Tulajdonrész megvásárlásához kaphatok lakáshitelt?

Tisztelt Hitelnet!

András vagyok, és lakáshitellel kapcsolatban lenne kérdésem. Testvéremmel a közelmúltban örököltünk egy házat. Ő már rendelkezik ingatlannal, nincs szüksége az örököltre, éppen ezért úgy oldanánk meg, hogy az őt illető részt kifizetném neki, és akkor az enyém lenne végső soron az egész.

Arról szeretnék érdeklődni, hogy ilyen célra vehető-e fel ? A ház kb. 7-8 millió forintot ér, vidéken van és a testvéremnek 3,5 millió forintot kellene fizetnem az 50%-os tulajdonrészéért. Az ingatlant nem terheli sem banki, sem egyéb hitel.
Amennyiben nem, akkor fedezetként felajánlhatom-e egyéb hitelfelvételkor az engem érintő részt?

Jó lenne minél hamarabb megoldást találni a kialakult helyzetre. Rendszeres jövedelemmel rendelkezem, és 850 000 forint önerővel tudnék beszállni egy hitelbe.

Köszönöm válaszát.
András

Kedves András!

Lakáscélú jelzáloghitel tulajdonrész kivásárlásához is igényelhető. A kölcsön fedezeteként bevonható a célingatlan, ha az megfelelő értékű. A 7-8 milliós ingatlanérték elvileg elegendő a 3,5 millió forint felvételéhez. Így nem szükséges, hogy fedezetül egyéb ingatlant vonjon be.

Amennyiben továbbra is ketten maradnának a tulajdonosok, úgy egy esetleges jelzáloghitel igénylésénél ahhoz, hogy kölcsönt kapjon, a testvérének is részt kellene vennie a hitelügyletben. Arra tehát egyik pénzintézetnél sincs lehetőség, hogy hitelfelvételkor csak az Ön tulajdonrésze legyen megterhelve.

Testvére tulajdonrészének megszerzéséhez piaci kamatozású lakáshitelt vehet fel, amit a bankok forint alapon nyújtanak. A hitelkérelem elindításához adásvételi szerződésre lesz szükség, melyben rögzítik azt az összeget, amennyiért testvére eladja Önnek a ház felét. Mivel az adott ingatlan elvileg elbírja a 3,5 milliós kölcsönösszeget, ezért akár a teljes vételár finanszírozható banki hitelből. Ez azt jelenti, hogy önerő nem feltétlenül szükséges a hitelfelvételhez.

Az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő lakáshitelekről személyre szóló, díjmentes hitelajánlatot online adatlapunk kitöltésével kérhet. A várható törlesztő részlet nagyságáról online Hitelkalkulátorunk segítségével előzetesen is tájékozódhat. A kalkulációhoz a tulajdonrész kivásárlás hitelcélt kell megjelölnie, s a kapott eredmények közül azt kell figyelembe venni, mely nem kamattámogatott hitelkonstrukció.

További kérdés esetén Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésére!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
5 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Ha a volt házastárs akarja a tulajdonrészét magához váltani, (ehhez van jogerős bírósági ítélet) akkor a másik félnek is hozzá kell ehhez a banknál járulni, mint jelenlegi tulajdonostársnak? Nem elég a jogerős ítéletet ill. egyéb dokumentumot bevinni, hogy ki legyen fizetve a másik fél és utána törli a földhivatal a tulajdonjogot, mikor a pénz megérkezett a számlájára?

Kedves Emil!
Vagyonközösség megszűntető szerződéssel a másik félnek nem kell szerepelnie a hitelszerződésben.

Tulajdonrészt szeretném átvállalni, ami kb. 2 millió Ft. OTP-s hitelem van. Össze lehet-e vonni a meglévővel vagy külön oldható meg? Fedezetként elég-e a mostani ingatlan? /4-5 millió Ft/

Elvált férjem tulajdonában több ingatlan is van. Családi házunk 50-50 %-ban közös tulajdon. Kötelezhető-e arra volt férjem, hogy valamilyen módon kifizessen engem? Nem hajlandó semmi kompromisszumra. Gyermekeink felnőttek, nekem viszont nincs más lehetőségem arra, hogy lakáshoz jussak. Sajnos anyagi lehetőségeim igen korlátozottak, így nem tudok hitelt felvenni. Remélem tudnak segíteni rajtam, mivel kilátástalan a helyzetem.


5
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x