Az állami kamattámogatású hitelek – babaváró kölcsön, otthonteremtési hitelek – igénylésekor TB jogviszony igazolást szükséges benyújtanunk. Ezt eddig papír alapon kellett a hitelintézetekhez beadni. Az MNB azonban a hitelintézetekhez intézett vezetői körlevelében arra szólította fel a bankokat, hogy fenti esetekben fogadják el a kormányhivatalok elektronikus hatósági bizonyítványait az ügyfelek TB jogviszonyának igazolására.

Az MNB arra hívta fel a hitelnyújtó pénzintézetek figyelmét, hogy az államilag támogatott hitelek esetében a fővárosi és megyei kormányhivatalok által kiállított hatósági bizonyítványokat elektronikusan is fogadják el, ne csak az ügyfél által személyesen, papír alapon benyújtva.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

TB jogviszony igazolása

A kamattámogatott kölcsönöknél igénylési feltétel, hogy a támogatott személy – házastársak, élettársak igénylése esetén legalább az egyik fél – megfelelő társadalombiztosítási (TB) jogviszonyt igazoljon. Ezeket az úgynevezett hatósági bizonyítványokat a pénzintézetek többsége kizárólag személyes ügyintézéssel fogadja be az ügyfelektől, elektronikus formában nem. Jóllehet a babaváró támogatásról szóló kormányrendelet kifejezetten rögzíti, hogy az ahhoz kapcsolódó kérelmek elektronikusan is előterjeszthetők. Adott hitelintézet a kormányrendelet szerint utóbbi esetben közvetlenül az illetékes kormányhivatalhoz fordulva szerezheti be a TB jogviszony igazolást.

TB jogviszony benyújtása elektronikus formában

A jegybank vezetői körlevele értelmében a hitelintézeteknek el kell fogadni hitelesnek az elektronikusan kiállított, az adott hatóság által előzőleg az igénylő ügyfélkapujára megküldött dokumentumokat. Az MNB arra kéri a bankokat, a vírushelyzetre tekintettel alakítsák ki online felületüket, ahova az ügyfelek feltölthetik az elektronikusan kiállított dokumentumokat az igazolások hitelességével kapcsolatos aggályok elkerülése érdekében. Ezzel elkerülhető lenne a személyes ügyintézés, egyszerűsödne a folyamat.

Személyes ügyintézés mellőzése a bankszektorban

A jegybank általánosságban is újra felhívta a hitelintézetek figyelmét arra, hogy a jogszabályi keretek között tegyék lehetővé ügyfeleik számára a személyes megjelenést mellőző ügyintézést. Ennek főként azokban az esetekben bír nagy jelentőséggel, ahol jogszabály állapít meg határidőt az egyes jognyilatkozatok megtételére. Ilyen például babaváró kölcsön esetében a hitelkérelem benyújtására, a törlesztés szüneteltetésére és a gyermekvállalási támogatás igénybevételére vonatkozó kérelem benyújtása.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

21 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet,
mi a tapasztalat, mennyi az átfutási ideje az igazolás kiállításának ePapíron keresztüli igényléskor? Van erre valami jogszabályi megkötés, mennyi időn belül kötelesek kiállítani?
Köszönöm.

TB igazolást kérő nyomtatványt csokhoz, lakásvásárláshoz postai úton hova küldhetem?

Tisztelt Cím,
Az OTP Banknál azt az információt kaptam, hogy már ügyfélkapun keresztül is lehet igényelni a kedvezménye lakásfelújítási hitelhez szükséges tb jogviszony igazolást. Nem találom sehol az erre utaló linket. Tudnának segíteni?
Köszönettel.

Üdvözlöm,
Az lenne a kérdésem, hogy a 2021.02.01-től elérhető lakásfelújítási hitelhez milyen nyomtatványon tudom indítani a TB jogviszony igazolás igénylését ? ( találata nyomtatványt a babaváró hitelhez vagy családi otthonteremtési kedvezményhez- viszont itt a felsoroltak között nem találom ezt a típusú hitelt)

Köszönöm, Mónika

Kedves Hitelnet,
ügyfélkapun keresztül pontosan mi az elérési útvonala a TB jogviszony igazolásnak? (a biztosítási jogviszonyt megtaláltam, de az nem jó)
Köszönöm segítségüket

Jó napot kívánok!
Azzal a kéréssel fordulók önökhöz, hogy lehetne elektronikus módon kérni maguktól tb igazolást?

Jó napot kívánok!
Hitelt szeretnék felvenni. Nekem 2017 01 27-én született egy kisfiam, azelőtt is volt Tb biztosításom. Szeretném megtudni, hogy hány éves van összesen, mert 2020.09.04-én született megint egy kisfiam és most megint várandós lettem.

Hónapot Kívánok Hitelt szeretnék fel veni alkàs miatt édes nekem 2017 01 27 született egy kisfiam nekem azelöt is volt Tb biztositásom és. Szeretném meg tudni hogy hány éves van öszesen mert 2020.09.04 született megint egy kisfiam és most megint Várandós letem

Üdv!
A falucsi CSOK-hoz szeretném megigényelni a tb jogviszony e mailben. Ehhez kérnék email címet.

Ez azt jelenti, hogy az ügyfélkapun azonnal lekérdezhető és pdf-ben letölthető biztosítási igazolást is elfogadja a bank vagy csak az e-papíron kérvényezhetőt?