Tiszteletem!

A szüleimnek 1/2-ed (mindkettőjüknek külön: 1/4-ed + 1/4-ed) tulajdonrészük van egy rokonunkkal közös és osztatlan ingatlanban. A rokon tulajdonrésze is 1/2-ed, amit a nagymamámtól eltartásért szerzett meg (igaz elég méltatlan módon). Az ingatlanból ez a rokon bennünket évek óta kizár, mert hogy ő életvitelszerűen ott él, a szüleimmel pedig hosszú évek óta nem tudjuk használni a fél ingatlantulajdonunkat.

A bíróság megítélte a szüleim javára a többlethasználati díjat, ami visszamenőleg évek óta a kamataival együtt már komoly összeg. Az ítélet végrehajtható, és már a végrehajtónál van végrehajtásra, amibe minden tulajdonostárs együttesen beleegyezett. Ugyanis a több tulajdonos miatt, valamint a haszonélvezettel terheltsége miatt az árverés nem járt sikerrel.

Próbáltuk eladni közösen is, de nem volt komoly érdeklődő. Itt most vagy a szüleim válthatják magukhoz az adós fél részét, kivonva belőle a megítélt többlethasználati díj matti tartozást, vagy pedig a rokon tulajdonostárs fizetheti ki a szüleimet, plusz a megítélt tartozását.

Most ez a rokonunk, mint adós az ügyvédjén keresztül jelezte vételi szándékát, és be is fizette az egész ingatlan becsértékének a 10%-át, hogy kifizeti a szüleim részét, plusz a megítélt tartozását. Azonban a szüleim 11-éve az én nevemre holtig tartó haszonélvezeti jogot alapítottak mindkettőjük 1/2-ed, és 1/2-ed része, azaz az osztatlan közös ingatlan 1/2-ed része felett.

A kérdés pedig az, hogy ha ez a rokon kifizeti a szüleim részét, plusz a megítélt tartozását is, akkor az én megalapított holtig tartó haszonélvezeti jogom, mint vagyoni értékű jogom megszüntethető-e? Vagy pedig továbbra is fennálló és érvényesíthető jog marad-e, legfeljebb a következő új tulajdonos mellett? Itt még azt kell megjegyeznem, hogy az ítéletben az én haszonélvezeti jogom sosem volt megemlítve, továbbá én ebben a perben (többlethasználati díj megállapítása/közös tulajdon megszüntetése) sem adós, sem pedig követelő fél nem voltam, tehát ebben különálló semleges fél vagyok. Ez egy vagyoni értékű jog, mert egy egzisztenciális lehetőségnek is tekinthető, tehát érték. Mi lesz ebben az esetben egy megalapított holtig tartó haszonélvezeti joggal? Minden további nélkül törölhetik, vagy pedig továbbra is fennáll? Esetleg egy tulajdonosválás esetén ez külön közös megegyezés tárgyát képezheti, hogy lemondjak róla?

Tisztelettel!
Tamás

Kedves Tamás!

A haszonélvezeti jog – mint ahogy Ön is írja – vagyoni értékű jog. Az adásvétel során azt is rögzíteni szükséges, hogy mekkora összeg illeti Önt, ha lemond az haszonélvezeti jogáról. Az ügyben további segítséget ingatlan adásvétellel foglalkozó jogi szakértő tud adni Önnek.

További bejegyzést a témában IDE kattintva olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt ügyvédi iroda.
A segítségüket szeretném kérni a következő ügyben: a szülők meghaltak. Ránk maradt egy ingatlan .2/4- 2/4 részben tulajdonjogot hagytak ránk a szülők, de 2/7 részben a nővérem haszonélvezetet adott egy férfinek. A nővérem azt mondta, nekem innen nem jár semmi, be sem engednek a lakásba. A haszonélvező átalakításba kezdett.
Kérdésem az lenne, hogy mit tudok tenni, vagy mit érdemes tenni nehogy felesleges költségbe verjem magam. És hogy ügyvéd nélkül érdemes belekezdeni?