Tisztelt Címzett!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy új építésű ingatlan vásárlásra (nem saját kivitelezés), aminek az építése még folyamatban van, lehetőségem van hitelszerződést kötni már előre, vagy meg kell várnom a használatbavételi engedélyt? Van arra lehetőség, hogy például fél évvel a használatbavételi engedély előtt hitelszerződést kössek jövőbeli kifizetésre?

Milyen hosszú időtávra kötnek ilyet a bankok? Mikortól kell megújítani a hitelszerződést, amennyiben csúszik a használatbavételi engedély?

Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Köszönettel:
György

Kedves György!

Tervezőasztalról történő lakásvásárlás esetén nem csak CSOK, hanem lakáshitel is igényelhető már a használatbavételi engedély megszerzése előtt. A hitelkérelem benyújtásával tehát nem kell megvárni, míg az építés alatt lévő ingatlan használatbavételi engedélyt szerez. A gyakorlatban a használatbavételi engedély bemutatása jellemzően szerződéskötési feltétel.

A hitelkérelem az adásvételi szerződés megkötése után nyújtható be valamely hitelintézethez. Mivel a bankok függőben tartással történő adásvételi szerződést fogadnak el, arra is figyelni kell, hogy amennyiben 6 hónapon belül nem nyújtják be a területileg illetékes földhivatalhoz a tulajdonjog bejegyzéshez szükséges eladói hozzájáruló nyilatkozatot, úgy a földhivatal elutasítja a tulajdonjog bejegyzési kérelmet. A függőben tartás meghosszabbítására pedig nincs mód. Építés alatt lévő új lakás vásárlása esetén tehát az a gyakorlat, hogy elsőként csak előszerződést kötnek, majd a végleges adásvételi szerződés megkötése akkor történik, amikor biztosan tartható 6 hónapon belül a használatbavételi engedély megszerzése, az albetétek létrehozása és így a vevő tulajdonjogának bejegyzése.

A hitelkérelem pozitív elbírálása általában 90 napig érvényes. Ha ez alatt nem szerez használatbavételi engedélyt az ingatlan, akkor a kölcsönkérelem újbóli elbírálása szükséges friss jövedelemigazolás benyújtásával. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a lakásvásárláshoz a hitel mellett CSOK igénylés is kapcsolódik. Ennek gyakorlatáról bővebben IDE kattintva olvashat.

Ha szeretné megismerni az új építésű lakás vásárlása esetén elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókat is, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink személyre szabottan fogják tájékoztatni! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Címzett!
Segítséget szeretnék kérni. Vettünk egy társasházban egy lakást. Azért nem költözhetünk be, mert a szomszéd feljelentette az építőt, az ablak nagyobb, illetve a lépcső 20 cm-rel szélesebb, ez zavarja a nyugalmát. Nekünk viszont el kell hagyni az otthonunkat.
Mi történik, ha engedély nélkül beköltözünk?
Köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel: B-né

Tisztelt Szakértő!
Új építésű társasházban készülünk lakást vásárolni. A társasház egyelőre nincs kész. A kérdésem, hogy amíg nincs használatba vételi engedély, addig elbírálják-e a hitelkérelmem? Azzal tisztában vagyok, hogy a hitel folyósítás nem történik meg, amíg nem kapjuk meg a használatbavételi engedélyt, de engem a hitelbírálat érdekelne. A használatbavételi engedélyt vélhetően januárban adná meg az építési hatóság, de szeretném, ha addigra lenne hitelbírálatom, hogy ne akkor kelljen még a bírálatra várni.
Tehát lehetséges-e, hogy beadjam most a hitelkérelmet, elbírálják, és ha megkapjuk a használatbavételi engedélyt, akkor már csak egy rövid átfutási idő lenne, amíg folyósítják az összeget.
Válaszát köszönöm előre is.

2018. 09. 30-án műszaki átadása lesz egy újépítésű lakásnak. Tavaly 10% foglalót utaltam.
Mikor kezdhetem meg a csok 10M+10M igénylését?
Előre is köszönöm a választ.