Tulajdonrész kivásárlás menete

Tisztelt Hitelnet!

Kérdésem a következő: A párommal 2009-ben vettünk fel lakáshitelt 6,2 millió forintért. Ez év decemberében lesz 2 éve, hogy fizetjük. 50-50% tulajdonosi hányad. Egy pár hónapja összeházasodtunk, viszont az élet úgy hozta, hogy lehet, hogy elválnak útjaink. A lényeg, hogy miután a lakást úgy vásároltuk, hogy nem voltunk házasok, milyen lehetőségek vannak arra, hogy a lakás egyikünké maradjon? Olvastam erről a kivásárlásról. Viszont érdekelne, hogy ilyenkor a pénz, miután hitelt kaptunk rá, mennyiben illeti azt a félt, akit kivásárolnak és mennyi eséllyel kapja meg az a fél az újabb hitelt rá, aki szeretné a másik felet kivásárolni? Lehet-e újabb költségekkel számolni?
Válás esetén a bírósághoz kell beadni a bank által megbeszélt papírokat, vagy előbb a válásnak kell megszületnie a határozattal a lakáshitelt és tulajdonosi viszonyokat illetően és azt benyújtani a bankhoz?
Köszönöm szépen előre is.
Nikolett

Kedves Nikolett!

Tulajdonrész kivásárlása esetén a két fél közötti megállapodáson múlik, hogy mekkora összegben határozzák meg a vételárat. Mivel az ingatlan terhelt, nem biztos, hogy van lehetőség további hitel felvételére.  Nem derül ki, hogy mennyi a lakás tényleges értéke. Esetleg érdemesebb a folyósító pénzintézetnél utánajárni, hogy a tulajdonjogok változása után maradhat-e egyikük nevén a már meglévő kölcsön.
Amennyiben újabb hitelfelvételre kerül sor, akkor az újabb költségeket (értékbecslés, közjegyzői okirat, folyósítási jutalék, földhivatali költségek) jelentene.
Elődlegesen a vagyonmegosztásnak és a válást kimondó bírósági határozatnak kell meglennie, de már előzetesen érdemes érdeklődni a bankban.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
19 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
Családi háznak amiben jelenleg élek a családommal az 50 százalékát szeretném megvásárolni a testvéremtől. A másik 50 százaléknak én vagyok a tulajdonosa. Az ár: 500.000 Ft.
Tudna valamilyen hitelt ajánlani?

Kedves Beáta!
500.000 Ft hiteligény esetén személyi kölcsön felvétele a legcélszerűbb megoldás. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a hitellehetőségeket!

Üdvözlöm,
Édesanyám halála után nővéremmel ketten örököltük egy 8 millió forint értékü tehermentes lakást. Én 1/3 részét. A hagyatéki tárgyalásra még várunk. Milyen hitellehetőségeim vannak, amenyiben meg szeretném tartani a lakást, megvásárolni nővérem részé ? Tulajdonrészem beszámítható önerőnek? Vagy jelzáloghitelt vehetek-e fel az ingatlanra és ha igen, akkor mennyit? 4 éve külföldön dolgozom hivatalosan, korlátlan időtartamú szerződéssel. Magyar lakcímkártyával és egyéb hivatalos dokumentumokkal rendelkezem.
Köszönettel,
József

Kedves József!
A hagyatéki tárgyalás után lesz lehetősége tulajdonrész kivásárlásra lakáscélú jelzáloghitelt igényelni a fent leírtak alapján. További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Szakértőink ismertetni fogják az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

A nővéremmel van közös lakásunk. Az én részem 3/4, az övé 1/4 rész. Sajnos az ö részét banki tartozás miatt végrehajtás terheli. Szeretném kivásárolni a részét. Milyen módon lehetséges?

Kedves Edit!
Végrehajtással terhelt ingatlan finanszírozása nem minden esetben oldható meg. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabottan fogják tájékoztatni az elérhető hitelkonstrukciókról! Irodáinkban a teljes körű hitelügyintézés díjmentes!

Üdvözlöm. Nekem olyan problémám lenne, a feleségemmel lakást vettünk 2005-ben, én dolgoztam és én voltam az adós. A feleségem az adóstárs. Megromlott a kapcsolatunk. 2014-ben elváltam. Ott hagytam a lakást neki, csak fizesse a hitelt. Nem dolgozott eddig. Tavaly ősztől nincs fizetve a lakáshitel, még 2 hónapig én fizettem. De nem akartam, ha én fizetem ő lakjon benne. A bíróságon is voltam. Mondták, várjunk vele, hátha el tud helyezkedni. Azóta felmondták a szerződést is. Faktoringhoz kerül az ügy. Hogy tudnám azt elintézni, mi a lehetőség arra, ha tovább is tőlem fogják vonni, az enyém legyen a lakás teljes tulajdonjoga. Lehet… Továbbiak »

Kedves Ernő!
Ebben a kérdésben irodánk sajnos nem illetékes. Az ügyben jogi szakértő megkeresését javasoljuk!

Jó napot kívánok! Megpróbálom összefoglalni a kérdést, amiben szeretnék segítséget kérni. Párommal 7 év után szét fognak válni útjaink. Kettőnk nevén van egy ingatlan, 50-50% tulajdonrészben. Nem vagyunk házastársak. Az ingatlant hitel terheli. Jelen napon 4 millió 100ezer a hitel. Ő mindenképpen szeretne maradni az ingatlanban, és szeretne engem kivásárolni. Volt a napokban az OTP-ben, ami a hitelező bankunk. Ahol állítólag úgy tájékoztatták, hogy a kivásárlás úgy történik, hogy a meglévő hitelt ketté osztják, és nekem kifizeti volt párom a felét, jelen esetben 2 millió forintot. Ezt az összeget én befizetem a bankba, és ezáltal lekerül a nevemről az ingatlan.… Továbbiak »

Kedves Gábor!
A gyakorlati része valóban történhet így, de az Ön tulajdonrészének vételára nem automatikusan annyi, mint a hitel fele, hanem amennyiben Ön és párja megegyeznek. Ha Ön azt mondja, hogy az ingatlan 7 millió forintot ér, és a fele részért Ön 3,5 millió forintot kér, akkor ennyit kellene a párjának kifizetni az Ön részére, melyből Ön a saját része eső hitelt kifizeti, így lekerül az Ön nevéről az ingatlan és a bank kiengedi a hitelből.

Tisztelt Cim!
Kérdésem az lenne, fiam 7 évig élt a barátnőjével. 2010-ben vettek hitelre lakást. Sajnos 2012-ben a kapcsolatnak vége lett, addig befizetett kölcsön 1.700.000 Ft. Fiam albérletbe ment, a lakás fele-fele, azaz 50-50% arányban van. A barátnő a fiam megkérdezése és beleegyezése nélkül kiadta a szobákat 2 db szobát albérletbe. Ügyvéd szerint ezt nem tehette volna, mivel pénzt nem adott a fiamnak, így az albérlet felével továbbra is hozzájárul a költségekhez a fiam. Fiam kérte vásárolja ki vagy adják el a lakást, de semmi, vagy visszaköltözik. Erre szeretnék megoldást, segítséget kérni. Köszönöm.
Tisztelettel: Margó

Kedves Asszonyom!
Jogi ügyekben irodánk nem illetékes, így ebben a kérdésben sajnos nem tudunk Önöknek segíteni.

Érdeklődni szeretnék. Van egy fél részem egy ingatlanból, a másik tulajdonrészt szeretnénk párommal megvenni. Lenne-e rá lehetőségünk? Én gyeden vagyok, 58.000 Ft amit kapok, a párom dolgozik, 150.000 Ft a nettó bére. Magát az ingatlant lehetne-e fedeztetni így a fél részre?
Köszönöm!

Kedves Zsanett!
A CSOK tulajdonrész kivásárlásához sajnos nem lesz igénybe vehető. Erre a célra lakáshitel igényelhető. Amennyiben szeretné megismerni a legkedvezőbb lakáshiteleket, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Tisztelt cím! Egy “földrésszel” kapcsolatban érdeklődnék, aminek nagyon sok tulajdonosa van a családban, de édesapám művelte közel 50 éven át. Ők 5-en voltak testvérek, és a szülők édesapámra hagyták, de nem lett elintézve csak szóban. Már meghaltak a testvérek is, édesapám is, így mi vettük át az öcsémmel, de most már szeretnénk, ha a miénk lehetne papíron is. Van olyan tulajdonosa is, aki nem is tud róla. A család meg csak bővül, gyerekek, unokák. Működhet-e elidegenítéssel, és hogyan??? Előre is köszönöm válaszát! Ui.: úgy tudom, sokat számít, hogy kizárólag mi műveltük ennyi éven át, csak elég lesz-e ahhoz, hogy a… Továbbiak »

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem a következő lenne: múlt év októberétől csak én fizetem a rezsit. Majd márciusban az enyém lett a lakás 1/2 tulajdoni része. Jelenleg a lakás eladását tervezzük. Az 1/2 tulajdonjog megszerzése előtti általam kifizetett összegek is levonódnak az ő részéből, (mivel meg szeretném venni tőle a rezsik és más összegek által) vagy csak a megszerzése után történik? (Ezáltal kifizetve az ő tulajdoni részét.) A lakás értéke 6,8 M Ft. Gyermekek nincsenek. A fogalmazásbeli és egyéb fogalmi pontatlanságokért elnézést kérek.
Tisztelettel és köszönettel: Dávid

Szeretnénk felvenni szabad felhasználású hitelt, de a terhelendő házra két tulajdonos van. A cél az lenne, hogy kifizessük a testvért, akié a ház másik fele. Így is lehetséges a hitel igénylése? Hogy zajlana ez az egész? Esetleg tudna valami más fajta hitelt ajánlani, ami könnyebb és gyorsabb lenne?
Köszönettel: Mária


19
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x