T. Hitelnet!

Tegnap feltett kérdésemre (mely a hitel önrészének törvényi meghatározására irányult) az alábbi választ kaptam a mai nap folyamán

"Kedves Hilda!
Törvényi előírás alapján az ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a vehető fel hitelként, így minimum 20% önerő szükséges."

Ezt nem teljesen értem, mert más banknál (Budapest Bank) érdeklődtem ugyanezen témában, mármint, hogy MIT ÍR ELŐ A TÖRVÉNY, és ott azt a választ kaptam, hogy a minimum 10 %, ön pedig 20-at ír!?
Mi a valóság?
Be tudná idézni a törvény számát és ide vonatkozó szövegét?
Nem értem mi okozhatja az eltérő információ adást. Tudom, hogy bankonként eltérő lehet az önrész, de a törvényi minimum érdekelne: 10 vagy 20%?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm.

Kedves Kérdező!

A maximális finanszírozási arányról "A jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló, 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet rendelkezik.

"3. § (1) Az ingatlanra alapított jelzálogjog fedezete mellett nyújtott forinthiteleknél a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át, pénzügyi lízingnél 85%-át."

A törvényi előírás szerint tehát az ingatlanra felvehető forint alapú hitel összege nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át. Amennyiben tehát a vásárolandó ingatlant kívánja bevonni fedezetként, akkor az adott ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a vehető fel hitelként, vagyis 20% önerő szükséges a finanszírozáshoz. (Önerőnek számít a CSOK is.)

Más a helyzet, ha kiegészítő ingatlanfedezet von be vagy egy másik, nagyobb értékű ingatlant ajánl fel a hitel fedezetéül. Ebben az esetben szintén a bevont ingatlanok forgalmi értékének 80%-áig, maximum a teljes vételárig terjedhet a maximális hitelösszeg. Ekkor akár 0% önerővel is megvalósulhat a lakásvásárlás a legtöbb banknál.

Ezen túlmenően a maximálisan adható hitel összegét a bankok saját belső szabályzatukban is rögzíthetik. Gyakorlat szinte minden pénzintézetnél, hogy kisebb települések esetében nem engedélyezik a 80%-os finanszírozási arányt. Ennél lényegesen kisebb arányban - akár 50-60% - történhet a hitelfelvétel.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Konkrét ügylet esetén Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt a maximálisan felvehető hitelösszegről. Ehhez további, jövedelmi és ingatlannal kapcsolatos információk megadása szükséges. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
Szeretnék végre pontos információt kapni, mert mindenki mást mond. Építkezni szeretnénk. 30 milliós a költségvetés. Igényelhető számunkra a csok 10+15, van 4 millió Ft önerőnk, ez így már 29 millió.
Miért kérnek 6 milliós önerőt, ha már szinte abból megépül a ház, amink most van pénz. Azt is mondták, hogy építkezésnél a csok egy százaléka se lehet önerő.
Ez igaz?

Üdvözlöm.
A segítségét szeretném kérni. Kérdezni. 2019 – ben vásároltunk egy ingatlant. Önerővel nem rendelkeztünk így egy másik ingatlant hoztunk fedezte ként.
A napokban hívott a bank hogy a fedezetként bevont ingatlanon 2 db végrehajtás van így veszélyben van a mi ingatlanunk szerződése.
Azon gondolkodtunk hogy Fedezetkivonást kérünk a banktól viszont önerőnk továbbra sincsen és másik ingatlant sem tudunk bevonni így marad az ingatlan újra becsültetése.
2019-ben 14 millióra becsülték a forgalmi értéke 11.9millió.
A fedezetingatlant akkor 18.6 milliora.
Azota 6 millió forint Babaváro hitelt a hazunkra költöttünk.
A kérdésem az lenne hogy ugye a hitelunk a monotorium miatt meg mindíg 14 millió Ft fix 10 év.. Mennyire kéne, hogy körülbelül felbecsüljék az ingatlant ahoz hogy a Fedezetkivonás megtörténjen és ne keljen önerőt befizetni mert sajnos nem tudunk???
Nagyon szépen köszönöm válaszát.

Tisztelettel Vadász Andrea