Tisztelt Hitelnet!

Az alábbiról szeretnék érdeklődni. Édesapám halála után a Testvéremmel megörököltük a családi házunknak a felét 1/2-1/2 arányban. A másik fele Édesanyám tulajdonában maradt és özvegyi haszonélvezetet kapott az egész házra.

Én szeretném a párommal a testvéremet kifizetni, de hitelt is szeretnénk felvenni, és azt szeretném kérdezni, hogy a házat tudjuk-e terhelni úgy, hogy haszonélvezet van rajta és ha megterheljük a házat, a testvérem el tudja-e adni a tulajdonrészét?

Válaszukat köszönöm.
Tisztelettel.
Tímea

Kedves Tímea!

Haszonélvezettel terhelt házra felvehető jelzáloghitel, ha a haszonélvező ebbe beleegyezik. A haszonélvezeti jog jogosultjának, ez esetben az Ön Édesanyjának is részt kell vennie a hitelügyletben. Ha ő nem járul hozzá a hitelfelvételhez, akkor a szóban forgó ingatlan nem terhelhető.

A haszonélvező hozzájárulása esetén Testvére tulajdonrészének kifizetése lakásvásárlási hitel igénybevételével történhet. A hitelkérelem benyújtásához adásvételi szerződést is mellékelni kell. Ez tartalmazza Testvére tulajdonrészének vételárát, melyet a hitelnyújtó bank a Testvére adásvételi szerződésben megadott bankszámlájára utal. Tulajdonrész kivásárlása esetén a kölcsönt tehát nem a hitelfelvevőnek, hanem az eladónak folyósítják a bankok.

Célszerűbb tehát a Testvére kifizetéséhez hitelt felvenni, mint a tulajdonrész kivásárlás előtt egyéb hitelfelvételt intézni. Ha ugyanis a hiteligénylés idején Testvére még tulajdonos az ingatlanban, akkor neki is szerepelnie kell a hitelügyletben. Ha az ő tulajdonrésze úgyis kifizetésre kerül, akkor csak bonyolítaná a helyzetet, ha előbb vennének fel jelzáloghitelt az ingatlanra. Tulajdonosváltás után ugyanis módosítani kellene a zálogszerződést és közjegyzői okiratot ahhoz, hogy testvére kiléphessen a kölcsönből is, ami plusz kiadással jár.

A tulajdonrész kivásárlásához forint alapú, piaci kamatozású lakáshitel igényelhető, melyek aktuális törlesztő részletéről online hitelkalkulátorunk segítségével tájékozódhat, a hitel összegét és futamidejét igény szerint megadva.

Ha kíváncsi személyre szabott, díjmentes hitelajánlatunkra is, akkor kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat! A hitelajánlatból a tulajdonrész kiváltásához nyújtott hitelek kamat- és költségkondíciót is megismerheti!

Amennyiben a tulajdonrész kivásárlással vagy a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanra történő hitelfelvétellel kapcsolatban további kérdések merülnek fel, forduljon bizalommal Hitelszakértőinkhez, akik online, telefonon és személyesen egyaránt elérhetők. Ha a hitelfelvétel mellett döntetek, a teljes körű hitelügyintézést is díjmentesen vállaljuk!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértők!
Szeretném tanácsukat, segítségüket kérni, hogyan juthatok az örökségemhez. Pest megyében van egy 3 szobás ingatlan nagy kerttel, külön tégla építésű kisebb házzal, gazdasági épületekkel. Apukám, nagymamám, és édesanyám nevén volt az ingatlan. Az apám évekkel ez előtti halála után az Ő Ingatlan részéből, míg nagymamám későbbi halála után is örököltem egy részt. Továbbiakban Édesanyám és öcsém a fogadott lányával lakott az egész ingatlanban úgy, hogy az öcsém az én tulajdonomat is használta természetesen ingyen. Közben pár éve beköltöztette a barátnőjét is annak kiskorú lányaival együtt. Sajnos a napokban drága édesanyám is elhunyt. Nem akarok kegyeletsértő lenni, de már szeretném, ha az örökségem nem mások használnák!
Az lenne a kérdésem, hogyan tudna kifizetni az öcsém, milyen hitelt tudna felvenni, milyen feltételekkel? A hitelkérelem elindítható vagy kell várni a hagyatéki eljárásra? Hivatalból jön az értékbecslő vagy kérelmezni kell?

Jó reggelt csak olyan kérdésem volna hogy édesanyám még él de 3 an vagyunk testvérek az öcsém benne van az ingatlanba a családjával de szeretné ha én is oda mennék de a kisebbik öcsém akadékoskodik van joga beleszólni válaszát köszönöm

Tisztelt ügyvéd úr.
Egy kérdést szeretnék feltenni. Édesapám már meghalt, most meghalt az édesanyja is. Van 1 ingatlan, ami már az elhalálozott halála előtt a keresztapám nevére lett íratva, de van 1 bizonyos összeg, ami a részből nekem jár. Ezt keresztapámnak nekem mikor kell kifizetnie? A hagyatéki eljáráskor vagy az ingatlan eladáskor?
Köszönöm válaszát előre is, Zsolt

Tisztelt Szakértő!
Szüleink halála után 50-50%-ban örököltük a szülői házat. Szeretném a testvéremnek kifizetni a reá eső részt. Az ingatlan értéke 4.700.000 Ft.
Milyen konstrukció lenne a legkedvezőbb maximum 10 éves futamidővel?
Köszönettel: Inez