Tisztelt Hitelnet!

Párom örökölt egy házat, ő a tulaj teljesen, nagy kerttel és udvarral, de a házban a nagymama él, akinek nincs haszonélvezete. Ennek a háznak a (teljesen külön) udvarára szeretnénk építkezni. Van hozzá valamennyi fedezetünk, de szabad felhasználású hitelt szeretnénk még hozzá felvenni ingatlanfedezettel, hogy be is fejezhessük, 4.000 000 Ft-ot.

Kérdésem az lenne így, hogy két ház (az eredeti, illetve amit mi építenénk) lenne 1 udvaron, hogy lehet ezt az ingatlanfedezetet megoldani? Az eredeti házat 3-4 éve 7,5 millió forintra becsülték fel. Melyik házra lehetne jelzálogot rakni, vagy így mivel egy udvar mindkét házra kellene?

Köszönöm.
Maja

Kedves Maja!

Ha az építkezés helyszínül szolgáló udvar egy külön helyrajzi számon lévő beépítetlen terület, akkor az építkezéshez az örökölt ház megterhelése nélkül is vehető fel hitel. Ebben az esetben azonban csak kimondott építési hitel igényelhető, szabad felhasználású nem. Szabad felhasználású jelzáloghitelt csak használatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlanra nyújtanak a bankok.

Amennyiben azon a helyrajzi számon található az örökölt ház, amelyre Önök is építkeznének, akkor is felvehető az építési hitel úgy, hogy a későbbiekben csak az építendő ingatlant terhelje a kölcsön. Ez úgynevezett ráépítési megállapodás készítésével oldható meg. Ez esetben is építési hitel vehető fel, melyhez jogerős építési engedély, műszaki leírás, tervdokumentáció és költségvetés szükséges. Az építési hitelt a bankok szakaszosan, készültségi foknak megfelelően folyósítják.

Kedvező építési hitelek érhetők el állami kamattámogatással. Ezekről Szakértőink készséggel adnak bővebb felvilágosítást. Az építkezéshez szocpolt a meglévő háztulajdon miatt sajnos nem igényelhetnek. A támogatás akkor járna, ha a férje a házat több mint 2 éve, haszonélvezettel terhelten örökölte volna, s a haszonélvező bent lakna az ingatlanban.

Ha mindenképpen a szabad felhasználású hitel mellett szeretnének maradni, akkor annak fedezete csak a meglévő lakóingatlan lehet, ám azt, hogy a 7,5 millió forint értékű ingatlanra felvehető-e 3-4 millió forint összegű szabad felhasználású hitel, Szakértőink az ingatlan egyéb adatainak és az Önök jövedelmi helyzetének ismeretében tudják kiszámolni,de oldalunkon is számolhat jelzáloghitel kalkulátorunkkal. Ehhez kérjük, töltsék ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat! Ezt követően – igény szerint – tájékoztatni fogjuk Önöket az elérhető legkedvezőbb építési vagy szabad felhasználású jelzáloghitelekről!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Ausztriában élünk és dolgozunk, itt szeretnénk építkezni és ehhez szeretnénk hitelt felvenni.
Tudnának ebben segíteni?
Köszönettel.

Köszönöm a felvilágosítást, de mi mindenképpen szabad felhasználásút szeretnénk, mivel a házat tető alá tudjuk vinni. Igazából a belső munkálatokhoz kellene a segítség, és ez a hitel, kevésbé kötött számlák, stb. De lényegében így is lehetséges lenne ez a hitel, ha minden más is oké úgy, hogy a régi ház lenne jelzálog alatt (amiben a nagymama él), vagy meg kellene osztatni az udvart? Nem vagyunk házasok, párom kézbe – 110 ezer Ft – keres, én is 100.000 Ft-ot, nincs más kölcsönünk!
Köszönöm.