Tulajdonrész vásárlás után fizetendő illeték?

Kedves Szakértő,

Szeretném a segítségét kérni abban,hogy 2005-ben használtan vettünk a párommal közös fele-fele arányban egy lakást, hitelre,7,5 millió forintért ez után annak idején be is fizettük az illetéket mindkettőnk nevére. Most szeretnénk elintézni,hogy az én nevemre kerüljön a teljes tulajdonjog ilyenkor milyen és mennyi illetéket kell még nekem megfizetni?
Előre is köszönöm a válaszát.

Andrea
Kérdést feltette: Cs. Andrea

Kedves Andrea!

Az illeték mértéke attól függ, hogy adásvétellel vagy ajándékozás útján kerül az Ön tulajdonába az ingatlan.

Amennyiben adásvételi szerződést kötnek, akkor mivel Ön ½ arányú tulajdoni hányadot szerez, ezért 2 millió forintig 2%, a felette lévő rész után pedig 4%-os illetéket kell fizetnie.

Ajándékozás esetén – ha párja nem házastársa, hanem élettársa – akkor az ajándékozási illeték 18 millió forintig 10%.

Az első esetben a vételár adott, utóbbi esetben Önök is megállapíthatják a forgalmi értéket az ajándékozási szerződésben. Azonban a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) illetékosztálya mindkét esetben tarthat helyszíni szemlét a forgalmi érték megállapítására.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretnék az alábbi esetre választ kapni, amit köszönettel veszek. Ismerősöm elvált a feleségétől. Családi házban laktak, amiben 1/2-ed részben tulajdonosok. Az ismerősöm elköltözött a közös tulajdonából, majd egyezséget szeretett volna kötni a volt feleséggel az ingatlannal kapcsolatban. Ez nem jött létre (az árban nem tudtak megegyezni), így az ismerősöm bírósághoz fordult. A bíróság még nem tűzte ki a tárgyalást. Eközben a volt feleség a tulajdonrészét elajandékozta a közös lányuknak. Tehát a vagyonmegosztásról a bírósági per meg sem indult. Ebben a helyzetben a bíróság mit tud tenni, hiszen a volt feleség már nem tuladonos. A kérdesem az, hogyan tovàbb? AZ ismerősöm… Továbbiak »

Kedves Éva!
Jogi szakértő megkeresését javasoljuk az ügyben, irodánk ebben a kérdésben nem illetékes.

Cégünknek nincs tulajdonában ingatlan. Jelenleg saját, magáningatlanunkban bejegyzett székhellyel rendelkezik. Ha vásárol a cég ingatlant, ahova átkerül a székhelye is, akkor is kell tulajdonszerzési illetéket fizetni, cégre is vonatkozik ez?

Kedves Anna!
Ebben a kérdésben sajnso nem vagyunk illetékesek.

Tisztelt Jogasz Úr! Kérdezni szeretnék. A férjem előző házasságából két gyermeke van és a családi házból kifizette feleségét. Így az ő tulajdona a ház. Mi öt évig éltünk együtt, már egy éve házasok vagyunk. Szeretném kérdezni, milyen szerződest kell írni, hogy az én nevemen legyen a fél ház vagy közös legyen. Hogy mennyit és hova kell fizetni? Kijönnek-e a ház értékét felmérni előtte mint házeladáskor? Hogyan a legjobb ezt megírni? Mivel egy ismerősomnél a párja hamarabb elment és a férje gyermekei kitették a lakásból. Ne történjen ilyen, mert szeretem a férjem, csak nem érzem magam a saját gyermekeimmel biztonságban. Üdv.… Továbbiak »

Kedves Edit!
Ajándékozási szerződés útján az Ön nevére kerülhet a ház egy része. Ehhez nem szükséges értékbecslés. Ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvédet kellene felkeresni, aki elkészíti az ajándékozási szerződést és pontos tájékoztatást tud adni az ügy menetéről és költségeiről.

Üdvözlöm, Olyan helyzet állt be, hogy a még évekkel korábban vásárolt ingatlan a testvérem és az én nevemre lett vásárolva 50-50%-ban. Mármost volt arról szó, hogy testvérem küldöldön él több éve már életvitelszerűen és lemond a részéről, de meggondolta magát. Sem a vételárba, sem az ingatlant érintő felújításában sem vett részt egy forinttal sem. Sajnos elég kevés dologról tudok számlát mutatni, mert magam végeztem el. Ha kivásárolnám az ő 50%-át, akkor az akkori vételi árat, vagy a mostani forgalmi értéket veszik figyelembe? Az elvégzett beruházásokat figyelembe veszik ilyenkor? Az előtte-közben-mostani állapotokról fényképeim vannak, ha ezek számítanak? Nem vagyok tisztában a… Továbbiak »

Kedves Gábor!
A vételár összege Ön és a testvére közötti megegyezésen múlik. A bank az ingatlan aktuális forgalmi értékét veszi alapul a maximálisan felvehető hitelöszseg megállapítása során.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

Tisztelt Jogász Úr!
Szeretném ha a következő kėrdėsemre válaszolna. Párommmal kiköltöztünk nėhai szülei családi házába. Nem vagyunk házastársak, de tulajdonrészt szeretne átiratni a rėszemre. A ház 6 millió Ft volt. Kérdésem, hogy mennyi illetéket kellene fizetnem, hogy a nevemre kerüljön 1/3 rész.
Köszönettel.
Enikő

Kedves Enikő!
Élettársak közötti ajándékozás esetén a fizetendő illeték mértéke 9%.

Tisztelt Jogász Úr!
Szeretnék érdeklődni, hogy én mint haszonélvező, átvenném a lányom tulajdonjogát, 1/8 részt.
Milyen formában kell rögzíteni, hogy a tulajdona az én nevemre szóljon, mi a lefolyás menete, ügyvéd, stb.
Köszönöm válaszát.
4 gyermekem örökölte a családi ház és a telek részét, haszonélvezeti jog rám szállt.

Kedves Erzsébet!
A tulajdonjog átruházása ajándékozás, illetve adásvétel útján is történhet. Javasoljuk az ügyben ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvéd felkeresését, ahol teljes körű felvilágosítást kaphat a kérdéssel kapcsolatban.

Tisztelt Hitelnet!
Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy a férjemnek (65%), míg a testvérének (35%) tulajdona van a családi házunkban. Az ingatlan értéke: 15-20 millió forint közöttre tehető. Abban az esetben, ha szeretnénk megvásárolni a férjem nővérétől a (35%) tulajdonrészt, milyen illetéket kellene ez után fizetnünk, illetve hogy lenne célszerűbb? Vétel? vagy ajándékozás, ami kevesebb illetékkel jár? Illetve a férjemnek kellene megvásárolni ezt a tulajdonrészt vagy nekem? Szüleik illetve nagyszüleik sajnos már nem élnek, és úgy tudom, hogy a testvérek nem számítanak egyenesági rokonoknak, így köztük is illetékkötelesség van.
Segítségüket előre is köszönöm.

Kedves Otília!
A kérdéses tulajdoni hányad megszerzésének optimális módjáról és az illetékfizetés mértékéről jogi szakértőtől (ügyvéd) kérhet segítséget.

Testvéremmel ketten vagyunk tulajdonosok, édesanyánk a haszonélvező egy ingatlanban és én szeretném a testvéremnek ajándékozni a tulajdonrészem.
Van-e illeték és mi ennek a folyamata?
Köszönöm!

Kedves Róbert!
A tulajdonrész elajándékozása ajándékozási szerződéssel történik. Az illetékfizetési kötelezettségről a szerződést készítő ügyvéd tudja Önt tájékoztatni vagy a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) Illetékfőosztályánál érdeklődhet!

Szeretném, ha a testvérem kifizetne a közös szülői házból, aminek 50-50%-ban vagyunk tulajdonosai.
Amennyiben kifizetésre kerül részemre a kikalkudott összeg, terhel-e engem bármilyen fizetési kötelezettség? (gondolok itt adó, illeték…stb.)

Kedves Marcsi!
Ha testvére megvásárolja az Ön tulajdoni hányadát a lakásból, akkor illetékfizetési kötelezettsége neki keletkezik.
A lakástulajdon eladásából származó bevétel után fizetendő adózásról a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) Illetékfőosztálya vagy az adásvételi szerződést készítő ügyvéd tud Önnek felvilágosítást adni.

Üdvözlöm!
Kérdésem a következő. Válás miatt a volt feleségem megvásárolná, jóval a valós érték alatt a vagyonrészem. Mi a menete, kell-e illetéket fizetnem, ha lakásvásárlásra fordítom az összeget?


20
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x