Meghaladja a 60-at azon pénzügyi szervezetek száma, amelyek nem írták alá a Magatartási Kódexhez való csatlakozást. A Kódex a hitelezők hiteligénylőkkel szembeni tisztességes magatartás elveit szabályozza.

A többi korlátozás őket is érinti, úgy, mint például a finanszírozási arányok szigorítása. Amennyiben az előírásokat nem tartják be, akár kétmilliárd forint is lehet a bírság - tudtuk meg az RTL Híradóból.

Az elmúlt időszakban a kereskedelmi bankok egy kicsit rugalmasabbak a hitelfelvevőkkel és ténylegesen lehetővé teszik számukra a hitelek átütemezését – számolt be Lénárd Mariann, aki a Banki Hitelkárosultak Egyesületének elnöke. Azonban azoknál a pénzügyi cégeknél, melyek árverezés útján próbálják tartozásukat visszaszerezni, már nagyobb a gond.

A Kódexet mintegy hatvan pénzügyi vállalkozás nem írta alá. A csatlakozók azonban aláírásukkal vállalják, hogy a hiteligénylőkkel szemben tisztességes magatartást tanúsítanak. A csatlakozás nem kötelező, azonban azon pénzügyi vállalkozások nevét, akik nem írták alá, közzétette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A nyilvánosságra hozatal az ügyfelek érdekében történt. A hiteleket érintő korlátozó jogszabályokat azonban ezeknek a pénzügyi vállalkozásoknak is szem előtt kell tartaniuk.

Azt a 2009. decemberi kormányrendeletet, amely szigorította az ingatlanok értékének meghatározott százalékig történő hitelnyújtását, nekik is be kell tartani – mondta el Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Jelenleg már ezek a vállalkozások sem jogosultak az egyoldalú szerződésmódosításra. Amennyiben mégis megszegik a szabályokat, akár kétmilliárd forint is lehet a büntetésük.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése