A tavalyi évben jelentős változások mentek végbe a hazai lakossági jelzálog hitelezésben. A Magyar Nemzeti Bank a jegybanki alapkamatot 2008. év vége óta folyamatosan mérsékli, s ezzel újból kezdenek előtérbe kerülni a forint alapon nyújtott lakáshitelek és szabad felhasználású kölcsönök.

A forint alapú finanszírozás előnye a deviza alapon történő hitelnyújtással szemben, hogy nem kell árfolyam kockázattal számolni, vagyis hónapról hónapra nem ingadozik a hitelfelvevők havi törlesztő részlete. Az ügyfelek ma már tisztában vannak azzal, hogy a deviza alapú hitelek árfolyam ingadozása mekkora kockázatot jelent számukra, emitt egyre több hiteligénylő választ olyan hitelterméket, melynek törlesztő részlete hosszútávon átlátható és kiszámítható.

Hazánkban elsőként a CIB Bank csökkentette a piaci kamatozású forinthiteleinek kamatát évi 7,79 százalékos szintre. A teljes hiteldíj mutató (THM) mértéke 8,54 százalék lett. A három éves kamatperiódussal rendelkező lakáshitel ennek köszönhetően abszolút versenyképessé vált az euró alapú kölcsönökkel szemben is. Tavaly év végén 100 újonnan folyósításra került jelzáloghitelből a CIB Banknál 35-40 ügyletet már forint alapú hitelkonstrukcióban igényeltek a hitelfelvevők. A Bank e tendencia további folytatását várja idén is.

A pénzintézet bizakodva tekint a jövőbe a lakáshiteleket illetően, éppen ezért 2010-ben főtámogatója lesz az e hónap végén megrendezendő Lakásvásár kiállításnak is.

A tavalyi eredmények tükrében a CIB Csoport sikerrel őrzi továbbra is második pozícióját – 11 százalékos részesedéssel – az ügyfélhitelek kategóriában, ugyanakkor a lakossági kölcsönök tekintetében stagnálás tapasztalható.

Éles piaci versenyt tapasztalt a bank az ügyfélbetétek területét illetően is, főként lakossági oldalon. A Bank betétgyűjtési kampányának köszönhetően állománya mintegy 179 milliárd forinttal nőtt. E kategórián belül a betétek volumene hozzávetőlegesen 11 százalékkal emelkedett, így jelenleg a CIB a második helyet foglalja el a lakossági betétpiacon. Jelentős a növekedése a deviza megtakarításokban is, piaci részesedését itt 5 százalékkal 14 százalékra növelte.

A CIB Bank kiemelkedően fontos célja volt tavaly, hogy belépjen a biztosítások piacára is. Rövid idő alatt 4 százalékos részesedést sikerült szereznie a gépjármú-felelősségbiztosítások megkötése területén. A CIB idén is nagy hangsúlyt fektet a biztosítási üzletágra, a lakosság részére is egyre szélesebb körben kínálja biztosításait.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése