Tulajdonrész kivásárlás hitelátvállalással?

A következő problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni:
múlt év decemberében a párommal vásároltunk egy ingatlant, idén januárba költöztük be. Nem vagyunk házasok, nincsenek gyerekeink, de ha jól tudom a közös lakcím miatt élettársi viszonynak számít a miénk. A lakáson jelzálog van csak 25% önrésszel rendelkeztünk a vásárláskor, a tulajdonjoguk 50-50%. A párom adós, én kezes lettem, bár akkor nem volt munkám és főállású diák voltam-vagyok a mai napig, bár ez év márciusában indítottam el vállalkozásom az egyetemi tanulmányaim mellett. Ő bejelentett alkalmazott évek óta ugyanannál a cégnél. Kapcsolatunk nagyon megromlott, szeretnék külön költözni. A közös ingatlant szeretném megtartani, természetesen immár csak sajátként. Kérdésem, hogy a banknál mennyi esélyem van a hitel átvállalására, illetve mennyit kell fizetnem a (volt) páromnak az ingatlan tulajdonhányadáért? Azt hallottam, hogy jelzáloghiteles esetekben nem kell az ingatlan értékének 50%-át kifizetnem, hisze a bank a tulajdonos, így annyival tartozok neki, amennyit a bank felé ő törlesztett idáig. Igaz ez?
Nagyon várom a választ és előre is köszönöm!
Kérdést feltette: Rabia

Kedves Érdeklődő!

igényléséhez legalább a mindenkori összegét elérő jövedelmet kell igazolni. Ha vállalkozóként dolgozik, jövedelme csak abban az esetben fogadható el, ha rendelkezik legalább egy éves vállalkozói múlttal. Alkalmazottak esetén elég a háromhavi munkaviszony a jelenlegi munkahelyen.

A párja tulajdoni hányadáért fizetendő összeg az Önök közötti megállapodáson múlik. Ezt nemcsak az eddig befizetett törlesztő részlet összege, hanem az is befolyásolhatja, hogy az ingatlan vásárlásakor a 25%-os önrésszel melyikük milyen arányban rendelkezett.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
A párommal vásároltunk egy ingatlant hitelre! 50-50% tulajdonos! Az anyukája adta a foglalót, amiről papír van! Úgy gondolta a párom, neki nem jó már ez a kapcsolat és mindenképp el akar küldeni a házból! Mondtam neki, hogy fizesse ki a részem. Adóstársa vagyok a hitelben! Milyen megoldás lehetséges ilyen esetben?
Várom válaszát, előre is köszönöm segítségét!

Kedves Tamás!
A hitelszerződésből történő kilépés lehetőségéről az adott ügylet részleteinek ismeretében a hitelnyújtó bank tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem a következő: Párom elvált a feleségétől, a ház közös tulajdonban van 50-50%-ban, jelzáloghiteles. Egyedül a párom fizeti a részleteket. Jelenleg a házban ketten élünk.
Milyen lehetőségek vannak arra, hogy a hitel és a tulajdonjog az Én és a párom nevén legyen? Ilyen esetben van lehetőség hitelátvállalásra vagy esetleg az exfeleség tulajdonrész kivásárlására? Sajnos megtakarított pénzem nincsen.
Válaszukat előre is köszönöm.
Anita

Kedves Anita!
Van lehetőség arra, hogy Ön megvásárolja párja volt feleségétől a tulajdonrészét és egyúttal átvállalja a hitelt. A hitelátvállalás feltételeiről a hitelnyújtó bank tudja tájékoztatni Önöket az adott ügylet ismeretében. Az, hogy a volt feleséggel mekkora összegben tudnak megállapodni, az Önökön múlik.

Van egy ingatlanom, amelyen 2 millió Ft-nak megfelelő svájci frankos jelzáloghitel és kb. 2 millió Ft-nak megfelelő végrehajtói bejegyzés szerepel. A lányom megváltaná az ingatlan tulajdonjogát, kb. 4 millió Ft-os hitellel, akkor én a haszonélvezeti jogomat megtarthatnám-e? A kölcsönből kifizetném a végrehajtói hitelt. A lányom munkaviszonyban van, nem báros.

Kedves Ili!
Amennyiben lánya megvásárolná Öntől az ingatlan tulajdonjogát, Ön nem maradhatna a lakás haszonélvezője sem.


6
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x