Üdvözlöm!

Egy olyan kicsit bonyolult kérdésem lenne, hogy édesapám családi házát (25 éves a ház, 93 nm) szeretnénk korszerűsíteni illetve a tetőteret beépíteni. Jelenleg párommal két saját, az ő előző kapcsolatából lévő kisgyermekét nevelünk és úton van a harmadik közös gyermek.

Jogosultak lehetünk-e valamilyen támogatásra? Vagy kizárólag saját tulajdonnál lehetséges?

Válaszát előre is köszönöm.
Noémi

Kedves Noémi!

Egy összegű vissza nem térítendő állami támogatást (szocpol, félszocpol) sajnos nem tudnak igénybe venni a korszerűsítési és a tetőtér-beépítési munkálatokhoz. Szocpolra csak abban az esetben lehetnének jogosultak, ha a tetőtérben teljesen különálló, új lakást építenének, mely az Önök tulajdonát képezné. Ekkor az eltartásukban lévő gyermekek után igényelhetnének szocpolt. A 3. közös gyermek után - születése előtt - akkor tudnák igénybe venni a támogatást, ha házastársi kapcsolatban élnek és egyikük sem idősebb 40 évnél. Amennyiben a meglévő házat bővítik a tetőtér beépítése által, akkor a támogatás nem igényelhető, az ugyanis csak bővítésnek minősül, melyre jelenleg sem szocpol, sem félszocpol nem használható fel.

A szocpolról további fontos információkat ITT olvashat.

Az egy összegű támogatás tehát nem, de állami kamattámogatás igénybe vehető korszerűsítés és bővítés esetén egyaránt. Ennek azonban feltétele, hogy a korszerűsíteni illetve bővíteni kívánt lakóingatlanban legalább 50%-os tulajdoni hányaduk legyen a hitelkérelem benyújtásának időpontjában. A kamattámogatott lakáskölcsön lényege, hogy az állam a havi törlesztő részlet megfizetéséhez nyújt Önöknek kamatkedvezményt, melynek köszönhetően alacsonyabb havi törlesztést kell fizetni, mint piaci kamatozású lakáshitel esetén. A kamattámogatás a futamidő első 5 évében jár, majd piaci kamatozású lesz a hitelkonstrukció. A kamattámogatás mértéke az állampapírhozam 50%-a, mely független az eltartott gyermekek számától. Az aktuális törlesztő részleteket IDE kattintva ismerhetik meg.

Az otthonteremtési kamattámogatás keretében igényelt kölcsön esetén a költségvetés, illetve bővítés bank által elfogadott, ÁFA összegét is tartalmazó költségvetése nem haladhatja meg a 15 millió forintot. A kölcsön összege legfeljebb 10 millió forint lehet.

Ha nem lehetséges az 50%-os tulajdonszerzés a családi házban a hitelkérelem benyújtása előtt, akkor sajnos nem lehetnek jogosultak az otthonteremtési támogatásra. Ez esetben piaci kamatozású lakáshitel felvételére nyílik lehetőség.

Amennyiben személyre szabott hitelajánlatból kívánnak tájékozódni a konkrét hitellehetőségekről, akkor kérjük, töltsék ki online ajánlatkérő adatlapunkat. A hitelajánlatot Szakértőink díjmentesen elkészítik!

Ha újabb kérdés merült fel a finanszírozással kapcsolatban, online Hitelszakértőink készséggel állnak rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Akkor lehetséges-e a szocpolt igénybe venni 2 gyerekre, ha a tetőtéri rész, ami párom édesapja tulajdonában van, az át lenne írva a nevére vagy nevünkre, így tehát a tulajdonunkban lenne! Ez megvalósítható-e így ?