Törlesztési moratórium: Nem kell hiteltörlesztést fizetni év végéig

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében március 18-án többpontos gazdasági intézkedéscsomag került bejelentésre. Ennek egyik pontja, hogy magánszemélyek és vállalkozások március 18-áig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét 2020 év végéig felfüggesztik, illetve a március 19-től felvett új fogyasztási hitelek THM értéke maximalizálásra kerül jegybanki alapkamat + 5%-ban.

Az erről szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben kihirdetésre is került:

  • Ha a felek eltérően nem rendelkeznek, a veszélyhelyzet fennállása alatt az adósnak a hitelező által üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből (a továbbiakban: szerződés) eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége akként módosul, hogy az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap (a továbbiakban: fizetési moratórium). A fizetési moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen.

A fizetési moratórium a lakossági jelzáloghiteleket és a fedezet nélküli hiteleket, valamint a vállalati hiteleket egyaránt érinti!

Az, hogy nem kell tőkét és kamatot fizetni, és nincs díjfizetési kötelezettség sem, azt jelenti a gyakorlatban, hogy a törlesztési időszak a moratórium lejárata után onnan indul újra, ahol abbahagytuk.

A rendelet értelmében nem muszáj élni a fizetési moratórium nyújtotta lehetőséggel, de ezt jeleznünk kell a bank felé. Ennek módja, azaz hogy telefonon, írásban, vagy csak személyesen intézhető, egyelőre nem ismert.

  • A szerződések teljesítési határidejének módosulása a szerződést biztosító járulékos és nem járulékos mellékkötelezettségeket is módosítja, függetlenül attól, hogy a mellékkötelezettséget szerződésbe vagy egyoldalú jognyilatkozatba foglalták a felek.
  • A fizetési moratórium december 31-éig tart, melynek időtartamát a Kormány rendeletével meghosszabbíthatja

A törlesztő részlet esedékességének napjától függ, hogy 9 vagy 10 hónapra szól a fizetésmentesség. Aki erre a hónapra már teljesített fizetést, az további 9 hónapig mentesülhet  a törlesztő részlet fizetése alól.

  • A szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik. A veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződés 2020. december 31-éig meghosszabbodik.

Ez azt jelenti, hogy a futamidő automatikusan 9-10 hónappal kitolódik, ha az adós erről nem rendelkezik másként.

  • A fenti rendelkezéseket március 18. napján huszonnégy órakor fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni.

Azokra a hitelekre tehát nem vonatkozik a moratórium, amelyek 2020. március 19-én vagy azt követően kerülnek felvételre.

Mi lehet a  következménye annak, ha a fizetési moratórium alatt változnak a bankközi kamatlábak?

Amennyiben kölcsönünk kamatszámítási módját befolyásolja a bankközi kamat, úgy jogosan vetődik fel a kérdés: milyen kamaton folytatódik a törlesztésünk a moratóriumot követően? Amennyiben a bankközi kamatlábak mérséklődnek, akkor alacsonyabb törlesztési kötelezettségre számíthatunk 2021-től. Ha a bankközi kamatláb emelkedne, akkor a jelenleginél magasabb törlesztő részletre számíthatunk. Az elmúlt időszakban némi emelkedés volt tapasztalható, tehát ha a mostani válság tovább gyűrűzik, akár jelentősebb törlesztőrészlet növekedésre is számíthat az adós a jelenlegi kamatperiódus lejáratát követően.

  • A rendelet hatálybalépését követően kötött szerződés alapján felvett, zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézés is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
21 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Nyugdíj letiltásra vonatkozik-e a moratórium? Illetve ha igen, hol kell ez ügyben intézkedni?
Köszönöm.

Érdeklődni szeretnék, hogy a folyamatban lévő végrehajtói munkabérlevonásra is érvényes a moratórium?

Végrehajtás alatt levő hiteleket is felfüggesztik?

Letiltásokkal mi lesz?

Üdv!
Lesz-e többlet költsége a monotoriumot kihasználást igényelő családoknak miután újra kezdődik a törlesztés vagy csak egyszerűen hosszabodik a futamidő?

Kedves Tamás,
Az ezzel kapcsolatos rendelet még nem jelent meg, véleményünk szerint biztosan nem lesz ennek külön költsége.

Tisztelt Szakértő!
Az év végéig felfüggesztett hiteltörlesztés céges gépjármű lízingdíjára is vonatkozik?
köszönettel,
Péter

Kedves Péter,
Véleményünk szerint igen, az ilyen tartozásokra is vonatkozik, de a biztonság kedvéért mindenképpen vegye fel a kapcsolatot a lízing szolgáltatóval is.

Akitől végrehajtó fogja a fizetéséről azokkal mi a helyzet?

Ha módomban áll továbbiakban is a megszokott módon fizetni a szemelyikölcsön törlesztő részleteit, változik valami is a bankkállapotban kötött szerződéshez képest?

Kedves Egon,
Nem változik ebben az esetben semmi, de azt mindenképpen jeleznie kell a személyi kölcsönt nyújtó bank felé, hogy nem kíván élni a moratórium biztosította lehetőséggel.

Azt szeretném megkérdezni hogy azokkal milessz akik az Mkk-nak fizetik a lakástörlesztést? Továbbá a letiltások végrehajtó felé, fizetés letiltás.
Köszönöm válaszukat.

Kedves József,
Véleményünk szerint ezeket sem kell fizetni, de kérjük mindenképpen vegye fel a kapcsolatot az MKK-val is illetve a végrehajtó irodával is,

Cofidis autóhitelt és a Telekom telefonhitelt is érinti ez az intézkedés?
Ha mégis szeretnék tovább törleszteni mik a lehetőségek?
Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves István,
Véleményünk szerint a Cofidis autóhitelre vonatkozik a törlesztési moratórium, de mindenképpen vegye fel a kapcsolatot a szolgáltatóval. Abban az esetben is, ha tovább szeretné törleszteni.

Tisztelt Szakértők!
Van az egyik banknál személyi kölcsönöm, a Korona vírus miatt bevezetett kormány intézkedés nem teljesen értem. December végéig nem kell fizetnem a havi törlesztő részleteket?
Űdv, Gábor

Kedves Gábor,
Igen, többek között ezt is tartalmazza az intézkedés csomag.

A fizetési moratórium alatt kamatozik a tőke összege? Tehát ha valaki él a fizetési moratóriummal, akkor “csak” fizetési haladékot kap és a nem fizetés ideje alatt az aktuális tőke kamatozik, ami megnöveli összességében a teljes visszafizetendő összeget? Vagy ezalatt az időszak alatt a tőke sem kamatozhat és valóban csak annyival érinti az adóst, hogy a hitel futamideje meghosszabbodik, összességében ugyanannyit fizet vissza mintha nem élt volna a fizetési haladékkal (most attól tekintsünk el hogy ezalatt az időszak alatt jár le a kamatperiódus és egyébként is megváltozna a hitel kamata, törlesztő összege)? Köszönöm a választ!


21
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x