2017 január elsejétől módosult az adó-visszatérítési támogatás nyújtását szabályozó 16/2016. (II.10.) kormányrendelet. A változás értelmében a támogatás januártól az építkezés bekerülési költségéből még fennmaradó munkálatok finanszírozására vehető igénybe. Ezzel összefüggésben több tévhit is felmerült, melyeket ez úton szeretnék eloszlatni.

ÁFA visszatérítés a még hátralevő munkálatokra

Míg 2016. december 31-ig az adó-visszatérítési támogatás új lakóház építése esetén a már megfizetett bekerülési költségre is igényelhető volt, addig 2017. január elsejétől az épület készültségi fokának megfelelő, az építési költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségre lehet igénybe venni.

Tévhit I.

2016-os keltezésű számlák nem fogadhatók el

Január elején több olvasónk is azt a banki tájékoztatást kapta fenti változásra hivatkozva, hogy adó-visszatérítési támogatás igénylésénél nem tudják elfogadni a kérelem benyújtásának időpontját megelőzően kiállított számlákat.

Ilyen előírás nincs. A hatályos kormányrendelet értelmében a támogatott személynek a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról saját nevére kiállított számlákat kell benyújtani, melyek az építési engedély vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének bejelentését legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számlák lehetnek. Ennek figyelembevételével a 2016-os keltezésű számla is elfogadható.

Tévhit II.

A már kiegyenlített számla ÁFA tartalma nem igényelhető vissza

Szintén banki tájékoztatás során kapta olvasónk azt az információt, miszerint a már kiegyenlített számla után ÁFA visszatérítésre nem jogosult.

Ez az információ ugyancsak téves. Az adó-visszatérítési támogatás iránti kérelem benyújtása előtt keletkezett számla ÁFA tartalma is visszaigényelhető, de január elsejétől csak a bekerülési költségből még fennmaradó munkálatok finanszírozására.

Számlabenyújtásra vonatkozó további feltételek

A kormányrendelet az elfogadható számlák tekintetétben a további – eddig is érvényben lévő – követelményeket támasztja:

– A számlakibocsátó a számla hitelintézetnél történő benyújtásának időpontjában az állami adóhatóság honlapján közétett működő adóalany nyilvántartásban kell, hogy szerepeljen. Ellenkező esetben a számla akkor fogadható el, ha a támogatott személy a számlákhoz csatolja az állami adóhatóság igazolását, mely szerint a számlakibocsátó a számla kibocsátásának időpontjában az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepelt.

– Az azonos kibocsátó által kiállított számlák esetében, ha a számlák alapján az igénylő által megfizetett ÁFA mértéke meghaladja a 2.000.000 Ft-ot, a hitelintézet csak abban az esetben fogadhatja el a számlákat, ha a támogatott személy bemutatja a kivitelezővel kötött szerződést is.

– Ha az új lakás építése során bontott anyagok is felhasználásra kerülnek, ezeknek az építőipari kivitelezési tevékenység felelős műszaki vezetője által írásban igazolt értékéig a számlabenyújtási kötelezettség csökkenthető. E csökkentés mértéke nem haladhatja meg a rendelet által előírt számlabenyújtási kötelezettség 20%-át.

– Ha a támogatott személy az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény szerinti közhasznú jogállású szervezet vagy települési önkormányzat által kiírt nyilvános pályázat útján az építkezéshez szükséges természetbeni juttatásban részesül, a természetbeni juttatás támogatást nyújtó által igazolt értékéig a számlabenyújtási kötelezettség csökkenthető.

Az adó-visszatérítési támogatásról IDE kattintva még többet tudhat meg.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy az építkezésnél, az áfa visszaigénylésnél meg van határozva, hogy mekkora lehet minimum a szoba m2-e?
Köszönöm a válaszát!