Törvényi előírás alapján mennyi önrész kell lakáshitelhez?

T. Hitelnet!

Tegnap feltett kérdésemre (mely a hitel önrészének törvényi meghatározására irányult) az alábbi választ kaptam a mai nap folyamán

“Kedves Hilda!
Törvényi előírás alapján az ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a vehető fel hitelként, így minimum 20% önerő szükséges.”

Ezt nem teljesen értem, mert más banknál (Budapest Bank) érdeklődtem ugyanezen témában, mármint, hogy MIT ÍR ELŐ A TÖRVÉNY, és ott azt a választ kaptam, hogy a minimum 10 %, ön pedig 20-at ír!?
Mi a valóság?
Be tudná idézni a törvény számát és ide vonatkozó szövegét?
Nem értem mi okozhatja az eltérő információ adást. Tudom, hogy bankonként eltérő lehet az önrész, de a törvényi minimum érdekelne: 10 vagy 20%?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm.

Kedves Kérdező!

A maximális finanszírozási arányról “A jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló, 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet rendelkezik.

“3. § (1) Az ingatlanra alapított jelzálogjog fedezete mellett nyújtott forinthiteleknél a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át, pénzügyi lízingnél 85%-át.”

A törvényi előírás szerint tehát az ingatlanra felvehető forint alapú hitel összege nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át. Amennyiben tehát a vásárolandó ingatlant kívánja bevonni fedezetként, akkor az adott ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a vehető fel hitelként, vagyis 20% önerő szükséges a finanszírozáshoz. (Önerőnek számít a CSOK is.)

Más a helyzet, ha kiegészítő ingatlanfedezet von be vagy egy másik, nagyobb értékű ingatlant ajánl fel a hitel fedezetéül. Ebben az esetben szintén a bevont ingatlanok forgalmi értékének 80%-áig, maximum a teljes vételárig terjedhet a maximális hitelösszeg. Ekkor akár 0% önerővel is megvalósulhat a lakásvásárlás a legtöbb banknál.

Ezen túlmenően a maximálisan adható hitel összegét a bankok saját belső szabályzatukban is rögzíthetik. Gyakorlat szinte minden pénzintézetnél, hogy kisebb települések esetében nem engedélyezik a 80%-os finanszírozási arányt. Ennél lényegesen kisebb arányban – akár 50-60% – történhet a hitelfelvétel.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Konkrét ügylet esetén Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt a maximálisan felvehető hitelösszegről. Ehhez további, jövedelmi és ingatlannal kapcsolatos információk megadása szükséges. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x