Tisztelt Hitelnet Szakértő!

Kérdésem a következő lenne: Lakásvásárlás céljából nettó 150.000 Ft-os jövedelem mellett mennyi és milyen hitelt tudnék felvenni annak tudatában, hogy nem rendelkezem önerővel és nem tudok plusz ingatlant / adóstársat bevonni.

Jelent-e valami előnyt, hogy a megvásárolandó ingatlanban párom 1/3 tulajdonrésszel rendelkezik? Viszont őt adóstársként nem tudnánk bevonni, mert jelenleg nem dolgozik!

Várom válaszát!
Előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Erika

Kedves Erika!

Az Ön esetében tulajdonképpen nem lakásvásárlásról, hanem tulajdonrész vásárlásról lenne szó. A kettő közötti lényeges különbség az, hogy tulajdoni hányad vásárlása önerő és plusz ingatlanfedezet bevonása nélkül is megvalósulhat. Ebben az esetben ugyanis a vételár nem egyezik meg az ingatlan teljes értékével, hanem annál kisebb, hiszen nem az 1/1 tulajdon, hanem csupán résztulajdon megszerzéséről van szó.

A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-áig lehetséges a hitelfelvétel. Ez alapján a ház értékének 2/3 része elvileg megfinanszírozható teljes egészében hitelből. Mivel arról nem ír, hogy mennyit ér az ingatlan, 9 millió forintos forgalmi értékből kiindulva, a párja 1/3 részének értéke 3 millió forint, az Ön által megvásárolni kívánt 2/3 rész 6 millió forintot tesz ki. 9 milliós ingatlanra nettó 150.000 forintos fizetés esetén - amennyiben nincsen egyéb hiteltörlesztése - elvileg felvehető a 6 millió forint.

Mivel párja tulajdonos a célingatlanban, ezért neki is részt kell vennie a hitelügyletben. Ahhoz, hogy bármely bank jelzálogjoga bejegyezhető legyen egy ingatlanra, az ingatlan valamennyi tulajdonosának szerepelnie kell a hitelügyletben. Az élettársat, házastársat adóstársként kell bevonni a kölcsönbe akkor is, ha nem rendelkezik igazolható jövedelemmel. Előzőek alapján párja tehát két okból kifolyólag sem hagyható ki az ügyletből.

Tulajdonrész kivásárlás esetén piaci kamatozású lakáshitel igényelhető. A kölcsön forint alapon érhető el. Az aktuális törlesztő részletet kalkulátorunk segítségével Ön is gyorsan és egyszerűen kiszámolhatja. Ha Szakértőink személyre szabott hitelajánlatából kíván tájékozódni, akkor kérjük, küldje el online ajánlatkérését. A részletek ismeretében elkészített díjmentes hitelajánlatunkból megtudhatja, hogy mekkora összegű lakáshitelt tud felvenni a tulajdonrész megszerzéséhez.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A párom és 2 testvére örököltek egy házat szüleik után! A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne őket kivásárolni, van-e rá valamilyen lehetőség? Én jelenleg másfél éves gyermekemmel gyesen vagyok és sajnos önerőnk sincs!
Válaszukat előre is köszönöm!