Tisztelt Hitelnet!

Budapest határától kb. 35 km-re szeretnénk megvásárolni egy közel fél hektáros telken fekvő, kb. 120 nm-es házat. A ház tetőszerkezete leégett, az oltás miatt a vályog falak megrongálódtak, az épület fém tartalmú kábeleit, csöveit ellopták. A ház tégla falai épek, a vályog falak helyére tégla kerül. A házhoz ép, tégla falazatú, de szintén sérült tetejű melléképületek tartoznak.

A vásárlás költségét kb. 2 millió forintra, a munkálatokét kb. 6 millió forintra becsülték. Megfelelhet-e ez a ház az új építésű ház kritériumainak, kaphatunk-e rá szocpolt?
Két vagy három gyermeket tervezünk. Az ebből származó 1,3 vagy 2 millió forint elég lehet-e önerőnek? Az elkövetkező évben kb. 2 millió forinthoz jutunk, meg kell-e várnunk ezt az összeget, hogy nagyobb önerővel rendelkezzünk?

Ezekkel a paraméterekkel egyáltalán kaphatunk-e hitelt (megfelelő jövedelem esetén)? Elfogadható-e a rendelkezésre álló telek és ház fedezetként, pl. egy építési hitelhez? Támogatott hitelt kaphatunk-e?
3,5 éves közalkalmazotti jogviszonnyal is rendelkezem, kapható-e erre valamilyen jellegű támogatás?

Előre is köszönöm:
Imre

Kedves Imre!

Szocpol a vonatkozó kormányrendelet szerint olyan új építkezéshez igényelhető, melyet 2010. január 1. után kiadott építési engedély alapján az alapozási munkálatoktól kezdve teljes egészében újonnan építenek. Vásárlás esetén szintén csak új lakóingatlan vételárának kiegyenlítéséhez kérhető. Új lakásnak akkor minősül a ház, ha azt jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági tárasaság vagy egyéni vállalkozó értékesítés céljára épített vagy építtetett és első alkalommal értékesítik magánszemély számára. Az eladó tehát nem lehet magánszemély.

Az Önök által megvásárolni és újjáépíteni kívánt lakóház tehát nem felel meg a szocpoligénylés feltételeinek, így arra egy összegű vissza nem térítendő támogatás nem adható. Ha az ingatlannak jelenleg nincs érvényes használatbavételi engedélye, akkor a befejezéséhez építési hitelt igényelhetnek. Ez lehet állami kamattámogatású kölcsön is az előírt feltételek teljesülése esetén. Ha van lakhatási engedély, akkor a ház korszerűsítéséhez vehetnek igénybe akár államilag támogatott lakáshitelt is. Fedezetként mindkét esetben elfogadható az adott ingatlan.

Azt, hogy magához a vásárláshoz kaphatnak-e kölcsönt, illetve fedezetként elfogadható-e a hitelcél szerinti ingatlan, a további részletek (például a ház jelenlegi értéke, stb.) ismeretében tudják Szakértőink megállapítani. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat! Szükség esetén Szakértőink telefonon is felveszik Önnel a kapcsolatot, ezt követően pedig személyre szóló, díjmentes hitelajánlatot készítenek.

A bankok kínálatában jelenleg nincsen kimondottan a közalkalmazottak számára nyújtott lakáshitel. Hitelajánlatunkból az elérhető piaci kamatozású és állami kamattámogatású konstrukciókat ismerhetik meg, a törlesztő részletekről lakáshitel kalkulátor segítsgével tájékozódhatnak.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése