Tulajdonjog bejegyzés: tulajdonjog fenntartással vagy függőben tartással?

A lakóingatlan adásvételek egyik gyakran előforduló típusánál, a tulajdonjog fenntartással történő eladásnál mind a vevőknek, mind a hitelnyújtó pénzintézeteknek figyelniük kell a határidők pontos betartására.

A földhivatalok a tavalyi év óta az ilyen típusú ügyletek esetében a jelzálogjog bejegyzést automatikusan elutasítják akkor, ha az ügyfelek a vállalt feltételeket nem teljesítik a rendelkezésre álló 30 nap alatt.

Azoknál a lakóingatlan vásárlásoknál, ahol a vételár finanszírozásához az ügyfelek banki hitelt is igénybe vesznek, a vevők sohasem az adásvételi szerződés aláírásával egyidejűleg fizetik meg a vételár teljes összegét, valamint a bejegyzési kérelem földhivatalba történő beadása is általában csak későbbi időpontban történik.

Az ügyfelek ilyenkor az eladás tényét úgynevezett tulajdonjog fenntartással kérik bejegyeztetni, ami a vevő és a hitelnyújtó intézet számára egyaránt biztosítékot jelent, ugyanis ezen időszak alatt az eladó nem értékesítheti másnak az ingatlant, továbbá nem is terhelheti meg. A gyakorlatban az adott ingatlan tulajdoni lapján féltüntetésre kerül a tulajdonjog fenntartással történő eladás ténye, majd ezt követi a rangsorban a hitelnyújtó jelzálogjog bejegyzése széljegyen.

A gond az ilyen jellegű ügyleteknél azáltal keletkezik, hogy a pontos határidő megjelölése nélkül kerül sor az eladás feljegyzésére. A földhivatal ilyen esetben feljegyzi e tényt, s ezzel egy időben a vonatkozó széljegyet törli. Ezt követően a földhivatali ügyintézőnek a hitelnyújtó jelzálogjog bejegyzésének ügyében döntenie kell, amire a vonatkozó jogszabály alapján 30 nap áll rendelkezésére. Amennyiben azonban 30 napon belül nem kerül sor a teljes vételár kifizetésére, valamint a földhivatal nem kapja meg a bejegyzési engedélyt, akkor a földhivatal kénytelen elutasítani a jelzálogjog bejegyzési kérelmet.

A kérelem elutasítása minden érintett számára kellemetlen, ugyanis az adásvétel átmenetileg meghiúsul, a hitelnyújtó pénzintézet pedig elveszíti a jelzálogjogát, hiszen a kölcsön folyósítására már a tulajdonjog fenntartással történő eladás tényének széljegyre való feljegyzése után sor kerül. Mivel az adásvétel nem valósul meg, vagyis a vevőt nem jegyzi be a földhivatal tulajdonosként, a pénzintézet jelzálogjoga sem kerül bejegyzésre, mivel ennek feltétele a vevő tulajdonszerzése.

Fenti problémák elkerülésére két megoldás is létezik. Az egyik, hogy az ügyfelek a tulajdonjog fenntartással történő eladás tényének bejegyzését már az adásvételi szerződésben a pontos határidő megjelölésével kérik. Ilyenkor a földhivatal kivárja a tulajdonjog bejegyzési engedély hivatalba való megérkezését, s a jelzálogjog bejegyzés ügyében csak akkor dönt, ha már meghozta határozatát a vevő tulajdonjog bejegyzésével kapcsolatban.

A másik megoldást az jelenti, ha az ügyfelek a tulajdonjog fenntartás helyett az eljárás függőben tartását kérvényezik. Ilyen esetben az ügyfelek által meghatározott időpontig, de maximum 6 hónapig függően kell tartani a bejegyzés ügyintézést, vagyis ezen időszak alatt nem hoz döntést a földhivatal.

A bejegyzési engedély beadása után kerülhet sor a függőben tartott ügy – azaz a tulajdonjog –, majd az utána következő széljegyek – vagyis a jelzálogjog – bejegyzésére. Itt a 6 hónapos határidő betartása a lényeges.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kérném szépen a jogi tanácsát az ügyben, hogy mi a helyes eljárás amikor egy 7 lakásos társasház épül (jelenleg az építtető tulajdona a telek), ahol az eladó és egyben építtető nem egyezik bele a vevő tulajdonjog függőben tatásával történő bejegyzéséhez, mondván hogy így a többi vevőjének nincs addig lehetősége a tulajdon bejegyzésére, amíg az első vevőjének ez a függőben tartás van bejegyezve.
A hitelt folyósító bank viszont nem egyezik bele a tulajdonjog fenntartásával történő bejegyzéshez, mondván hogy más terhelő jelzálogot is bejegyezhetnek a tulajdonra, ezáltal lehetséges, hogy nem a bank lesz elsődlegesen bejegyezve a hitelfedezetre.
Mit lehet ilyenkor csinálni?

Kedves Erika!
Jogi ügyekben irodánk nem illetékes. Ingatlanjogi szakértő megkeresését javasoljuk!

A több mint 30 évvel ezelőtt, férjemmel közösen vásárolt ház ingatlan-nyilvántartásába egyetemleges adóstársként kerültem bejegyzésre. Saját biztonságom érdekében és a pontosítások kedvéért szeretném kérni a telekkönyvön kívüli tulajdonos bejegyzést. Hogyan, milyen úton, eljárással tudom ezt elérni? Szükséges-e bírósági eljárás, ügyvédi közreműködés? Milyen okiratokra van szükség?
Eligazító válaszukat előre köszönöm.
Tisztelettel: B. Péterné

Kedves Asszonyom!
Ingatlanjogi ügyekben irodánk nem illetékes. Javasoljuk, hogy keressen fel egy ügyvédet ez ügyben.

Tisztelt Cím!

Szeretnénk vásárolni egy családi házat úgy, hogy most kifizetjük a felét, a másik felét fél év múlva. Most tulajdonjog fenntartásos adásvételi szerződés készülne, ami bekerül a Földhivatalhoz. Ezen mi még nem leszünk tulajdonosok, a mostani tulajdonos a tulajdonjogról való lemondó nyilatkozatot a teljes vételár kifizetése után írja alá. Számunkra mint vevők számára mikor szabják ki az átírási illetéket? Már most, vagy csak a teljes vételár kifizetése után, ha a tulajdonjog átkerül a nevünkre?

Köszönettel: Gabriella

Tisztelt Cím! Érdeklődöm, hogy az AXA banknak van-e tipus szövege amit az adásvételi szerződésnél be kell tartani arra az esetban, ha valaki ennél a banknál szeretne fel venni hitelt, mert el kívánok adni egy ingatlant és amit részemre megküldtek előzőleg adásvételi szerződés igen furcsa azon része amikor már a vevő ügyvédje akkor alá akárja iratni a tulajdonjog bejegyzési engedélyt, amikor még a bank nem is nyilatkozott arra vonatkozóan, hogy biztosítja a hitelt, vagy sem. Kérném, hogy felesleges akadékoskodás elkerülése érdekében ha lehetséges küldjék meg részemre a bank formai kötöttségeinek szövegét, mert tudom, hogy mindegyik banknak meg van a maga előírása… Továbbiak »


8
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x