A kérdésem a következő:
2003-ban új építésű lakást vásároltunk és már meglévő egy gyermekünk után igénybe vettük az akkor járó vissza nem térítendő állami támogatást. Megelőlegező szocpolt 2. gyerekre nem kértünk. Azóta már eladtuk a lakást és elköltöztünk, átvittük másik ingatlanra. De idén már lejárt ez a 10 éves határidő is.

2010-ben született meg 2. gyermekünk, aki után még nem igényeltük az állami támogatást. Most építkezni szeretnénk és ezért szeretnék pontos információt kapni arra vonatkozóan, hogy a 2. gyermekre a most épülő ház esetén jogosultak vagyunk a támogatásra? Mindketten 36 évesek vagyunk, párom főállásban dolgozik, én jelenleg még tanulok és gyesen vagyok.

Építés esetén a mi esetünkben a szobaszámra vonatkozóan és a szobákra – házra m2 tekintetében mik a vonatkozó előírások?
Jelenleg van még lakásunk, amit hamarosan értékesíteni fogunk.

Előre is köszönöm a választ!
Andrea

Kedves Andrea!

Szocpoligénylésnél csak az a gyermek vehető figyelembe, aki után ilyen támogatást még nem kaptak, azonban a jelenleg hatályos szabályozás szerint a támogatás 1 gyermek után nem jár.

Jelenlegi információk szerint azonban várható a lakásépítési támogatás (szocpol) nyújtására vonatkozó kormányrendelet módosítása. A tervezet szerint a jövőben 1 gyermek után is igénybe lehetne venni a támogatást. Emiatt mindenképpen érdemes lenne megvárni amíg döntés születik ez ügyben, ami a közeljövőben várható.

A jelenlegi feltételeket figyelembe véve életkoruk alapján jogosultak lehetnek a szocpolra. Házastársak esetén elég, ha az egyikük rendelkezik legalább 180 napos folyamatos munkaviszonnyal. További előírás, hogy az igénylőknek nem lehet lakóingatlan tulajdona a szocpolkérelem benyújtásakor, illetve az 5 éven belül értékesített lakóingatlan eladási árát – csökkentve az lakást esetlegesen terhelő lakáshitel visszafizetésére fordított összeggel – be kell forgatni az építkezésbe.

A mostani előírások szerint 2 gyermek esetén az építendő ház hasznos alapterülete nem lehet kisebb 60 négyzetméternél és nem lehet nagyobb 160 négyzetméternél, de a tervezet ezzel kapcsolatban is tartalmaz változásokat: kisebb alapterületű lakásokra is igényelhető lesz elvileg, de ezzel kapcsolatban pontos információt a törvényjavaslat elfogadás, kihirdetése és hatályba lépése után tudunk adni. Szobaszámra vonatkozó előírás jelenleg nincsen.

Amennyiben az építkezéshez kölcsönt is szeretnének igénybe venni, Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket a legkedvezőbb építési hitelekről. Ehhez online ajánlatkérő nyomtatványunkat kell kitölteni. Az optimális hitelkonstrukció kiválasztása után Szakértőink díjmentesen vállalják a hitel- és szocpolügylet teljes körű lebonyolítását is.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/Uram,
szeretnék érdeklődni, hogy elvált apaként is felvehetem a szocpolt új ház építésére? A gyermekek előző házasságomból szármáznak, fő lakhelyük nem nálam lesz, de rendszeresen látogatnak – ezért is lenne szükség nagyobb lakásra. A gyerektartást természetesen rendszeresen fizetem. A gyermekek már nagykorúak, tehát édesanyjuk gondviselése alá sem tartoznak már hivatalosan.
Várom válaszát,
Üdvözlettel:
Krisztina