Üdvözlöm!

Néhány kérdésem lenne.
1. Egy olyan házat vennék (ikerháznak a fele) amelyik most épül. Az érdekelne, hogy ilyen esetben is szükséges értékbecslést készíteni az ingatlanra vagy ilyenkor a vásárlási összeg az ingatlan forgalmi értéke?
2. Az ingatlan vásárlási árának a 68%-át fizetném hitelből, ilyenkor elegendő a 32% önerő?
3. 42 évesen 1 gyerekkel nem kérhetünk kedvezményes hitelt?
4. A csok beszámít önerőnek?

Köszönöm a válaszokat.
Attila

Kedves Attila!

1. Értékbecslést minden pénzintézet készíttet CSOK igénylés során. Egyedül az OTP Bank az, amelyik nem értékbecslést készíttet, hanem helyszíni szemlét végez. Jellemző azonban, hogy az értékbecslés során az adásvételi szerződésben szereplő vételárat veszik alapul A tényleges vételártól eltérő értéket általában csak abban az esetben állapítanak meg, ha lényeges eltérés van a célingatlan adásvételi szerződésben megjelölt vételára és a tényleges értéke között. Új épíétésű lakóingatlan esetében azonban ez nem jellemző.

2. Törvényi előírás alapján az ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-áig terhelhető a fedezetül szolgáló ingatlan. Ezen belül a bankok által kialakított saját finanszírozási arány kisebb is lehet, de az ingatlan forgalmi értékének 70%-áig történő hitelnyújtás általában minden pénzintézetnél megoldható megfelelő jövedelemfedezettség esetén. Attól függ tehát, hogy mennyi a háztartás igazolt nettó jövedelme és van-e esetleg már meglévő hiteltörlesztésük. Ezen információk ismeretében Szakértőink erre a kérdésre pontos választ tudnak adni személyre szóló, díjmentes hitelajánlatban, melyhez online adatlapunk kitöltése szükséges.

3. Új építésű lakóingatlan vásárlásához - életkoruk és az eltartott gyermek száma alapján - az 5 éves kamattámogatású lakáshitelt igényelhetik az otthonteremtési kamattámogatás keretében. Ez azt jelenti, hogy a futamidő első 5 évében nyújt kamattámogatást az állam a havi törlesztő részlet megfizetéséhez. A 6. évtől az aktuális piaci kamatláb alapján kell megfizetni a törlesztő részletet. Az államilag támogatott lakáshitel mellett célszerű megismerni a piaci kamatozású lakáshiteleket is, melyek sok esetben a támogatott lakáshitelnél versenyképesebb kondíciókkal érhetők el!

4. A CSOK összege önerőként vehető figyelembe a pénzintézetek többségénél. Mivel meglévő gyermek után szeretnék igénybe venni, ezért 40 éves kor felett is jogosultak lehetnek rá. A kedvezmény összege az ingatlan hasznos alapterületétől és energetikai minősítésétől függően 500-780.000 Ft közötti összeg lehet.

Új építésű lakás vásárlása esetén a CSOK kérelem akkor nyújtható be, ha az ingatlan rendelkezik már használatbavételi engedéllyel. Továbbá fontos, hogy a végleges adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújtható be a kérelem.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
A segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben:
Egy vállalkozás ipari ingatlant épít át lakóházzá jogerős építési engedély birtokában, melynek eredményeként egy új (korábban használatba nem vett) lakóingatlan jön létre, amit a vállalkozás magánszemély részére értékesít. A használatbavételi engedélyen már az új magánszemély tulajdonos fog szerepelni.
A kérdésem, hogy CSOK tekintetében az ügylet új lakóingatlan vásárlásnak minősül-e, a magánszemély igényelheti-e a CSOK-ot. A vállalkozás és a magánszemély függetlenek egymástól. Előre is köszönöm válaszát.
Üdvözlettel, Zsuzsa