Üdvözlöm!

Engem ennek a feltételnek az értelmezése akasztott meg:
“Igénylő a jelzáloghitel szerződés adósa, továbbá annak házastársa vagy élettársa lehet. Házastársak és élettársak kizárólag együttesen igényelhetik a támogatás akkor is, ha az érintett hitelszerződésnek csak az egyik fél az alanya. Ebben az esetben az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet. Az igénylőnek – együttes igénylés esetén az igénylőknek összesen – legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük a fedezetül szolgáló lakásban.”

Én 50% százalékban tulajdonosa vagyok egy ingatlannak, amit még az ex élettársammal közösen vettünk. Miután szétváltunk, új életet kezdtem, megnősültem, két gyönyörű gyermekem született és jövő márciusban születik a harmadik. Szeretném igénybe venni ezt a lehetőséget és végtörleszteni a hitelt. De ha jól értelmezem, akkor hiába szeretném igényelni a feleségemmel nem tehetem, mert a volt élettársamé a ház 50%-a és ő adóstárs a jelzáloghitelben?

Üdvözlettel: Csaba

Kedves Csaba!

A 3. gyermek után igényelhető tartozáscsökkentő támogatás nyújtását A három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló 337/2017. (XI. 14.) Kormányrendelet szabályozza.

A rendelet valóban kimondja: “Házastársak és élettársak – ideértve azt az esetet is, ha a lakáscélú jelzáloghitel-szerződésnek kizárólag az egyik fél az alanya − a támogatást kizárólag együttesen igényelhetik.” Továbbá: “Ha együttes igénylés esetén az igénylők egyike nem adósa a jelzáloghitel-szerződésnek, az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet.”

Ez utóbbi rendelkezés sajnos nem teszi lehetővé a támogatásra való jogosultságukat, mivel az érintett jelzáloghitel-szerződésben az Ön volt felesége is adósként részt vesz.

Továbbá az alábbi előírásnak is teljesülni kell: “Az igénylőnek – együttes igénylés esetén az igénylőknek összesen – legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük a fedezetül szolgáló lakásban.” A jogosultsághoz tehát az érintett ingatlanban Önnek és feleségének együttesen legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kellene rendelkeznie, ami szintén nem teljesül, mivel jelenlegi házastársának nincsen tulajdonrésze az ingatlanban.

A leírtak alapján sajnos csak megerősíteni tudjuk az Ön értelmezését, miszerint a támogatást adott esetben nem tudják kihasználni. További pontos tájékoztatást az ügyben a területileg illetékes járási hivatal (kincstár) tud adni Önnek.

A témában további információt ITT olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése