A cikk megjelenése óta megjelent az MNB hivatalos közleménye, melyet IDE kattintva olvashat részletesen.

Azok, akik az ősztől szeretnének új hitelt felvenni, találkozni fognak egy új mozaikszóval, ami korlátozhatja a felvehető hitel összegét. PTI (payment to income ) ami a jövedelemarányos törlesztő részletet jelenti. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy miért is lehet erre szükség és mit is jelent valójában.

A 2008-ban kirobbant pénzügyi válság előtt a hazai háztartások többsége jobban eladósodott, mint ahogyan azt a rendelkezésükre álló jövedelem alapján megengedhető lett volna. Ez akkor is igaz, ha nem vesszük figyelembe a deviza árfolyamrobbanást. A banki hitelfelvételnél egyáltalán nem vagy csak nagyon minimális mértékben vették figyelembe a háztartás rendelkezésére álló jövedelmek nagyságát. A plafon általában a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékéhez volt igazítva, már egy minimálbérrel is fel lehetett venni akár a fedezet értékének 80 %-át elérő hitelt. Ennek a túlvállalásnak a későbbiekben súlyos következményei lettek.

Az alacsony alapkamatnak köszönhetően a forint alapú hitelek soha nem látott kedvező törlesztő részletekkel érhetők el jelenleg. Az elmúlt hónapokban újra élénkülni látszik a hitelfelvételi kedv és a bankok részéről emelkedik a hitelezési hajlandóság.

Az MNB a törlesztési plafon bevezetésével szeretné megelőzni, hogy sokan újra a túlvállalás csapdájába essenek. A kimutatások szerint a kiskeresetű családok a jövedelmük átlagosan 44%-át fordítják hiteltörlesztésre, ami nemzetközi viszonyításban is kimagasló. A bankok jelenleg is kötelezve vannak egy saját hitelezhetőségi limit felállításban, azonban szeptembertől ezt kívánja a jegybank egységesíteni.

A jövedelem arányos törlesztő részlet azt jelenti majd, hogy a jövedelmünk csak egy meghatározott részét fordíthatjuk hiteltörlesztésre.
Fontos tudni ezzel kapcsolatban, hogy :

  • A számításnál csak az igazolt, nettó jövedelmeket lehet figyelembe venni.
  • Nem csak ingatlanfedezetes, hanem valamennyi hitelnél alkalmazható
  • Egy házastárs valamennyi hiteltörlesztésre fordított kiadásait figyelembe kell majd venni, nem csak a most felvenni kívánt lakás- vagy jelzáloghitelét.

Amennyiben egy kétkeresős háztartás esetén az összevont jövedelem 250 ezer forint, és a törlesztési plafon 30 % lesz, akkor a hiteltörlesztésre összesen fordítható kiadás nem lehet több, mint 75 ezer forint. Amennyiben nincs más meglévő, korábban felvett személyi kölcsön, akkor ez az összeg egy 20 éves futamidő esetén egy 12 millió forintos lakáshitel törlesztésére lehet elegendő a számításaink szerint.

A törlesztési plafon segítségével közvetett módon korlátozhatják a hitelfelevők körét, a korlátozás mértéke természetesen függ a plafon mértékétől. Amennyiben pontos információnk van azonnal jelezni fogjuk honlapunkon. Az aktuálisan elérhető legkedvezőbb törlesztő részleteket és akciós hiteleket folyamatosan megtekintheti lakáshitel kalkulátorunk segítségével.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem:
1/1 tulajdoni hányadú ingatlannál, külföldi rokon, aki eddig semmilyen szerepet nem töltött be, bekapcsolódhat adóstársnak a devizaalapú jelzáloghitelhez, ha a tulajdonos nem tudja fizetni?
Esetleg kiváltható másik banknál a hitel? A tulajdonos nem rendelkezett (a hitel kiadásakor) és most sem rendelkezik jövedelemmel. Ez úgy lehetséges, hogy 2009.-ig az volt a szabály a kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatánál, hogy nem volt szabály. Mindenféle becsült, vélt vagy nem létező jövedelemre hiteleztek, ha volt megfelelő ingatlanfedezet és az ügyfél nem volt KHR listán! 2009-ben jött az új Banki Magatartás Kódex!

Gyerekeim kirepültek, akikre eddig költöttem. Diplomások. Most már magamról is gondoskodnom kellene. 55 éves pedagógus vagyok, még aktív.
Kaphatok-e valahol, valamelyik pénzintézetnél hitelt?
Válaszukat tisztelettel köszönöm!
Zsuzsa