Tisztelt cím!

1. kérdés: zártkert tulajdonos vagyok 75 százalékban (ez lakástulajdonnak minősül?), mivel használt lakás után járó csok esetén nem lehet 50 százaléknál nagyobb lakás tulajdonrészem.

2. kérdés: Szegeden lenne az ingatlan, ami érdekelne. Használt lakásról, házról beszélünk. Mennyi pontosan most az önerő mértéke? Melyik bank adja meg a legnagyobb finanszírozási arányt? Ugyanez új lakásnál?

3. kérdés: Telekre létezik hitel?

Előre is köszönöm a válaszukat!
Krisztián

Kedves Krisztián!

1. Zártkertként nyilvántartott ingatlan nem zárja ki a családi otthonteremtési kedvezményre való jogosultságot használt lakás vásárlásához igényelt támogatás esetén.

2. Lakáshitel felvétele során az elvárt önerő mértékét több tényező is befolyásolja. Egyrészt meghatározó az ingatlan forgalmi értékéből számított hitelbiztosítéki érték, amit az értékbecslő határoz meg, többek között az ingatlan területi elhelyezkedése és típusa alapján. Továbbá a finanszírozási arány függ az igénylő jövedelmi helyzetétől. Az, hogy az igénylő jövedelme alapján maximum mekkora finanszírozási arány lehetséges, a jövedelemvizsgálat elvégzése után határozható meg. Ezen túlmenően azt kell tudni, hogy törvényi előírás alapján egy ingatlan értékének maximum 80%-a vehető fel hitelként, de a tényeges finanszírozás mértéke bankonként eltérő lehet, az adott pénzintézet belső szabályzata alapján meghatározott finanszírozási aránynak megfelelően. (Plusz ingatlanfedezet bevonásával akár 100%-os finanszírozás is megoldható.)
Csupán az ingatlan földrajzi elhelyezkedéséből kiindulva nem tudjuk tehát megmondani, hogy pontosan mennyi saját erőre van szükség. Javasoljuk, hogy töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást tudnak Önnek adni.

3. Több bank is kínál kölcsönt építési telek vételárának megfizetéséhez úgy, hogy elfogadja fedezetként magát a telket, amennyiben a telek az ingatlan-nyilvántartás alapján beépítetlen terület megnevezésű. Erre a célra piaci kamatozású lakáshitel igényelhető a telekre vonatkozó adásvételi szerződés alapján. A bank a telekvásárlási hitel összegét a saját erő megfizetése után az eladó adásvételi szerződésben megadott bankszámlájára utalja. Telekvásárlási hitellel kapcsolatban Szakértőink készséggel nyújtanak konkrét felvilágosítást szintén a további részletek ismeretében.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése