Tulajdonrész eladás és szerzés után fizetendő illeték

11 Millió forintos lakáshitelem végtörlesztéséhez 7 Millió forinttal hozzájárulna a kedvesem és ezáltal – a hozzájárulás mértékében – az ingatlanban résztulajdonossá válna adás vétel útján. (nem vagyunk jogilag bejegyzett élettársi viszonyban.) Én 2008-ban vettem a lakást 10 millió forintért és most 2011-ben 7 millió forintért értékesíteném a 63% át a páromnak, tehát én 37 % tulajdont tartanék meg. Nekem milyen illetéket kell fizetnem az eladott 63% után, ha az kevesebb forgalmi értékkel rendelkezik (7 M forint), mint az ingatlan vételi ára, ami 10 M forint volt 2008-ban?  A páromnak mennyi illetéket kell fizetnie a szerzendő 7 M forintos része után (35 év alatti első ingatlan vásárló)?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Mónika

Kedves Mónika!

Élettársa az ingatlan 63/100-ának megszerzése után fizet visszterhes vagyonátruházási illetéket, 2.520.000,- Ft után 2 % illetéket (50.400,- Ft.), az afölötti rész után (4.480.000,- Ft után) 4 % illetéket (179.200,- Ft) = 229.600,- Ft, amennyiben a NAV illetékes illeték főosztálya a vételárat forgalmi értékként elfogadja.
Mivel 2008. évben vette az ingatlan 100%-át 10M,- Ft-ért, és most értékesíti a 63%-át 7M,- Ft-ért 700.000,- Ft (adóalap) után adófizetési kötelezettsége merülhet fel, annak mértékéről, illetve az elszámolható költségekről egyeztessen egy könyvelővel.
A maximális 40.000,- Ft illetékkedvezmény (feltételek: 8M Ft forgalmi értéket meg nem haladó ingatlan szerzése, 35 év alatti, és nincs a tulajdonában 50%-ot elérő tulajdoni hányad) azért nem alkalmazható, mert az egész ingatlan forgalmi értéke a 8M Ft-ot meghaladja. Ha a többi feltételnek egyébként élettársa megfelel, akkor legfeljebb 12 havi kamatmentes részlet kérhető.

(A bejegyzett élettársak csak azonos neműek lehetnek.)

 


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
9 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Édesanyámmal van egy közös tulajdon fele fele aranyban most az ő részét átadja részemre és én ezek után eladnám az ingatlant mennyi adót fogok fizetni 9.5 millióert vettük 2006 ban most eladom 14 millióért.

Testvéremmel közösen vagyunk tulajdonosok egy lakásban. Eladnám a részemet, amiért 2 milliót kérnék. Nekem a fenti összeg után milyen költségeim merülnének fel? Gondolok illetékre vagy hasonlóra.
Köszönettel.
Mihály

Kedves Mihály!
A tulajdoni hányad eladása kapcsán adófizetési kötelezettsége keletkezhet, ha a lakás 5 éven belül került az Ön tulajdonába. A fizetendő adó mértékéről az adásvételi szerződést készítő ügyvéd tud pontos tájékoztatást adni.

T. Cím!
Válás után van egy családi ház ingatlanom, amit most szeretnék eladni. A válást követően ismét megházasodtam. A feleségem szintén rendelkezik egy családi ház ingatlannal. Szeretnénk megfelezni a párom ingatlanjának tulajdoni hányadát! Ez után viszont biztosan illetéket kell fizetnem, mert ő nem számít egyenesági rokonnak. Mennyit, hogyan állapítják meg az illeték alapját?

Tisztelt Szakértő!
2011. decemberben vásároltam egy lakást. A mai napig még nem érkezett meg az illetékről a határozat. Érdeklődni szeretnék, hogy mikor várható a “rettegett” levél (van-e erre valami szabály) és kézhezvételtől számítva milyen fizetési határidőre számíthatok?
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel,
Ildikó

Tisztelt Cím!
Édesapám eladott 2012-ben 20 millió Ft-ért egy lakást. Ezt az összeget nekem ajándékozta egy másik saját ingatlan vásárlására, ami 10 millió Ft volt. Ebben az esetben van-e az ő részéről adófizetési kötelezettsége, mivel 10 millió Ft-ért vásárolta 2009-ben az eladott ingatlant, nekem pedig milyen illetékkötelezettségem van a vásárolt ingatlanra?
Válaszukat köszönöm.


9
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x