túli csúszással rendelkeznek és vállalják, hogy meglévő, banki jelzáloggal terhelt lakásukat értékesítik és kisebbre cserélik , támogatott forinthitelre lehetnek jogosultak és a bankjuk az eddig felhalmozódott elmaradásuk negyedét elengedi. A rendelet azonban csak az Európai Bizottság jóváhagyást követő 15. napon lép hatályba.

A kormány számos olyan pontot épített be annak érdekében, hogy megakadályozza az esetleges visszaéléseket és csak a valóban rászorulók tudjanak élni ezzel a lehetőségekkel. Az egyik ilyen megkötés, hogy az igénylő a deviza alapú jelzáloghitellel terhelt lakását csak kisebb hasznos alapterületűre cserélheti és a pénzintézet által megállapított forgalmi értéke is alacsonyabb az értékesített ingatlan vásárláskori értékénél. További fontos előírás, hogy a támogatott hitellel megvásárolni kívánt lakásnak legalább komfortos minősítésűnek kell lenni és azonos vagy kedvezőbb energiaosztályba kell tartoznia.

Az igénylő csak annál a pénzintézetnél igényelheti ezt a támogatott hitel lehetőséget, ahol annak idején a deviza-lakáshitelt felvette.
Az adósvédelmi programban részt vevő ügyfeleket alapesetben nem zárja ki a rendelet, ám velük szemben már feltétel, hogy a könnyítés időszaka alatt ne legyen kilencven napon túli, legalább a minimálbért elérő hátralékuk.

További részleteket ide kattintva olvashat.

Kérdései lennének, tegye fel azokat szakértőinknek!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x