Tisztelt Szakértők!

Egy 2009-es tartozás miatt fel kerültem a negatív KHR listára. E tartozás ügyében egészen a mai napig nem történt semmilyen lépés a bank részéről irányomba. A kérdésem az lenne, hogyha letelik a KHR-ben szereplő 10 év, azaz 2019-ben automatikusan törölnek a listáról, akkor a követelő bank vissza rakhat-e újra a KHR listára, ha még akkor is nyilván fogják tartani a tartozást a rendszerünkben? Tehát egy 10 éves tartozás miatt miután már a KHR is töröl, a bank átadhatja-e még egyszer az adataimat, hogy újra negatív adósként tartsanak nyilván?

2009 óta 2018 februárjában kaptam tőlük egy felszólító levelet. Ezen kívül 2009-2013 áprilisa között érkezett egy levél, de az sem Fizetési felszólítás címén, hanem csak egyszerű Egyenleg tájékoztató levélként, ráadásul nem is ajánlottként! Nem tudom, hogy ilyen esetben figyelembe vehető-e az 5 éves elévülési idő?

Szeretnék lakást vásárolni és arra lennék kíváncsi, hogyha most a negatív KHR miatt nem is, de ha 10 év után törölnek, akkor lesz-e végre lehetőségem hitelfelvételre, vagy retteghetek attól, hogy egyik napról a másikra kedvük szerint újra vissza raknak?

Köszönettel várom válaszukat!
Dorina

Kedves Dorina!

A Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) a mulasztások a teljesítéstől számított 1 évig, a veszteséggel (vagy megegyezéssel) lezárt mulasztások a lezárástól számított 5 évig (az eredeti adatátadástól számítva legfeljebb 10 évig) láthatóak a rendszerben, majd ezt követően automatikusan törlésre kerülnek.

Ha tehát a mulasztás bekövetkezésétől számított 10 év után maga a mulasztás törlésre is kerül a KHR-ből, az érintett pénzintézet vagy követeléskezelő - amennyiben a tartozás továbbra is fennáll - jogszerűen ismét rögzítheti a mulasztást a rendszerben, vagyis az Ön adatai továbbra is negatív információval fognak sajnos szerepelni, ami jelenleg egyik pénzintézetnél sem teszi lehetővé a hitelfelvételt. Ez újabb hiteligénylés esetén a kölcsönkérelem elutasítását vonja maga után.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése