Kedves Szakértő!

Meglévő többgenerációs családi házat szeretnénk átalakítani 3 külön lakrésszé és ehhez szeretnénk hitelt felvenni. A kérdésem az lenne, hogy körülbelül 15 millió Ft lenne a hitelösszeg, viszont a lakásban hárman vagyunk tulajdonosok, édesanyám 50%-ban mi a testvéremmel 25-25%-ban és van a férjem, aki nem tulajdonos.

Kérdésem az lenne, hogy megkapom-e én a hitelt akkor, ha a másik két tulajdonos is adóstársként természetesen be van vonva (hiszen közösen fizetjük), viszont az én havi bevételem nem éri el a törlesztő részlet összegét, de a hármon tulajdonos bevétele bőven megfelel.

Jelen helyzetben CSOK igényelhető-e? A ház alapterülete nem változik, viszont eddig egy pinceként funkcionáló rész lakásként fog üzemelni, illetve egy beépített téliesített terasz bővítésnek számít-e?

A ház tehermentes, értéke kb. 20-25 millió Ft. Egyik tulajdonosnak sincs semmilyen hiteltarozása.

Köszönöm válaszukat.
Mária

Kedves Mária!

A házastársat kötelező bevonni adóstársként, tehát ha Ön lesz a hitelügylet adósa, akkor férjének szintén adóstársként kell szerepelnie. Ezen túlmenően az ingatlan további tulajdonosai fizetőképességet növelő adóstársként szintén bevonhatók, ha szükséges. A jövedelemfedezettség szempontjából az a lényeg, hogy az adósok igazolt nettó jövedelmének meghatározott százalékába - például nettó 400.000 Ft alatti igazolt jövedelem és 10 éves kamatperiódusú lakáshitel esetén 50%-ába - beleférjen az összes törlesztési kötelezettség.

20-25 millió forint forgalmi értékű ingatlanra - megfelelő jövedelemfedezettség esetén - felvehető a 15 milliós hitelösszeg. Szakértőink a további részletek ismeretében készséggel elvégzik az előzetes jövedelemvizsgálatot és hitelbírálatot. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat. Az igényeiknek leginkább megfelelő hitelkonstrukció kiválasztása után irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

A CSOK rendelet kimondja, hogy a meglévő lakóépület átalakítása nem minősül bővítésnek, ezért az eddig pinceként funkcionáló rész lakássá alakításához, valamint meglévő terasz bővítéséhez a CSOK sajnos nem vehető igénybe. Bővítésnek minősül, ha a meglévő lakóingatlanhoz vízszinten irányban hozzáépítenek. Ugyancsak igényelhető a támogatás tetőtér-beépítés vagy emeletráépítés esetén. A bővítésre vonatkozó további feltételekről IDE kattintva olvasható részletes tájékoztatás.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Szakértő!
Jelenleg egy olyan házban lakom családommal (feleségem és én 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok), amelynek tetőtérét a többgenerációs csokkal be kívánjuk építeni. Anyósom költözne a földszintre.
Kérdésem, hogy, ha az alsó részt tulajdonba veszi, akkor lehetséges a támogatást igényelni?
Köszönöm válaszát!