Jelzáloghitel igénylésekor minden esetben be kell nyújtani az adott pénzintézethez a fedezetül felajánlott ingatlan tulajdoni lapját. A pénzintézetek a tulajdoni lap alapján győződnek meg arról, hogy a fedezetül felajánlott ingatlan valóban per-, és igénymentes, ugyanis csak rendezett tulajdoni lappal rendelkező tulajdon vagy tulajdoni hányad fogadható el fedezetként. Tulajdoni lapra van szüksége az ingatlanszakértőnek is az értékbecslés során is az ingatlan forgalmi és hitelbiztosítéki értékének megállapításához.

A tulajdoni lap a földhivatali nyilvántartásban szereplő adatokról készült hiteles okirat. A nyilvántartás az ingatlanok helyrajzi száma alapján történik. A tulajdoni lap Magyarország területén található, az ingatlan nyilvántartásba bejegyzett ingatlanokról nyújt információt, továbbá az ingatlanhoz kapcsolódó jogokat tartalmazza.

A hitelügyintézés során hiteles tulajdoni lap bemutatására van szükség, amely csak valamennyi biztonsági elem megléte és sértetlensége esetén tekinthető hitelesnek. A hitelbírálathoz 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lapot kell mellékelni. A pénzintézetek által az úgynevezett Takarnet-ből lekérhető elektronikus tulajdoni lap is elfogadható.

A tulajdoni lap az alábbi részekből áll:

  • Fejléc – ez tartalmazza az illetékes földhivatal nevét, a tulajdoni lap megnevezését, valamint kiadásának dátumát.
  • Ingatlan azonosító adatok – az adott település, a helyrajzi szám és az ingatlan címe található itt.
  • I. rész - az ingatlan megnevezését és területével kapcsolatos adatokat tartalmazza.
  • II. rész – a tulajdonosok adatai, a szerzés jogcíme és időpontja olvasható itt.
  • III. rész – az úgynevezett „teherlap”, amely az ingatlanra bejegyzett terheléseket, egyéb információkat sorol fel: jelzálog bejegyzések, haszonélvezeti jog, özvegyi jog, tartási jog, stb.

A jelzáloghitelek folyósításának feltétele a tulajdoni lapon legalább széljegyben megjelenő banki jelzálogjog bejegyzése iránti kérelem feltüntetése. A széljegy a bejegyzési kérelem benyújtását követő napon már megjelenik a tulajdoni lapon.

Irodánk teljes körű hitelügyintézése magába foglalja a hitelkérelem elindításához szükséges tulajdoni lap illetékes földhivataltól történő beszerzését is, tehát Önnek nem kell sorban állni a hivatalban. Családi házak, sorházak vagy ikerházak esetén kikérjük a szükséges térképmásolatot is, mely szintén itt érhető el.

Amennyiben további kérdései merültek fel a hitelügyintézéssel kapcsolatban, keresse hitelezési Tanácsadóinkat, akik elérhetők a Hitelnet irodáiban személyesen, telefonon vagy e-mailben egyaránt. Az aktuális törlesztő részleteket kiszámolhatja Ön is a honlapunkon található Hitelkalkulátor segítségével, vagy kérhet személyre szóló díjmentes ajánlatot az ajánlatkérő űrlapunk kitöltésével.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődni szeretnék, hogy szeretnénk egy családi házat venni és van egy probléma a tulajdoni lappal mégpedig az, hogy 70. szám szerepel a lapon, de a valóságban 68. alatt található.
A földhivatal nem módosíthat 2015.01.01.-től a tulajdoni lapon, az önkormányzat pedig még nem módosít (nem működik a központi címregiszter).
Mi a teendő ilyenkor? Hitelt is szeretnénk a házra, megfogjuk így kapni?

Érdeklődnék, hogy nagymamám komfort nélküli családi házát szeretnénk eladni. Voltak is nézni, de állítólag azt mondták nekik a bankban, hogy mivel komfort nélküli, így nem adnak rá jelzáloghitelt. Legalább a víznek a telekre kellene bevezetve lenni.